"ЦСКА отстраняваха Нотингам и Ливърпул, а с Левски го биехме с юноши"


"ЦСКА отстраняваха Нотингам и Ливърпул, а с Левски го биехме с юноши"
Снимка: Getty Images

18778 0

Съперничеството между Левски и ЦСКА винаги е било ожесточено в българския футбол. Това важи особено и за миналия век, когато и двата клуба са се радвали на изключително силни състави.

Бившият капитан на Левски Николай Илиев, който има и редица важни мачове за националния отбор на България по футбол, е разказал преди време пред колегите от "Тема спорт" за част от емоцията покрай дербитата. Изданието уточнява, че интервюто е 2014-а година.

"Всички мачове срещу ЦСКА. Бихме ги седем пъти поред, а преди това имахме две равенства – в девет мача нямахме загуба. Докато не дойде двубоя за купата през 1985-а, когато ни разформироваха (ЦСКА печели с 2:1, става бой на терена). Странно беше, защото преди него бяхме предупредени да внимаваме, да не реагираме на нищо. Явно нещо са усещали треньора Васил Методиев – Шпайдела и ръководителя на клуба Кръстьо Чакъров. Бяхме изрично предупредени, защото в състава имахме кибритлии. Ние в тези двубои излизахме и знаехме, че ще победим" - започва разказът на Илиев.

Той си припомня как обаче впоследствие са загубили. Освен това Николай Илиев споделя за интересни моменти в тунела - минути преди дербитата между "сини" и "червени".

"А какво стана – биха ни с гол с ръка на Георги Славков, Бог да го прости, той по-късно си призна за нея. Както и с красиво попадение от несъществуващ фаул. Нямаше как да не се изнервим. Имахме голямо самочувствие срещу армейците. В тунела преди мач винаги някой от нашите им подвикваше – „Пак сте пребледнели! Не се притеснявайте, няма смисъл! Този мач не го мислете, гответе се за следващия!" - спомня си още бившият футболист.

Илиев изрично подчертава, че успехите са били толкова ценни и защото са били срещу толкова силен състав на "армейците". Той напомня, че в онзи период "червените" са отстранявали шампиони като Ливърпул и Нотингам Форест.

"Трябва да отбележа, че тези успехи са ценни, защото ние играехме срещу изключителен отбор на ЦСКА – та те отстраняваха Нотингам и Ливърпул. А ние ги биехме с юноши. През онзи период незабравими остават трите купи през 1984 и мачовете с Щутгарт (б.а. – Левски елиминира германците в два поредни сезона, първо за УЕФА (сезон 1983/84 1:1 и 1:0), а след това за КЕШ (сезон 1984/85 с 1:1 и 2:2).

Яд ме е, защото през 1985-а година разрушиха отбор, който имаше потенциала и качествата да пробие сериозно на междунардната сцена и да достигне дори финал!" - допълни още той.

Новини за Левски - в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички