"Омекнаха ми краката": Жената на Гунди си спомни за умопомрачителната оферта на Милан от 1967 година


"Омекнаха ми краката": Жената на Гунди си спомни за умопомрачителната оферта на Милан от 1967 година
Снимка: Официален сайт на Левски

25485 0

Съпругата на легендарния български футболист Георги Аспарухов - Величка Маркова, даде любопитно интервю пред "Галерия", в което разказа подробности за 1967 година и момента, в който Гунди получава страхотна оферта от италианския гранд Милан.

Чел съм за офертите от Милан, от други грандове, каква е истината?

"Абсолютно. Чета едва ли не, че си измислял. Глупости. Там имаше един "цивилен изкуствовед" от ДС, който обикаляше наред и беше посивял от страх някой да не избяга. Предложиха директно на Георги да остане в Италия срещу страхотна сума. Беше ми интересно да чуя как го оценяват. От Милан питаха, аз превеждах. Отговорихме първо, че България не продава спортисти. Те знаеха, защото бяха отправили официално запитване, но получили отказ. Предложиха ни да останем с Георги в Милано без паспорти".

Къде се развива действието?

"В лобито на хотела в Милано преди мача Милан - Левски на чаша кафе и сок. Бяха четирима души - президент, вицепрезидент, треньор, не помня четвъртия. Тогава се получи прочутият "Петко Миланов". Между другото, Левски играха великолепно и не мога да си обясня как пуснаха толкова голове. При 0:0 Георги вкара, по-точно вратарят им извади топката зад голлинията. Сръбският съдия не зачете попадението. После на банкета го питаме защо. Той отговори честно - "И аз деца раним".

Това е уникално!

"Да, иначе офертата беше невероятна. Започнахме, че няма как да оставим най-малкото Андрей. Те отговориха - спокойно, до един месец е тук. Сритах Георги да видим каква е цената му. Предложиха 300 000 долара само за съгласие. В онези времена бяха страхотни пари. Нашата "Алфа Ромео" струваше 11 000 долара. Отделно 2000 долара заплата, апартамент, кола, консумативи без пари. По 600 долара за победа в Италия и още, и още. Омекнаха ми краката".

Но щяха да ви заклеймят като национални предатели, да не говорим да предатели на социализма и т.н?

"Щяха да разгонят семействата ни. Тогава Георги каза фразата, която буквално и сега ми звучи в ушите - "Кажи им, че има една страна България. В нея има един отбор Левски. В него съм се родил, в него ще умра"".

И така стана...

"Така стана. И сега настръхвам, кънти ми в ушите. Кеворк ме е питал не е ли твърде патетично. Може! Обаче така му дойде от сърцето".

Величка Маркова бе попитана и какъв е бил мъжът ѝ извън светлината на прожекторите и отговори по следния начин: "Георги беше много кротък човек, нежен, лежерен. Лесно раним. Деликатен. Не се натрапваше. Не беше доминираща личност, да тропа по масата. И много отдаден на семейството. Георги беше много лесен за съпруг. Той никога не прие славата. Когато го изгониха в последния мач с ЦСКА, беше разбит. Каза ми, че мислел да се отказва, но ще остане, за да докаже, че не е случаен. "И така ще ми гръмне името, че свят ще им се завие". Това бяха думите му".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички