От стадион "Георги Аспарухов" честитиха Деня на народните будители с безсмъртна мисъл на Васил Левски


От стадион "Георги Аспарухов" честитиха Деня на народните будители с безсмъртна мисъл на Васил Левски
Снимка: facebook

505 0

Ръководството на Левски честити Деня на народните будители с дълга публикация в официалния сайт на отбора, която завършва с цитат на безсмъртна мисъл на патрона на клуба - Васил Левски.

"Днес е първи ноември. Общобългарски празник на историческата памет и национално самочувствие, отстоявани с години. Ден, в който почитаме стотици знайни и незнайни книжовници, просветители и борци за национално освобождение, вдъхвали вяра и надежда на народа", започва постът на "сините".

В следващите редове се прави преразказ на исторически събития, споменава се свети Йоан Рилски, както и Стоян Омарчевски - министърът, който вняса предложението 1-ви ноември да бъде определен за Ден на българските народни будители.

От "Герена" не пропускат да споменат и факта, че "през 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България".

"Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили...", е мисълта на Апостола на свободата, която намира място в предпоследния ред.

Ето какво гласи цялата публикация на ФК Левски:

"Днес е първи ноември. Общобългарски празник на историческата памет и национално самочувствие, отстоявани с години. Ден, в който почитаме стотици знайни и незнайни книжовници, просветители и борци за национално освобождение, вдъхвали вяра и надежда на народа.

Духовното просвещение на българския народ дава тласък на националноосвободително движение по българските земи. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г.

Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество.

През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение внася предложение за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление за обявяване на празника. На 13 декември същата година 19 Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка. Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г.

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България.

След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители.

Сред най-тачените български народни будители е и патронът на нашия клуб Васил Левски. Негова е една от безсмъртните мисли в българската история: Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили...

Честит 1 ноември - Ден на народните будители!".

*Четете всички последни новини около Левски в SportLive.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички