Най-великите победи в историята на Левски: Барселона, Аякс, Атлетико и още много (ВИДЕО)


Най-великите победи в историята на Левски: Барселона, Аякс, Атлетико и още много (ВИДЕО)
Снимка: Levski.bg

4565 0

Носителят на Купата на България Левски е един от най-големите и обичани клубове в страната от дълги години насам. С пребогата история от над 100 години "сините" имат паметни успехи, записани срещу името си. Макар и голяма част от най-величествените победи да са през миналия век, те остават в сърцата на запалянковците и до днес. 

Най-паметните успехи за Левски в историята

В специален материал екипът на SportLive подбра 10-те най-велики и паметни победи в историята на "сините". Почти всеки от тях е от европейските клубни турнири, но фигурират и такива срещу големия съперник ЦСКА, когато "червените" също имаха впечатляващ отбор. Потопете се във всеки от двубои максимално и чрез предоставените ВИДЕА за всеки мач.

Левски - Аякс 2:1, 10.12.1975 година, Купа на УЕФА (1/8-финал)

Тогава нидерландският гранд е един от най-силните отбори в Европа. Ринус Михелс води тима и той се изправя срещу Левски в елиминациите, като печели първата среща с 2:1. Пред над 70 хиляди на "Васил Левски" в реванша Левски повежда на два пъти чрез Павел Панов и срещата завършва при напълно идентичен резултат. Следват дузпи, а Хелинг пропуска фатално за Аякс, за да бъде повален гигантът.

Левски - Барселона 5:4, 17.03.1976 година, Купа на УЕФА (1/4-финал)

По-късно през същия сезон идва нов велик успех за "сините". Този път Левски не продължава напред, тъй като губи първата среща с 0:4, но вторият мач става истинско шоу. След 10 минути игра Панов и Йордан Йорданов правят резултата 2:0, но само до края на полувремето паритетът е възстановен. През втората част падат още повече голове, като Емил Спасов и Йорданов допринасят с попадения за 4:4. Идва 90-ата минута, когато българите получават дузпа, реализирана от Панов за крайното 5:4.

Левски - Атлетико Мадрид 2:1, 02.03.1977 година, КНК (1/4-финал)

Силната европейска серия за Левски продължава и през следващия сезон и тимът излиза за 1/4-финал срещу Атлетико Мадрид. В същата кампания "дюшекчиите" стават шампиони в Испания, а две години преди това дори са на финал за КЕШ. Това е първата среща между Левски и Атлети, като "сините" водят у дома с 2:0 на полувремето (Георги Цветков и Кирил Миланов с голове), но крайният резултат е 2:1. За съжаление на "сините", в реванша губят с 0:2 след две дузпи и отпадат.

Левски - Щутгарт 1:0, 28.09.1983 година, Купа на УЕФА (1/32-финал)

Това германският отбор е наистина силен, но Левски успява да направи 1:1 далеч у дома. В София пък Михаил Вълчев реализира в последните секунди от редовното време, което носи минималния успех и праща десетките хиляди по трибуните в пълен екстаз. С много силен мач се отчита вратарят Борислав Михайлов.

Левски - Глазгоу Рейнджърс 2:1, 29.09.1993 година, Шампионска лига (първи кръг)

Първата година с нов формат е силна за "сините" от София. Те се изправят срещу много класен съперник и когато губят в Шотландия с 2:3 на "Айброкс", малцина им дават шансове. Многото голове на чужд терен обаче се оказват ключови. Наско Сираков открива в реванша, а до края на първото полувреме резултатът е изравнен. Когато изглежда сякаш изходът е ясен, Николай Тодоров с топовен изстрел от над 30 метра поразява и шокира Глазгоу. Левски си осигурява мач с Вердер Бремен, който е пряк дуел за попадане в групите, но не съумява да се справи.

Левски - Киево 2:0, 09.08.2006 година, Шампионска лига (трети предварителен кръг)

Най-добрият отбор на Левски за 21-ви век прави историческото за България класиране в групите на Шампионска лига, след като година преди това играе 1/4-финал за Купата на УЕФА. В първия мач Валери Домовчийски и Седрик Бардон от дузпа осигуряват комфортен аванс от 2:0, а в реванша "сините" остават непобедени на чужда земя и завършват при равенство 2:2 (Димитър Телкийски и отново Бардон се разписват за отбора).

ЦСКА - Левски 2:7, 17.11.1968 година, А група

Най-любимата победа на Левски срещу "червените", въпреки че не е най-изразителната. Тогава ЦСКА е с много силен отбор - малко преди това е играл 1/2-финал за КЕШ, освен това води с цели 13 точки в класирането пред "сините". Всичко тръгва добре за "армейците" във 2-рата минута с гол на Петър Жеков, но впоследствие всичко се срива за тях. Георги Аспарухов, Александър Костов, Янко Кирилов и Богданов правят разгрома факт още на полувремето, а след почивката Гунди оформя хеттрик, а към "партито" отново допринасят Костов и Кирилов.

ЦСКА - Левски 1:7, 23.09.1994 година, А група

Тук вече идва въпросният рекорд за най-голяма победа срещу Вечния съперник. Тогава "сините" са далеч по-силни, отколкото при първия разгром, но пък и ЦСКА е във форма, побеждавайки Ювентус дни преди това. Михтарски изравнява за тях, след като изостават след попадение със странична ножица на Илиан Илиев. След това започва наказателната акция на Наско Сираков, който първо вкарва дузпа, а след това добавя отделен хеттрик, за да добави и Даниел Боримиров още две попадения и "сините" да напишат една от славните страници в историята си (и една от срамните в тази на големия съперник).

Левски - Удинезе 2:1, 16.03.2006 година, Купата на УЕФА (1/8-финал)

Първата среща в Италия завършва при нулево равенство, а на реванша в София Удинезе води с 1:0 на почивката след гол на Фернандо Тисоне. По-малко от 20 минути след старта на второто полувреме обаче резултатът е обърнат и Левски вече води след попадения на Даниел Боримиров (51-ва минута) и Игор Томашич (63-та минута). До края италианците са безсилни пред гола и Левски се класира за 1/4-финалите.

Левски - ЦСКА 5:0, 13.05.1998 година, Купа на България (ФИНАЛ)

Друга от най-резултатните победи на "сини" над "червени" също попада тук, още повече, че идва в пряк спор за трофей - финал за националната купа. 50-годишният юбилей на "армейците" е напълно развален. Всичко започва обнадеждаващо за тях с греда на Емил Костадинов, но това си остава и най-добрата им ситуация в мача. Още на полувремето Левски води с 2:0 с голове на Александър Александров-Кривия и Николай Тодоров-Кайзера. През втората част предимството е дори още по-голямо и Дончо Донев, Георги Иванов и Георги Йорданов-Ламята се записват сред голмайсторите, докато за ЦСКА така и не пада попадение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички