Достойно и с битка до самия край - България само спечели с това, което Левски и Лудогорец направиха


Достойно и с битка до самия край - България само спечели с това, което Левски и Лудогорец направиха
Снимка: Lap.bg/ колаж: Sportlive.bg

3941 0

Квалификационната европейска кампания приключи и резултатите са налице - само един български представител влезе в групова фаза на европейските клубни турнири. Това стори Лудогорец, който отпадна от Аякс и ще играе в Лига на конференциите през есента. Левски пък до края мечтаеше, но нямаше как да се справи с Айнтрахт и отпадна след драматичен развой в края на мача във Франкфурт. 

Наглед, разочароващо, след като в ЦСКА имаше големи амбиции за силен сезон, но тимът крушира в Румъния, а сходна съдба имаше и ЦСКА 1948, който отпадна от ФКСБ. Левски не успя да надскочи себе си и да преодолее Айнтрахт. Но всъщност, тазгодишната кампания в Европа показва, че клубният ни футбол не е съвсем обречен. 

Левски беше като равен с равен с Айнтрахт 

Да, "сините" отпаднаха и някои злорадстват, че "орлите" "клъвнаха" отбора в края. Но Левски игра 135 минути като равен с равен с носителя на Лига Европа за 2022 година. Единствено през второто полувреме във Франкфурт беше слабо за столичани, но фактът, че в голяма част от сблъсъка Левски се опитваше да се надиграва с Айнтрахт (и на моменти беше дори по-добър) е достоен за уважение. 

Левски очарова с представянето си в Европа през 2023 година

Левски, който до преди 2 години изглеждаше, че е по-близо до "А" окръжна, отколкото до Европа, заради финансовото си състояние, демонстрира израстване, игрови облик и ясна идея за футбол. И това не може да бъде отречено. Костов скоропостижно изгради атакуващ стил, който беше забравен на "Герена". А в Европа Левски блестеше с тактика и физическа мощ, неприсъща за българските отбори. Подготовката на тима е на много сериозно ниво, а представянето в Европа дава надежда, че в България можем да видим най-накрая истинска битка за титлата между повече от 2 отбора. 

Ако Левски продължава така, то думите на Николай Костов след поражението от Айнтрахт няма да са пресилени, а пророчески: "Целта е да изградим отбор, който да бие в Европа". Предстои да раберем дали ще е така. 

Лудогорец би насред Амстердам 

Всеки ще каже: "Да, ама те биха само защото Аякс би с 4:1 в Разград". И така да е - Лудогорец вече има победа над един от исторически най-големите тимове в Европа, и то в неговия дом. 

"Орлите" се опитаха да играят атакуващ и приятен футбол, независимо че бяха гости на един от най-негостоприемните стадиони в Европа. Аякс не създаде нито едно положение в мача и Лудогорец напълно заслужено спечели. Макар и в протоколен двубой. 

Да биеш Аякс на неговия стадион си е постижение, независимо какви са обстоятелствата. Тази победа като че ли беше само за напомняне, че европейският боец на България в последното десетилетие е именно от Разград. И няма никаква конкуренция. 

Лудогорец отново е

Неслучайно "орлите" от Разград са поставени в урна №2 на Лига на конференциите - ясен атестат за представянето на тима в Европа, макар и по-слабо от това, което феновете се надяват, а именно - нов пробив в Шампионска лига. Но това може да се случи само по един начин - с по-силна конкуренция в България. И, ако можем да заключим след само месец футбол у нас, то за Лудогорец това може да е най-тежката откъм конкуренция година в родния елит. И това е позитивно за развитието на клубния ни футбол. 

Що се отнася до кампанията на Лудогорец в Европа, достатъчен атестат за това колко успешна е тя е фактът, че "орлите" са единственият български участник в груповата фаза на турнир на Стария континент. Предстои да разберем докъде се простират възможностите на отбора през тази година. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички