"Говедото", което донесе най-голямата радост на "Ботев"


"Говедото", което донесе най-голямата радост на "Ботев"

1823 0

Днешният мач между "Левски" и "Ботев" (Пд) се явява най-голямото дерби в България в момента, поне по отношение на публика и атмосфера. ЦСКА ги няма в "А" група, Лудогорец, Литекс и Славия нямат фенска маса, за да опонират на "сините" и така на преден план остават само мачовете "Левски" - "Ботев" и Локо - "Ботев". Точно затова днес ще бъде интересно. Едва ли има друг мач, от който да мирише толкова на дерби по трибуните. "Сините" и "черно-белите" до голяма степен се подкрепят.

Колкото и да се мразят феновете, драмата на тези в Пловдив е фактът, че откакто се върнаха в елита след ерата "Димитър Христолов", в почти всички мачове с "Левски" са били водени от треньор, свързан неразривно със "синята" идея. Изключение правят едва две дербита - първото, в което Ферарио Спасов загуби от Илиан Илиев на "Герена" с 1:3, както и последното до този момент, в което Петър Пенчев и Стойчо Стоев приключиха при 1:1 в Коматево. Всички останали мачове бяха водени от Станимир Стоилов и Велислав Вуцов.

Любопитното е, че точно най-мразеният от феновете на "Ботев" Мъри, единствен намери рецептата за победа над "сините". Стоилов успя да постигне победи в първите си два мача начело на "канарчетата", като и в двата случая спечели с по 2:1. Първо той надви Илиан Илиев, а след това и временният треньор Викторио Павлов. Впоследствие Мъри успя да бие още един временен наставник на "Левски" - Елин Топузаков, който сега е в щаба на "сините".

Колкото и Стоилов да бе критикуван в Пловдив и да бе обиждан на "говедо", само той успя да бие "Левски". Всички останали наставници могат да се похвалят с едно реми, спечелено в последния мач между двата тима. Най-тежката загуба пък е дело на Велислав Вуцов, който падна с 0:3 като домакин, а треньор на "Левски" бе Георги Иванов.

Сега в "Ботев" отварят нова страница. Този път треньорът не е нито местна легенда, нито е играл или работил за "Левски". Дори не е и българин. Едва ли и осъзнава какво точно означава за феновете край Бирената фабрика да биеш "сините". Ако Шиляк го направи, ще влезе в сърцата на феновете завинаги. В противен случай "канарчетата" трябва добре пак да се замислят дали всъщност "говедо" не им е донесло най-голямата им радост в последните години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички