Николай Костов в евротурнирите - малко опит, отдавнашни участия, но позитивен баланс


Николай Костов в евротурнирите - малко опит, отдавнашни участия, но позитивен баланс
Снимка: БГНЕС

3756 0

Новият треньор на Левски Николай Костов няма голям опит в европейските клубни турнири с тимовете, с които е работил. Той води отбори от Кипър, Армения, Украйна, Русия и Казахстан в кариерата си досега.

Вестник "Тема спорт" изчисли, че специалистът има общо 8 мача в Европа, в които е постигнал 4 победи, 2 равенства и 2 загуби. Головата разлика е 15:11 в полза на неговите отбори. На наставника му предстои да води "сините" във втори предварителен кръг на Лига на конференциите срещу литовския Хегелман или северномакедонския Шкупи.

Костов има общо 2 участия в евротурнирите. Първото му е през 2007 година с арменския Банантс. Жребият го среща в първи квалификационен кръг на Купата на УЕФА с швейцарския Йънг Бойс. В Ереван воденият от него тим стига до равенство 1:1, след като изостава в резултата след полувреме игра. На реванша обаче Банантс губи с 0:4 в Берн.

Следващото участие в евротурнирите и за момента последно за треньора идва две години по-късно. Тогава българският треньор е начело на украинския Металург Донецк, а в тима личат имената на бившия играч на ЦСКА Велизар Димитров и настъпващия в европейския футбол Хенрик Мхитарян. Във втория квалификационен кръг за Лига Европа украинският отбор се изправя срещу беларуския Партизан Минск. Съперникът е сразен в Донецк с 3:0 след гол и асистенция на Мхитарян. На реванша Металург отново побеждава опонента си, този път с 2:1, а пак настоящият футболист на Интер се отличава с попадение и ключов пас.

Следващото препятствие е словенският Интерблок. Украинският тим за втори път приема съперника си в първия мач и стига до чиста победа с 2:0, а на реванша е още по-безапелационен. Металург побеждава в Любляна с 3:0, а два от головете са дело на Мхитарян и Велизар Димитров, който се разписва от дузпа в края на мача.

В преддверието на груповата фаза на Лига Европа съперник е австрийският гранд Аустрия Виена. Воденият от Kостов отбор отново е домакин в първата среща. Гостите откриват рано чрез Ачимович, но Кингсли бързо възстановява равенството. Аустрия пак излиза напред в резултата в 48-ата минута с гол на Диабанг, но дълбоко в добавеното време Велизар Димитров изравнява и остава развръзката за австрийската столица.

На реванша домакините подхождат надменно и си мислят, че са си свършили работата в Донецк, но не така смятат гостите. В 20-ата минута Танаса дава аванс на Металург. Това събужда Аустрия и равенството е възстановено в 36-ата чрез Окоти. В началото на второто полувреме възпитаниците на Костов пак излизат напред в резултата с четвъртия гол на Мхитарян в турнира. Но след това домакините се активизират и след попадения на Ачимович и Сюлеймани стигат до успеха и спират похода на украинския тим към групите на Лига Европа. А ето какви заявки даде Костов на първата си конференция като треньор на Левски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички