"Обичам младите", "Някои неща не прощавам": Принципите на Николай Костов, които го изграждат като треньор


"Обичам младите", "Някои неща не прощавам": Принципите на Николай Костов, които го изграждат като треньор
Снимка: Lap.bg/Nikola Kazaliev

17127 0

Вчера Левски обяви, че новият треньор на тима ще бъде Николай Костов. Същият, който беше начело на "сините" през кампания 2011/12, но след само 11 мача напусна клуба.

Оттогава насам добричлията води още 7 различни тима, а и феновете позабравиха за него и особеностите му като наставник. Sportlive.bg Ви представя Костов с цитата, които описват принципите му във футбола.

Визия за футбола

"Всички съвременни треньори се стараят да научат отборите си да се защитават и да контраатакуват бързо. Ако единият отбор се защитава добре, другият отбор просто няма къде да развие бърза атака - остават му позиционните атаки. Така че в такава ситуация няма скорост, а само къси и средни пасове. В резултат на това отбор, чийто треньор залага на играта с къси и средни пасове, бързо напредва.

Идолът Кройф

Любимият ми треньор е Йохан Кройф. Неговата философия ми е близка. Кройф е смел треньор, който играе не само за резултат. На пръв поглед това е авантюра, но той играе за феновете. Затова го уважаваха, той създаде философията на велик клуб.

Играта с топка

Феновете обичат, когато отборите им играят с топката, защото тя е само една на терена. Така че има два варианта: или даваш топката на противника и контраатакуваш, или играеш футбол. Според мен по-добре е, когато твоят отбор контролира играта. Ясно е, че много зависи от футболистите, които са в отбора ти. Нужни са технични играчи, които постоянно се откриват, за да получават пасове. Например Испания за един мач с Ирландия направи 927 паса. Можете ли да си представите как са контролирали мача? Как, според Вас, са се чувствали ирландците?

Най-важното за Костов

Най-важното е какви цели се поставят пред мен и какви ще бъдат условията за работа. Това е важно за всеки треньор, който уважава себе си.

Ако мислех само за парите, вероятно нямаше да работя в Лвов. Не е тайна, че това е клуб, който никога не се е славил с големи финансови възможности. Големите плюсове бяха новата клубна база и новият стадион, на който трябваше да играем. Основният аргумент на Карпати бяха феновете - играем футбол заради тях.

Аз съм хазартен човек, обичам да рискувам.

Това, което не прощава

Смятам, че съм демократичен треньор, но има неща, на които обръщам специално внимание. Играчът не трябва да нарушава тактическата дисциплина по време на мача. Тъй като играем комбинативен футбол, всеки играч трябва да изпълнява функциите си. В Карпати не разбрах поведението на Симон Вукчевич и не го толерирах. Не знам къде е сега, но в Карпати дойде с такова отношение, сякаш ние живеем в джунглите, а той се е спуснал при нас от космоса. Отношението му към работата не ме устройваше, а някои неща изобщо не прощавам. Футболистът не трябва да ми казва какво и как да правя!

Младите футболисти

Навсякъде давам шанс на младите. Приятно ми е да работя с тях и обичам, когато в отбора се получава съчетание от младост и опит. В Карпати очаквах много от младите, затова ги пуснах в състава не постепенно, а веднага. Ако го правиш постепенно, може да загубиш две години, а после да осъзнаеш, че играчът не ти пасва.

Много е важно да разбереш как мисли един играч на терена, как играе срещу силните съперници, как възприема вълнението около мача. Да, може да се каже, че от това страда младият футболист, но веднага разбираме дали е подходящ за отбора. A Kостов е водил 14 отбора досега, но най-успешен е с Левски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички