Немислимо! Левски осъществи епичен обрат срещу ЦСКА, а младок се превърна в легенда!


Немислимо! Левски осъществи епичен обрат срещу ЦСКА, а младок се превърна в легенда!
Снимка: Официален сайт на "Левски"

9107 0

Левски сложи край на серията си от 9 мача без победа над ЦСКА, и то по изключително впечатляващ начин. "Сините" изиграха изключително слаби първи 20 минути, в които допуснаха гол, но през второто полувреме реализираха пълен обрат и стигнаха до успех с 2:1 над Вечния съперник.

"Червените" започнаха вихрено и Нунеш отбеляза в самото начало на първата част. Последваха и куп пропуски на гостите, а младият страж Николай Кръстев се отчете с отлични спасявания, включително и две в началото на второто полувреме.

В 70' Яблонски беше фаулиран в наказателото поле и Прохазка изпълни точно отсъдената дузпа. 7 минути по-късно отново Яблонски беше в прегръдките на своите, след като реализира с глава и направи обрата пълен.

В заключителните 15 минути в герой за "сините" се превърна вратарят Николай Кръстев, който спаси две ненвъзможни за хващане положения, а освен това парира няколко добри центрирания, запазвайки собственоръчно аванса на своите - 2:1 и победа за 26-кратните шампиони.

Това беше първа победа на "сините" от 2013 година насам срещу ЦСКА. Освен това Левски е първият отбор от 7 мача насам, който успява да отбележи срещу "червените". С победата си пък Левски се отдалечи на 6 точки от съперника си в битката за второто място.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Николай Митов се сблъска със сериозни проблеми преди Вечното дерби. Титулярите Веселин Минев, Пиргов, Александров и Антон Огнянов са аут за мача, като първите трима са контузени, а новото попълнение ще изтърпи наказание. Божидар Митрев е на пейката за сметка на Николай Кръстев.

В стартовия състав на Стамен Белчев се завръща Петрус Бумал, а Густаво Кулма ще играе зад Каранга в нападението на "червените". Станислав Манолев пък заменя контузилия се срещу Ботев Дюлгеров.

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Николай Кръстев, Роман Прохазка, Давид Яблонски, Сържан Лукин, Сашо Александров, Джереми де Ноойер, Георги Костадинов, Франсис Нар, Божидар Краев, Антонио Аниете, Бабатунде Адениджи

ЦСКА-София (4-2-3-1): Георги Китанов, Станислав Манолев, Борислав Чорбаджийки, Николай Бодуров, Антон Недялков, Петрус Бумал, Рубен Пинто, Руи Педро, Арсенио Нунеш, Густаво Кулма, Фернандо Каранга

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Преди да започне дербито двата отбора и техните фенове почетоха празника 3-и март, като изпяха заедно химна на страната. Точно в 14:30 часа беше даден първият съдийски сигнал.

Двубоят почна със страхотен шанс за ЦСКА, след като Руй Педро остана сам срещу вратаря, но беше застигнат от Сърджан Лукин, който с отличен шпагат блокира нападателя.

Още в 5' натискът на "червените" даде резултат. Манолев центрира в наказателното поле, където защитата на Левски не изчисти добре, а топката попадна в Арсенио Нунеш. Той излъга защитник и с красив удар даде аванс на своите - 0:1.

В 11' Каранга беше изведен встрани от наказателното поле, но Кръстев го събори. Футболистите на ЦСКА претендираха за дузпа, но нарушението беше до пеналта, а вратарят на "сините" получи жълт картон за нарушението. В 14' домакините най-накрая съумяха да отнемат топката дълбоко в половината на съперника, но Адениджи стреля от 25 метра, вместо да изведе Нар по крилото.

В 18' Недялков се отчете с блестящо центриране към далечната греда, а там Каранга се размина с малко, за да нанесе категоричен удар. В следващите минути "червените" намалиха темпото и дръпнаха назад задушаващата преса, с която успяха да открият резултата. Божидар Краев пък изкара два жълти картона (на Пинто и Бодуров), а Левски успя да изнесе играта в предни позиции.

В 29' гол на Левски беше отменен - при центриране от пряк свободен удар Адениджи свали топката за Яблонски, който засече в опразнената врата. Нападателят обаче беше в засада с около половин метър, така че голът беше правилно отменен.

В следващите 15 минути футбол почти не се игра, след като ЦСКА прие играта в собствената си половина, но Левски не се възползва от това. В добавеното време Нар пробва удар отдалеч, но не затрудни Китанов - 0:1 до почивката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Двойна смяна в Левски още слсед първите 45 минути - той пусна в игра новото попълнение Сукуна и Мехди Бурабия, а след слабо първо полувреме теренът беше напуснат от Аниете и Де Ноойер.

В 58' "червените" можеха да отбележат втори гол. Страхотен пробив на Недялков през центъра внесе паника в защитата на Левски. Той продължи към наказателното поле за Меркадо, който веднага намери Кулма. Той обаче стреля право във вратаря. Минута по-късно самият Меркадо стеля, но отново Кръстев се намеси категорично - 0:1 преди заключителните 30 минути от мача.

В 62' Густаво Кулма беше изведен в наказателното поле и опита пас за Каранга. Притиснат от Яблонски обаче нападателят не успя да нанесе точен удар, и то само на 3 метра от вратата на Левски.

В 70' Яблонски е озова на върха на атаката след неразбория след центриране от корнер. Китанов го събори без да играе с топката и Никола Попов отсъди дузпа в полза на "сините". Прохазка изпълни изключително точно в долния ляв ъгъл - 1:1. Само 2 минути по-късно Костадинов с глава можеше да донесе аванса на своите, но не успя да насочи топката в очертанията на вратата.

В 77' домакините имаха право да изпълнят пряк свободен удар. Бурабия центрира отлично от пряк свободен удар, а защитата на ЦСКА остави напълно непокрит Яблонски - добър удар с глава и 2:1.

В рамките на само една минута младокът Николай Кръстев показа завидни възможности. Първо той спря много силен удар на Кубемба, а след това от упор Каранга стреля, но отново младият страж не позволи на топката да влезе във вратата - все още 2:1 за "сините".

ОКОЛО СТАДИОНА

Феновете вече се струпват пред стадиона под засилени мерки за сигурност. Засега сериозни инциденти няма, но все пак и двете агитки вдигнаха шум със своите шествия.

Все пак се появи информация за сблъсъци между привърженици, но чак в Панчарево. Оказа се, че жителите там протестират срещу честите спирания на тока, а фенове на двата тима, пътуващи за мача, са се сбили на път за стадиона.

По последни данни над 15 души са били задържани точно преди старта на мача. Подробности - четете тук!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двата столични гранда влизат с коренно различно настроение в мача. "Сините" имат нов треньор в лицето на Николай Митов, след като Елин Топузаков беше освободен от поста си заради слаби резултати. Левски няма нито една победа през 2017 година, което доблици "армейците" само на 3 точки в битката за второто място.

Разликата можеше да е само 1, но ЦСКА не съумя да спечели първия си домакински двубой за годината, завършвайки 0:0 срещу Ботев (Пловдив). Под ръководството на Стамен Белчев обаче "червените" стабилизираха сериозно играта си, а освен това са в серия от 7 поредни двубоя, в които не са допуснали гол.

Вече в 9 поредни мача Левски няма победа над ЦСКА във всички турнири, като последния успех на "сините" дойде именно с Николай Митов начело през сезон 2012/13, когато 26-кратните шампиони се бореха за титлата, която загубиха в последния кръг.

В този период "червените" имат 6 победи, а 3 двубоя завършиха наравно, включително и предишната битка между двата тима - 1:1 през есенния дял от шампионата.

Левски влиза в срещата с повече кадрови проблеми. На пожар беше привлечен Божидар Митрев, който да замени контузения до края на сезона Боян Йоргачевич. Извън състава останаха Димитър Пиргов, Александър Александров и Сандберг, което поставя Митов в тежко положение в оформянето на защитата за мача с ЦСКА.

За "червените" извън състава останаха получилият алергична реакция в петък Кирил Десподов и контузеният Александър Дюлгеров.

Очаквайте още подробности около дербито и към 13:30 часа стартовите състави на двата отбора!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички