Николай Костов е водил 14 отбора, НО: С никой не е толкова успешен, колкото с Левски


Николай Костов е водил 14 отбора, НО: С никой не е толкова успешен, колкото с Левски
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

5464 0

Официално стана ясно, че Николай Костов ще бъде новият старши треньор на Левски. Той е и един от българските треньори, които могат да се похвалят с най-разнообразен опит, след като е водил цели 14 различни отбора.

В това число влизат по два престоя през няколко години в 2 от 14-те тима. Единият е именно Левски, а другият - кипърският Олимпиакос Никозия. Първите му стъпки в треньорската професия са през 1996 година в Добруджа Добрич (там като помощник-треньор).

Богатият треньорски опит на Николай Костов - всички отбори, които е водил

Походът към 14-те му тима като старши треньор пък започва през 2002-ра година. Остава в Кипър около 5 години, като в този период ръководи последователно Анортозис, Онисилос Сотира, Олимпиакос Никозия (два пъти) и АЕК Ларнака.

След арменския Бананц и украинския Металург Донецк пък за първи път се завръща в България като старши треньор, за да поеме Левски по време на сезон 2011/12. В по-късен етап води и друг роден тим - Ботев Пловдив (сезон 2015/16), но преди това се подвизава още в украинските Карпати Лвов и Таврия, както и руския Тосно.

След Ботев се насочва към Стал Камянске, Шахтьор Караганда и Актобе, който бе последният му тим, преди да се завърне в Левски и България.

Въпреки богата му визитка престоят при "сините" е най-успешен в кариерата му, ако съдим по критерия "спечелени точки средно на мач". С Левски има 11 мача, от които печели 9, което прави средно по 2,45 точки на мач (въпреки че няколко са за Купата на България, изчислението се запазва по същия начин за този критерий).

Най-много до този показател се доближава при престоя си в Тосно, където за 20 мача записва показател от 1,70 точки средно на мач. В Металург Донецк е следващият му най-силен период, като там той тежи повече, тъй като е за цели 99 мача - 1,48 точки средно на мач. За сравнение - в Ботев Пловдив показателят му е под 1 - 0,96.

А как и защо макар и неуволнен първият престой на Костов в Левски приключва след 11 мача (ВИДЕО)?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички