ЦСКА победи Левски, но пропусна да го разгроми


ЦСКА победи Левски, но пропусна да го разгроми
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

13585 0

ЦСКА надделя с 2:0 над Левски в голямото дерби на кръга в Първа лига. В случая максимата "формата не е от значение в тези мачове" се оказа невярна и си пролича по-голямата класа на "армейците", които можеха да спечелят и с по-убедителен резултат. Серията за Левски без победа в тези мачове пък стигна до 7.

В днешния сблъсък "червените" надиграха своя съперник и още през първото полувреме можеха да вкарат няколко гола, като в крайна сметка се оттеглиха с преднина от 2:0. През второто полувреме ЦСКА предаде инициативата на Левски, който излезе пременен. Въпреки това отново изглеждаше сякаш "сините" са по-беззъби, а в края на срещата инициативата се върна за "армейците". В последните минути пък Илия Димитров от Левски бе изгонен с директен червен картон заради неспортсменска проява срещу Матей.

Точни за успеха бяха Жул Кейта, който, въпреки че е най-ниският на терена, съумя да открие с глава, както и Жорди Кайседо, който се разписа след рикошет. За представянето си в срещата трябва да бъде отличен Федерико Варела, който 4-5 пъти извеждаше свои съотборници зад противниковите футболисти с отлични подавания.

С тази среща се сложи край и на редовния сезон, като следват плейофните срещи. Това бе и последното издание на сблъсъка между ЦСКА и Левски за този сезон, тъй като "червените" ще се класираха на 3-то място и попадат в първата 6-ца, докато "сините" остават 9-и.

СЪСТАВИ

Левски: 1. Звонимир Микулич, 3. Живко Атанасов, 4. Мартин Райнов, 6. Ивайло Найденов, 19. Билал Бари, 23. Фейсал Рерас, 28. Тома Даске, 41. Георги Александров, 79. Мартин Петков, 89. Андриан Краев, 91. Драган Михайлович

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 2. Юрген Матей, 4. Мено Кох, 5. Федерико Варела, 7. Енрике Рафаел, 8. Греъм Кери, 14. Абдулей Жул Кейта, 15. Тибо Вион, 19. Иван Турицов, 21. Амос Юга, 30. Жорди Кайседо

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 3-ата минута "сините" получиха чудесна възможност за отбелязване на гол, след като Тибо Вион извърши нарушение. Стигна се до пряк свободен удар, с изпълнението се нае Мартин Петков. Младокът реши да стреля директно, въпреки че позицията бе встрани и по-скоро за центриране. Това изненада Густаво Бусато и топката кацна на напречната греда, преди да излезе в аут.

В следващите близо 10-ина минути ЦСКА започна да атакува повече, но не успя да създаде по-опасно положение пред противниковата врата. С няколко пробива се отчетоха Греъм Кери и Енрике Рафаел, но последвалите центрирания не стигаха до своята цел.

14' - 0:1! Още преди изминаването и на четвърт час "армейците" се разписаха. Федерико Варела центрира по отличен начин, а в наказателното поле някак с глава успя да играе Жул Кейта, който е един от най-ниските на терена. Кейта се справи с Фейсал Рерас, който определено трябваше да стори повече в случая.

До средата на полувремето темпото леко спадна. Жул Кейта имаше добър шанс, след като бе изведен от Матей по великолепен начин, но когато трябваше да подаде успоредно към Жорди Кайседо в наказателното поле, той не осъществи добър контакт с топката. При тази ситуация той получи контузия и няколко минути по-късно бе принудително заменен от Георги Йомов.

В 26-ата минута именно Йомов получи отличен пас от Варела, напредна по фланга и центрира по земя отдалеч. Кайседо изпревари Живко Атанасов и успя да играе първи с топката, но от непосредствена дистанция стреля много високо с крак.

В 36-ата минута Йомов се отчете с огромен пропуск. Той бе отлично изведен от Варела и се озова сам срещу Микулич. Българинът опита технично да прехвърли стража, но той успя да спаси. Топката отново се озова в играча на ЦСКА, но с глава на опразнената врата не успя да я вкара.

37' - 0:2! Секунди по-късно "армейците" все пак стигнаха до втори гол. Левски се справи с атака на ЦСКА и изби топката, но там от границата на наказателното поле се появи Кайседо, който от не особено удобна позиция стреля с по-слабия си ляв крак. Микулич имаше ограничена видимост, а и се стигна до рикошет и в крайна сметка топката се озова в мрежата.

Няколко минути след това Варела осъществи поредния си извеждащ пас, този път към Кайседо. Той добре пое топката и опита да я пусне над Микулич. Стражът на "сините" обаче успя да я закачи, след което подсече нападателя. Главният съдия обаче правилно подмина ситуацията и отсъди ъглов удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В първите 5 минути от втората част "сините" показаха друго лице и създадоха повече атаки от игрова ситуация, отколкото за цялото първо полувреме. В една от тях Андриан Краев опита да стреля от наказателното поле, но ъгълът бе твърде малък и ударът излезе в аут.

Левски продължи с натиска и пред Краев се отвори нов добър шанс, след като "сините" размениха няколко подавания. От границата на наказателното поле обаче той стреля много слабо с левия си крак и за Бусато не бе проблем да улови.

В 63-ата минута футболистите на Любослав Пенев стигнаха до първа възможност през втората част, която бе 100%-ова. Варела отново изведе Кайседо, но и този път стражът на "сините" Микулич успя да чукне топката и да я отнеме от краката му.

В добавеното врмее от срещата Илия Димитров бе изгонен с директен червен картон заради действия срещу Юрген Матей.

В последните минути отново ЦСКА започна да атакува повече и видимо физическите сили на "червените" бяха доста повече. Откриха се отлични ситуации на няколко пъти, но в крайна сметка резултатът остана непроменен. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ръкавицата отново е хвърлена и е ред на двата най-недолюбващите се отбора в Първа лига да се изправят един срещу друг. А за битката, те ще разполагат с един допълнителен коз - своите верни и многобройни привърженици, след като само часове преди сблъсъка здравният министър Костадин Ангелов позволи да има фенове по стадионите, макар и с рестрикции и при ограничен брой.

Излишно е да се повтаряме кой е фаворитът и кой е в далеч по-добра форма, както и че това няма значение. "Сини" и "червени" излизат пределно мотивирани, за да зарадват своите треньори, своите клубове и най-вече - своите привърженици.

В последните 10 мача между двата отбора има 5 равенства, като цели 3 ремита са се получили само в последните 4 двубоя. Левски се намира в неприятна серия от 6 поредни срещи без победа в голямото дерби, като за последно "сините" спечелиха на 24.02.2019 година с 1:0. Оттогава ЦСКА надделя в две срещи - на 21.05.2019 година с 2:0 и в последното издание на тази среща - от 18.12.2020 година с 1:0.

Последният мач бе решен след гол на Али Соу, който обаче вече не е част от "армейците". Неговият заместник е Джорди Кайседо и именно еквадорецът ще трябва да е с решаваща роля.

ЦСКА респектира преди сблъсъка с Левски, като разгроми Монтана с 6:0 за най-изразителния си успех през кампанията. Преди това обаче "червените" бяха в серия от 3 поредни срещи без победа (2 загуби и 1 равенство). Именно в такава серия пък се намира Левси в момента, което до голяма степен е продиктувано и от тежката програма за "сините". Те завършиха наравно с Черно море, а след това загубиха от Лудогорец и Локомотив Пловдив.

В 17:00 часа днес, събота, 25 април, половин България ще притаи дъх, защото "сини" и "червени" отново се изправят едни срещу други. А сблъсъкът, както винаги, гарантира много емоции и разгорещени страсти!

Още материали за Левски - ЦСКА:

СТАТИСТИКАТА: ЦСКА ЩЕ РАЗБИЕ ЛЕВСКИ ВТОРАТА ЧАСТ, НО "СИНИТЕ" СА ПО-ДОБРИ ПРЕЗ ПЪРВАТА

САМО 1 ФУТБОЛИСТ НА НАСТОЯЩИЯ ЛЕВСКИ Е УЧАСТВАЛ В ПОСЛЕДНАТА ПОБЕДА НАД ЦСКА

КУП ЛЕГЕНДИ СА ИГРАЛИ И ЗА ЛЕВСКИ, И ЗА ЦСКА

СТОИЧКОВ ПРЕДИ ДЕРБИТО: ЧЕТИРИТЕ БУКВИ СА НАД ВСИЧКИ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички