Гол шедьовър в 101' взриви "Герена" - Левски напред в Европа след бой над македонци


Гол шедьовър в 101' взриви "Герена" - Левски напред в Европа след бой над македонци
Снимка: Karolina Shuleyevska / LAP.bg

14597 0

Под звуците на невероятна подкрепа от трибуните Левски  успя да спечели втория си двубой срещу Шкупи с 1:0 с късен гол на Марин Петков дълбоко в добавеното време.

"Сините", които заради абсурдна ситуация и решение на УЕФА играха с резервните си жълти екипи, изиграха прагматичен и умен двубой, в който не допуснаха гол, а в 10-ата минута на добавеното време Марин Петков вкара брилянтен гол с шут от 25 метра за 1:0. 

Така с общ резултат 3:0 26-кратните шампиони на България продължават напред, като в следващия кръг ще се изправят срещу Апоел Беер Шава, който по-рано днес се класира напред. 

Мачът на "Герена" се изигра пред пълни трибуни на стадион "Георги Аспарухов", а Левски близо 88 минути не допусна положение пред вратата си. Все пак, леко разсейване в края можеше да коства скъпо на домакините, но Пламен Андреев се отчете с две брилянтни намеси и запази равенството.

Буквално секунди, след като изтече добавеното време от 10 минути, Марин Петков с брилянтен шут от 25 метра донесе победата с 1:0 на Левски. 

Интересен факт е, че това беше мач №101 за Марин Петков, а голът му пада в 101'. Преди битката на "Герена" в четвъртък вечер той получи специален екип, отбелязващ юбилейния му двубой, изигран срещу Локо (Сф). 

Марин Петков беше героят на Левски в реванша срещу Шкупи

Още през слеващата седмица Лига на конференциите продължава, като Левски ще пътува до Израел за първия си мач срещу Апоел. 

ГАЛЕРИЯ ОТ ЛЕВСКИ - ШКУПИ ТУК! 

Развой на Левски - Шкупи

Първо полувреме 

Началото на мача беше дадено при температура от 35 градуса в столицата. Както писахме по-рано, Левски се наложи да играе с жълти екипи на собствения си стадион

"Сините" започнаха силно в срещата и установиха натиск от самото начало. В 3' Жереми Петри пробва удар от дистанция и с добра намеса се отчете Илязи. Последва и опасен удар на Уелтън, но далеч от целта. 

Първите 15 минути ясно илюстрираха как ще се развива двубоят. Гостите трудно минаваха центъра, докато Левски спокойно разиграваше и търсеше начин да пробие по крилата. "Сините" заложиха и на висока преса, с която често отнемаха топката рано-рано в разиграванията на Шкупи. Проблемът на столичани в началото беше липсата на добро разиграване във финалната третина на терена. 

В 19' Левски получи първия си сериозен шанс за гол, след като Рикардиньо се изтегли дълбоко в средата на терена и освободи пространство за Джемили. Той получи топката, проби в наказателното поле и стреля, но с отчаян шпагат защитник на гостите успя да отбие топката в корнер. Краев стреля с глава след центрирането, но беше неточен. 

Минута по-късно първата атака на Шкупи завърши със слаб удар на Воша, а Андреев спаси лесно. 

След кратката почивка заради жегата в София, темпото спадна и се стигна до по-чести нарушения. Положенията липсваха и пред двете врати - 0:0 до почивката. 

Второ полувреме 

С две промени в състава стартира второто полувреме за гостите, докато Николай Костов избра да не прави ротации в своите 11. "Сините" отново бяха по-добри, като отново Джемили имаше шанс да се разпише, но ударът му от 10-ина метра беше блокиран. 

Гостите от своя страна зачестиха грубостите и се опитаха да наритат своите опоненти. Николай Коство пък в 55' реши да направи две промени в атака, сменяйки Рикардиньо и Роналдо. На терена се появиха Стефанов и Петков. 

В следващите минути Левски продължи да контролира двубоя - "сините" имаха инициативата, но действаха по-прагматично и не натискаха така, както го правеха в първия половин час на срещата. Пресата на цял терен премина в такава на 3/4. В 68' пък дойде време за нова почивка за вода. 

Куриозен случай имаше след подновяването на играта. Главният рефер получи травма в 71-ата минута и се наложи да бъде сменен - Лукас Фендрик (4-тият арбитър) "пое щафетата" за последните 15-ина минути. 

В 85' Уелтън направи  сериозна грешка в атака. "Сините" отнеха топката дълбоко в половината на съперника и тя се озова у бразилеца, който вместо да изведе Петков сам срещу вратаря, реши да показва техника, а след това да потърси по-близък пас, блокиран от защитник. 

В 88' гостите можеха да вкарат гол, с който да направят драматични последните минути, но Андреев парира отлично Сифъс. Само две минути се повтори същата ситуация - Сифъс направи за смях централните защитници на Левски, но Андреев отлично излезе, за да затвори ъгъла, и отрази и тази опасност. 

В добавеното време няколко контри на Левски можеха да завършат с гол, но такъв не падаше. Така се стигна до 101', при която Марин Петков реши да стреля от 20-25 метра и с фантастичен фалц вкара в долния ляв ъгъл - 1:0 и триумф за Левски и във втория двубой. 

Малко след 22:00 часа Марин Петков накара "Герена" да вдигне здрав шум

Стартови състави:

Както беше ясно още преди двубоя, Ван дер Каап сменя Кристиян Димитров в титулярния състав. По-голямата новина е свързана с факта, че "номерата" на Шкупи минаха и УЕФА принуди Левски да играе с резервния си екип у дома

Левски: Левски: Андреев, Ван Дер Каап, Кордоба, Петрис, Цунами, Ел Джемили, Митков, Краев, Роналдо, Уелтън, Рикардиньо

Шкупи: Илязи, Пинтер, Тошевски, Илиески, Воша, Шей, Кевен, Али, Алберт, Саити, Сифъс

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Както вече е известно, УЕФА забрани гостуващите фенове след инцидентите, които имаше при първия мач. При най-сериозния от тях "син" фен бе наръган с нож и се наложи да бъде опериран в Скопие. Информацията, която има е, че днес трябва да се прибере в България.

В часовете преди мача пък фенове на Шкупи опитаха да подразнят "сините" фенове, като публикуваха снимки, твърдейки, че са в София. Оказа се обаче, че са решили да редактират въпросните снимки, объркали са София с Пловдив и са използвали фалшиви локации.

От "Герена" бързо разпродадоха билетите, което се наложи да бъдат пуснати допълнително в сектор "Г". Освен това има и специални артикули за двубоя, посветени на България, така че със сигурност ни очаква двубой, изпълнен с голям заряд.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички