Левски с няколко идеи как държавата може да подобри футбола ни


Левски с няколко идеи как държавата може да подобри футбола ни
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

1493 0

Треньорът на Левски Станимир Стоилов посочи какви идеи имат той и клубът за промени в българския футбол. Един от тях е фактът, че държавата не инвестира в този спорт, както е навсякъде в Европа.

"Това е един от големите проблеми, че ние не произвеждаме кадри. Самият факт е, че през последните години не можем да направим трансфери в Испания, Англия, Германия или повечето ни добри играчи се принуждават да се приберат в България, защото не получават шанс за изява в чужбина. Това говори по начина, по който работим. Тук ангажимент имат треньори, футболисти, ръководители и не на последно място – при нас нищо не се инвестира откъм държава. Футболът може би е единственият спорт, който няма помощ от държавата. През последната година чух, че са дали към милион и нещо. Смешно е дори да го коментираме.

На много места, където имаше помощ се направиха терени, но те може да ги използваш максимум една година, защото са направени изключително неграмотно. Това е цялата истина, но не се казва защо са извършени тези неща. Теренът на „Герена“ е правен от германска фирма преди повече от 15 години и струваше над милиона и половина лева. Как след толкова време ще струва 400-500? Създаваме терен да го открием, снимаме и след това да го закрием. Както е в държавата", сподели Стоилов пред "7/8 ТВ".

"Казах след финала за купата, че не мога да обещая надграждане. На някои им беше странно. А да обещая работа и отбор, който играе футбол. Защото надграждането става с редовно подсилване на тима и подобряване на всички аспекти. В България не знам как някои футболисти се навиват да играят мачове, като видят условията, терените и съблекалните. Останахме с още две-три държави в Европа, където инфраструктурата е под всякаква критика. Всеки казва, че са негови пари, дори чух и кървави, но никой не ги кара. Няма да има отбори и спорт. Да видим истината. Докато не се направи футболен бизнес и като имаш 100 лева, толкова и ще харчиш. Държавата трябва да се събуди и да помогне на хората, които дават парите. Да им се осигури поне данъчно облекчение.

Никакъв проблем не е да се построи стадион с помощта на общините. В много държави е практика и няма опасност съоръженията да пропаднат. Ходим на подготовки в Австрия, Швейцария, Нидерландия и тренираме по селца и паланки. Прекрасни съоръжения за тренировки, но харчим една торба с пари. Хората с тази идея го правят. В Левски затова искаме да стигнем до истината, за да се види кой и защо е виновен. Аз най-много искам тя да излезе, като фен. Когато бях 13 години извън клуба, виждах и слушах какво става. Колко милиона се изчистиха през тази година. Но е хубаво да идваш от време на време да сядаш в ложата, нищо, че си натрупал дългове преди това. Левски имаше ситуации, в които отиваше в хотелите и не ни пускаха, докато не платим напред, защото през годините имахме задължения и никой не ни вярваше. Сега вече тези неща ги няма. Можем поне да гледаме хората в очите. Какво лошо има? Бил си слаб ръководител, натрупал си задължения.

Второ, къде е държавата? Виждате, казва ти, натрупал си еди колко си и ако не изчистиш 100 000 лева, те няма. А те се снимаха, обиколки, интервюта, помпозности и използваха поне 500 пъти името на Левски на година, за да се облагодетелстват. Ходили са при всякакви политици и бизнесмени да им помагат. Другият негативизъм е, че през последните години имаме дългове, но нямаме успехи. Бюджетите са били огромни и плащанията са били такива. Сега можем да кажем какъв е фондът ни работна заплата и от какво имаме нужда. Дано да кажем, че Левски е спасен и че сме виновни, че само не сме спечелили някой мач", каза още наставникът на "сините". А ето при какви условия Стоилов ще подаде оставка. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички