Митов може да пише история: "Син" треньор не е стартирал с успех в дерби


Митов може да пише история: "Син" треньор не е стартирал с успех в дерби
Снимка: Официален сайт на Левски

2687 0

Николай Митов определено е личност, която никак не се плаши от предизвикателства. Това се видя и от начина, по който пое Левски.

Виждали сме немалко специалисти, които преговарят с месеци със „сините" и накрая отказват. Така с тима се пазари преди време Илиан Илиев, а след това и Димитър Димитров. Митов обаче е друга порода.

Горе-долу 15 минути, след като Даниел Боримиров му се е обадил, треньорът бе тръгнал за „Герена". Без въпроси колко ще му е заплатата, с кой друг е преговаряно, ще прави ли селекция, за колко време ще му е договорът. Нито пък ще се уплаши, че ситуацията в клуба е несигурна, половината играчи не са подписали нови договори, а първият му мач ще е дерби с ЦСКА и има поне 5 основни футболисти с контузии. Митов просто се хваща и идва да работи и побеждава.

Мачът му с „червените" обаче го изправя пред още едно предизвикателство - това на историята. В ерата на демокрацията от 1990-а година насам Левски е правил всичко на всичко 6 рокади преди дерби. Това с уговорката, че за дерби приемаме, както мачовете с ЦСКА, така и с Литекс, който сега на практика е прелят в новия клуб ЦСКА-София.

Слагаме и мачовете с Лудогорец, но преди такъв на „Герена" не е правена треньорска смяна. Лошото за Митов е, че никога Левски не е печелил, когато треньор прави пълен дебют в дерби. Такива случаи има на 4 пъти.

Първият е на 15 октомври 2000-а година. Тогава Люпко Петрович, който през миналия сезон е напуснал „сините" в посока Китай, се завръща. Почти от самолета той извежда Левски на стадион „Българска армия". С премерена и прибрана игра „сините" измъкват „хикс", който е в тяхна полза, защото в крайна сметка стават шампиони. И все пак, откриващият в мача гол на Едуард Цихмейструк не е запазен и Иво Тренчев носи равенството на ЦСКА.

Като сравнително успешен, но все пак не победен, може да бъде определен и дебютът на Велислав Вуцов през 2008-а година. Впрочем, тогавашният случай най-много прилича на сегашния. И тогава Тодор Батков вероятно е смятал да отстрани Станимир Стоилов и Наско Сираков след края на сезона, но вместо това го прави 2 кръга по-рано. Причината? Самият Батков го каза – страх отборът му да не понесе погром от празнуващия титлата си ЦСКА и още по-голям страх, че Левски може да победи и така Мъри ще стане непоклатим.

Това донякъде сработи, като Левски пак си тръгна с 1:1 от „Армията". Отново „сините" поведоха тогава с гол на Еньо Кръстовчев, но една дузпа на Велизар Димитров възстанови равенството.

И докато тези два случая са все пак приемливи, то в другите два Левски търпи погром. Най-лоша е ситуацията в сезона на 100-годишнината. Преди Вечното дерби с ЦСКА на „Герена" предприемат не една, а цели две рокади. Първо е изгонен Славиша Йоканович, а на негово място идва Ивайло Петев. Сегашният треньор на Динамо (Загреб) обаче бе съблечен и обруган от феновете и така в крайна сметка в мача излезе Тони Здравков. Левски обаче бе посмешище и само едно полувреме изостана с 0:3, като в крайна сметка така завърши и двубоят.

В другия случай е замесен Георги Иванов. През пролетта на 2012-а година Гонзо се захваща за пореден път с Левски, след като Николай Костов си е тръгнал. „Сините" правят запомнящ се като игра мач с Литекс в Ловеч, но в крайна сметка губят с 0:1 доста злощастно. В следващия кръг Георги Иванов падна и от Лудогорец и така си стегна багажа от „Герена", изкарвайки само два мача като старши треньор.

Ако има нещо положително за Митов, то е фактът, че все пак двама треньори са стартирали в елита с успех в дерби, при това над истинския ЦСКА. Тук уговорката обаче е, че те поемат тима и правят подготовка, водят и мачове в Европа, преди да дойде срещата с "армейците". Двамата треньори, носили успех, са Вячеслав Грозни, който през 1998-а година побеждава ЦСКА с 2:0, както и Ясен Петров, който печели с 1:0 с гол на Гарра Дембеле.

Първият успех и до днес е считан за една от Лекциите на „сините" в най-големия мач, макар победата да идва само с два гола в тяхна полза.

Така Митов е изправен пред историята в първия си мач. Той обаче така го обича. Предният път, в който пое Левски, никой не очакваше, че изобщо има шанс да се бори за нещо, а той го докара до два финала в рамките на седмица. Левски обаче го направи, така че ако не друго, на „Герена" могат да се подготвят за големи неща, за емоции и инфарктни моменти.

Източник: "Меридиан мач"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички