Наско Сираков: Имах оферта от Тотнъм; Барселона искаше Трифон Иванов


Наско Сираков: Имах оферта от Тотнъм; Барселона искаше Трифон Иванов
Снимка: Getty Images

8105 0

Собственикът на Левски Наско Сираков даде обширно интервю пред "България днес", в което си припомни любопитни моменти, свързани с покойния Трифон Иванов. Поводът е излизането на биографичната книга "Трифон Иванов - Железния".

- Знаем, че Трифон е бил голям зевзек и се е предреждал за ядене и като юноша.

- И аз в спортното училище в Хасково я правих тази работа да се предреждам най-отпред в столовата. И затова на всеки обяд или вечеря ядох бой от по-старите. А и те като чуят шоп, много ни мразят. Що бой изядох за тези опашки...

- Други забавни случи с него в националния отбор имате ли?

- Играем една контрола в Швейцария. Мачът тече, точно беше започнало да вали дъжд. Получихме пряк свободен удар на над 30 метра от вратата на противника. Трифон идва при мен и ми казва: "Бат" Наско, дай аз да бия". Викам му: "Менте, бегай на центъра и чакай да ме прегръщаш". И като я лепнах в мрежата! Аз такъв гол никога не съм вкарвал през живота си толкова отдалеч. Понеже тревата мокра и топката се хлъзна пред вратаря. Веднага отидох при Трифон и се обърнах първо към него: "Казах ли ти аз да ме чакаш!".

Наско Сираков разказва и в какви отношения са били играчите на Левски и ЦСКА по време и след дербитата между тях:

- А по оста Левски - ЦСКА карали ли сте се с Трифон?

- Не. Едно време нямаше такива неща, като сега. Съперничеството ни беше 90 минути на терена. В 90% от случаите, който и да бие, ние се събирахме заедно двата отбора в Гранд Хотел София в ресторанта и след това долу в бара. Извън мача нямаше "Левски" и ЦСКА. Никога не е имало заяждане. Да, на мача ще се избием, но свършва двубоят и край! Бяхме в една компания с Дечо Младенов, на когото станах кум, Лъчо Танев и Боби - двама левскари и двама цесекари. На тях генералите им се караха. Тогава бяхме влезли в серия и ги бихме 7 пъти подред. Тях ги обвиняваха, че излизат с нас.

- Засичате се с Трифон в Испания. Докато вие сте в "Еспаньол", той отива в "Реал Бетис". Допита ли се Туньо до вас преди трансфера?

- Не, какво има да се допитва. Тогава вече Ицо беше излязъл в "Барселона", Любо във "Валенсия", Киряков в "Депортиво" (Ла Коруня). Който и да дойде да те поиска тогава, гледаш по най-бързия начин да се измъкнеш от тоя пъкъл тук. Иначе когато сме се виждали в националния отбор, естествено коментираме и си говорим за клубовете. Българските играчи тогава се котирахме навсякъде. Аз имах оферта от "Тотнъм", но избрах Испания. Преди да замина за "Сарагоса" имах предложения от "Андерлехт", "Болоня"... 15 отбора бяха на опашка. Можех да избирам. България имаше тогава 50 футболисти, които можеха да играят в най-силните първенства в света. В Португалия имаше наша колония от 15-20 играчи. Трифон навсякъде където отиде, игра фантастично.

Сираков откровено признава, че въпреки невероятната си кариера Трифон Иванов не е достигнал и 50% от потенциала си:

- В един мач вкарва два гола на "Барселона" от дузпи. Наистина ли каталунците го искаха в състава си?

- Да! Тогава централен защитник в "Барселона" играеше Алесанко, който вече беше в края на кариерата си, натежал и бавен. Трифон си беше класа. На кантар бяха нещата да отиде. Ако беше се случило, щеше да постигне във футбола 5 пъти повече. За човек като него трябва да се каже, че такъв защитник се ражда в една държава на 50-100 години един път. Ние такъв няма да имаме следващите 100, гарантирам. Аз съм сигурен, че не постигна и 50% от потенциала, който имаше. Същото се отнася и за мен, аз го знам. Не сме били режимлии, ама такива бяха времената. Сред нас имаше и топпрофесионалисти - Любо Пенев, Краси Балъков, Данчо Лечков, Бончо Генчев. Има футболисти, които могат да ядат и да пият, а после и да играят. Други трябва да спят, за да играят. Разбира се, не съм бил някакъв завършен пияница, но никога не съм се лишавал. Винаги съм бил на тоя принцип. И съм пушил винаги...

- Засичахте ли се по испанските терени с Трифон?

- Не. Аз в България толкова съм се засичал с него, че само и там в Испания ми трябваше. Чувахме се само по телефона. От Севиля до Барселона е бая голямо разстоянието. Там нямаш време да отделиш 3-4 дни за гостувания на приятели, всеки ден си зает с тренировки и мачове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички