Левски близо до сладък юбилей над Славия, НО: Плашеща "синя" тенденция срещу "белите"


Левски близо до сладък юбилей над Славия, НО: Плашеща "синя" тенденция срещу "белите"
Снимка: Lap.bg

3059 0

Време е за най-старото столично дерби! Славия посреща Левски в един от интригуващите сблъсъци на 11-ия кръг от българската Първа лига. Точките са от изключителна важност и за двата тима, като "белите" ще опитат да се откъснат от предпоследното място, а "сините" - продължат гонитбата в челото.

Левски има сериозно предимство в исторически план, въпреки че в последните години често бърка срещу този опонент. Това ще бъде мач номер 57 между тези съперници през 21-ви век. До момента "сините" са с 34 победи за периода, докато Славия има 13, а 9 мача са завършвали наравно.

Любопитното е, че едно попадение в днешния сблъсък за футболистите на Николай Костов би било юбилейно под номер 100 срещу съперника през века. Славия пък има почти два пъти по-малко реализирани голове за периода - 45.

Има само един футболист през този век, който да може да се похвали с повече от 4 попадения в това съперничество. Това е полузащитникът Седрик Бардон, който е с 5. Играчи като Даниел Боримиров, Елин Топузаков, Георги Чиликов и Жереми Манзоро са с по 5.

Ако стесним погледа единствено до срещите им след 2010 година, то тогава преимуществото за Левски става значително по-малко. Те са общо 34 на брой, като "сините" са със 17, "белите" с 12, а равенствата са 5. Головата разлика пък е 53 срещу 33 за тима с повече победи.

Левски в ужасяваща форма в последните 10 мача със Славия

За да се докаже тенденцията, че Левски играе все по-трудно срещу Славия, насочваме поглед и към последните им десет официални мача във всички турнири (девет са от Първа лига и един е за Купата на България).

В тях "белите" имат цели... 7 победи (над половината за Славия над Левски през този век!). Няма нито една среща, която е завършила наравно - останалите три сблъсъка са спечелени от "сините".

Предстоящият дуел започва днес (27.09) от 18:00 часа българско време. Преди него се забелязаха две изненади от Николай Костов в групата на Левски за Славия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички