Емил Спасов пред SL: Резултатите на Левски в контролите са проблем за тези, които не разбират от футбол


Емил Спасов пред SL: Резултатите на Левски в контролите са проблем за тези, които не разбират от футбол
Снимка: Ilian Telkedzhiev / LAP.bg

3454 0

Левски е най-критикуваният отбор от Първа лига по време на зимната пауза, като една от причините за това е слабото им представяне в контролите в Турция. Не е за подценяване и фактът, че "сините" завършиха есенния полусезон на шесто място и отпаднаха от Купата на България. Sportlive.bg потърси легендата на тима Емил Спасов, за да коментира процесите на "Герена" и от позицията на 6-кратен шампион на "А" група да каже пагубни ли са резултатите на тима в Турция.

Г-н Спасов, проблем ли е слабото представяне на Левски в зимните контроли?

- Не, мисля, че не е проблем. От опита, който съм имал, първо като футболист, а след това и като треньор, мога да потвърдя, че контролите в подготвителния период не са от такова голямо значение. Тъй като в такива моменти човек експериментира, има нови футболисти, които иска да види... Ансамбълът, който е необходим за даден мач и даден отбор, е нарушен по принцип.

Годината е пропиляна, трудно ще играем в Европа, смята той

Освен това правиш много смени - едно полувреме играеш с един състав, второто - с друг, което в такива срещи е задължително, за да не натовариш едни, а други да почиват. Това неминуемо се отразява и на резултата. Това е подготвителен лагер и резултатите не трябва да са от значение за хората, които разбират от футбол. Затова е този лагер - да се видят пълноценно и да се натоварят всички футболисти еднакво.

Какви са Ви впечатленията от новите попълнения на тима?

- От новите попълнения нямам впечатления, тъй като не съм гледал срещите им. Просто гледам резултатите, чувал коментари, но оставам на мнението, че резултатите не са важни, просто е необходимо отборът да бъде подготвен добре физически, психически и, разбира се, да се прави колектив. Дано новите са по-добри от предишните.

За тези, които евентуално биха си тръгнали - в Левски никого не могат да задържат насила. Неприятното е, че тези футболисти се развиха покрай Левски и би трябвало да се разделят с клуба с добро и, разбира се, да направят всичко възможно да помогнат на отбора във всички мачове до края на договора си. За жалост, не станаха нещата точно така, особено с Краев, предполагам, че напълно заслужено той остана в София и се подготвя индивидуално.

Излиза информация, че и Кордоба може да бъде продаден до края на прозореца...

- Той ще липсва, защото е един от най-конвертируемите футболисти в Левски и България, един от най-добрите централни защитници, а търсенето на такива е приоритет за големите отбори. При добра оферта предполагам, че ще се разделят с него, което ще бъде жалко, защото той пасна идеално в отбора и ще ни липсва. Ще трябва да му се търси заместник, тъй като не трябва да оставаме без защитници. Дали ще намерят - това е отделен въпрос. Аз поддържам тази теза, че трябва да се продават конвертируеми играчи, ако има добри оферти, тъй като за всички е ясно, че клубът не е в цветущо състояние откъм финанси. Все пак отборът загуби всички възможности да спечели нещо. Левски трудно може да се класира за Европа, да, има една възможност там, но при положение че отборът се разпродава така и се търсят заместници, много трудно ще имаме успехи в Европа, ако се класираме.

Непрекъснато се говори за идване на нови футболисти. Ако вземат играчи като Уелтън и Кордоба, защо да не се класираме? Добри футболисти в първенство като нашето биха се вписали много бързо. Има и такива, които се нуждаят от повече време за адаптация, но аз лично се надявам Сираков, ръководството, скаутите и мениджърите знаят какво трябва на Левски и предполагам, че ще намерят нещо добро.

Ще бъде ли пагубно за Левски, ако сега се раздели и с Уелтън?

- Уелтън е най-конвертируемият и най-добрият на този пост в България според мен и е нормално да го търсят по-големи отбори с много пари. Аз бих се разделил с него само срещу сериозна сума, иначе. Мисля, че точно това правят в отбора. Изчакват някоя по-добра оферта. Доколкото знам, и мениджърът му е при тях в лагера.

Тази година ще е пропиляна, така виждам аз нещата. Това, което клубното ръководство може да направи, е да намерят достойни заместници. Не се съмнявам, че ще го направят. И, разбира се, да напълнят касичката, защото имат много дългове.

За Роналдо бяха взети добри пари.

- Сумата, срещу която е договорен Роналдо, е добра и според мен. Ако е реална, защото има спекулации, че е много по-малка. За мен това не отговаря на истината. За тези пари, които дават, бих го занесъл на ръце до летището и бих го съпроводил до Русия. Ако сумата е действително такава, това е може би най-големият удар, в положителен смисъл, за ръководството на Левски в последните години. Дано е реална сумата, тя ще допринесе за привличането на нови футболисти и за оправянето на част от дълговете.

От думите Ви оставам с впечатлението, че подкрепяте управлението на Наско Сираков.

- Да, разбира се. Зае се с управлението в един много тежък момент, в едно страхотно безпаричие. Само хора, които са работили така, знаят как се работи с малко пари, защото е много лесно, когато зад теб стои богат спонсор. Както е в Лудогорец - да можеш да си позволиш да купуваш който си пожелаеш за големи суми, да попълваш отбора, да купуваш, да продаваш, да заменяш. Така е много лесно. Трудно е така, както е сега в Левски. Трудно е на Сираков, на Боримиров, на Костов с това тежко наследство, което получиха от миналото. Искаме да имат успехи, а се знае какъв е натискът и от НАП, и от други хора, за връщане на пари. Знаете какви дългове има клубът за сектора, който направиха предишни ръководства. Всичко това тегне и е много трудно да се управлява една фирма, която си наследил с толкова много загуби.

Затова заставам зад ръководството на Сираков и хората около него, защото те полагат неимоверни усилия, стараят се отборът да бъде това, което трябва да е, но това не е никак лесно. И не става бързо, защото пари не идват отникъде. Виждате, че феновете постепенно се обезвериха, пък и в това тежко време за всички българи много трудно хората могат да отделят толкова години средства от джоба си, за да помагат на клуба. Разбира се, ако отборът тръгне, заиграе и започне да печели, те отново ще се върнат на "Герена", ще си купуват билети, ще пълнят стадиона, но това пак става чрез игра. Дано съумеят да направят нещо през пролетта, така че, ако не друго, то поне да побеждават и да привлекат публиката отново. Да си купуват феновете карти, билети и да подкрепят отбора на стадиона.

Очаквайте втора част от интервюто с бившия голмайстор на българското първенство за 1984 година, в която той говори за Николай Костов, Станимир Стоилов и за това кой измежду ЦСКА, Лудогорец и Черно море би искал да види шампион в края на сезона. А ето кой се очаква да е третото зимно попълнение на Левски. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички