"Левски" настигна лидерите след 16-а поредна победа над "Ботев" на "Герена"


"Левски" настигна лидерите след 16-а поредна победа над "Ботев" на "Герена"

2227 0

Битката за челото в  "А" група стана още по-интересна, след като тази вечер "Левски" стигна до минимална победа с 1:0 над "Ботев" (Пловдив) и вече е само на точка от Лудогорец и Литекс.

Единственото попадение беше дело на Георги Костадинов в 58', като това беше втори гол за бившия играч на Берое срещу този съперник през сезона.

Дефанзивният халф донесе 16-а поредна победа на "сините" над "канарчетата" в столицата, а отборът на Стойчо Стоев се доближи на само една точка от лидерите. Това беше и 3-а поредна победа за 26-кратните шампиони, и то без да допуснат гол.

"Левски" е с актив от 18 точки, докато Лудогорец и Литекс са с 19. Кризата в Ботев пък се задълбочава, като отборът с 9 точки е на 9-а позиция в класирането.

В него "Левски" приема "Ботев", който през миналия сезон изхвърли "сините" от топ 6 на шампионата.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата почна с надмощие на "Левски". В 6' Роман Прохазка получи отличен шанс да стреля от разстояние, но Голас се намеси стабилно. Последваха няколко опасни нахлувания по крилата, но топката така и не достигаше до новото попълнение Китамбала.

Защитата на "канарчетата" беше много добре подредена, като празните пространства за "сините" бяха твърде малко. Това позволи на Ботев спокойно да приеме първоначалния натиск на своя домакин, а след това на свой ред да изнесе играта в по-предни позиции.

Най-добрата комбинация в първите 20-ина минути беше между Гаджев и Прохазка, които комбинираха отлично пред наказателното поле, а Гаджев се опита да намери непокрития Китамбала. Златков обаче успя да избие. Подобна комбинация се получи и в 19', когато Минев проби отляво и пусна прострелен пас, но Николов успя да избие в корнер - 0:0 след 20 минути игра на "Герена".

В 25' Ботев осъществи най-добрата си атака до момента. Васев изведе Балтанов отдясно на нападението, като бившият играч на "сините" проби до аутлинията и центрира пред малкия пеналт. Там играчите на Стойчо Стоев показаха леко колебание, но Карнер успя да избие.

Две минути по-късна на "Герена" падна гол. Прохазка центрира отлично в малкия пеналт и Китамбала се разписа, но той беше в положение на засада и съдийската бригада не зачете гола на "сините".

Последва скука на зеления килим в квартал "Подуено", която беше науршена от свиреп удар на Владимир Гаджев. Той проби в 45' към наказателното поле и от 25 метра стреля силно по тревата. Вратарят на гостите обаче спаси и остави резултата непроменен до почивката - 0:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

"Левски" започна по-уверено и втората част, но първото по-опасно положение беше за Ботев. При пряк свободен удар Алекс Колев стреля мощно в 55', а топката срещна крак на "син" футболист. Йоргачевич обаче внимаваше и спаси, а след това даде старт на головата атака на домакините.

При постепенна атака топката достигна до Веско Минев. Той центрира в наказателното поле, където топката не беше добре избита от играчите на Ботев. Тя достигна до Георги Костадинов, който нагласи коженото кълбо на десния си крак и от въздуха прати топката неспасяемо във вратата на Голас - 1:0 за "сините".

Веднага след гола на терена се появи Атанас Курдов. Още с първия си досег до топката той можеше да се разпише, като стреля с глава в 60' след центриране на Прохазка, но Голас спаси. При удара той срещна главата си с Даниел Златков, което 10 минути по-късно доведе до принудителна смята. На мястото на рожденика се появи Бедоя.

В 77' гостите имаха страхотен шанс да изравнят резултата. След отличен пробив отдясно топката достигна до Васев, който обаче отправи крайно разочароващ изстрел и прати коженото кълбо право в добре пласирания Йоргачевич.

В 82' Мигел Бедоя беше очевидно задържан в наказателното поле от Пламен Николов, но съдията не отсъди нарушение. 180 секунди по-късно пък Влади Гаджев от няколко метра пропусна да разпечата вратата на Голас.

До края на двубоя "Сините" спокойно удържаха аванса си и вече са само на точка от върха в класирането.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Старши-треньорът на "Левски" Стойчо Стоев пуска най-новото попълнение на тима Китамбала, който ще води нападението. Божидар Краев се завръща в титулярния състав, като ще действа отляво на нападението. Мигел Бедоя остава на резервната скамейка, както и рожденикът Атанас Курдов.

Бившият левскар Мариян Огнянов не е в групата на Ботев (Пловдив), като зад нападателя Алекс Колев ще действа друг "син" кадър - Лъчезар Балтанов.

"Левски": Йоргачевич, Минев, Карнер, Белаид, Миланов, Де Ноойер, Костадинов, Гаджев, Краев, Прохазка, Китамбала

"Ботев": Голас, Марин, Николов, Златков, Христов, Гамаков, Старокин, Балтанов, Генов, Васев, Колев

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Левски" днес има шанс да доближи на точка лидерите в класирането Лудогорец и Литекс. Разградчани и ловчанлии направиха 1:1 и нито един от тях не успя да дръпне напред. "Сините" могат да започнат да дишат във врата на водачите при победа над "Ботев".

Домакините от "Герена" са амбицирани да се реваншират на своите фенове заради слабото представяне за купата срещу Поморие, когато само късметът ги прати в следващия етап.

Треньорът на "Левски" Стойчо Стоев има пред себе си голямата дилема дали отново да заложи на разочаровалия Атанас Курдов в нападение или да предприеме нов ход.

Курдов записа много слаби мачове за сезона, а върхът на всичко бяха пропуските му за купата. Последен шанс на Курдов дават и "сините" фенове, като те ще свалят доверието си, ако продължи с яловите си изпълнения и днес

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички