Батков разкри колко изкара Левски от Шампионска лига и за какво бяха похарчени парите


Батков разкри колко изкара Левски от Шампионска лига и за какво бяха похарчени парите
Снимка: БГНЕС

3017 0

Бившият собственик на Левски Тодор Батков даде подробен отчет за какво са изхарчени парите, които клубът спечели от участието си в Шампионска лига през 2006 година. Както е известно, тогава за първи път български отбор влезе в групите на най-престижния европейски клубен турнир, което, според Батков, е донесло на "сините" 7 300 000 евро. Адвокатът коментира и упреците, че е можело заработеното да се инвестира в школата, а не в общежитието и в нови футболисти.

"Калкулацията е много проста. Ние получихме от участието в Шампионска лига и от приходи от трите мача, които бяха много посетени, около 7 300 000 евро. Разходите във връзка с участието ни в Шампионска лига и данъкът, който платихме (макар че НАП изнагляха в такава степен, че пуснаха някакъв запор, който аз се борих 7 години да го отменя), бяха около 800 000 – т.е. останаха 6 500 000 евро чисто. От тях аз една трета дадох на футболистите и треньорите като премия. Те взеха тогава между 120 – 150 000 евро всеки в зависимост от участието си. Те си правиха разпределение – Мъри и помощниците му. Той даде бонус на Косьо, даде бонус на Наско Сираков. Чест му правя на Наско, че категорично възрази той и Константин Баждеков да бъдат в списъка за премиите и това беше морално. Не знам дали за другите клубове важи и дали при тях е така, мисля че не е. Тоест премии се взимаха само от футболистите, треньорите, масажистите, доктори, шофьори и т.н.", обясни Батков пред transitionstories.eu.

"Около милион дадохме за терена, нямаше как да не го направя. Теренът беше в отчайващо състояние. Като купихме Левски, го оправихме за първи път. Вие помните, че тогава Левски (в края на 90-те години) играеше на Националния стадион, а на стадион „Георги Аспарухов“ имаше даже пораснали дървета в секторите. Когато ремонтирахме терена, се направи система с поливане, отопление, отворихме проход, за да могат да влизат коли. Един милион лева отидоха там. Според Мъри, а и аз бях съгласен с него, след участието в Шампионска лига трябваше да има обновяване. Ние купихме 6 футболисти, за които дадохме към 3 300 000 евро", допълни той, правейки разбор за всеки от привлечените - Жеан Карлош 900 000 евро и 90 000 евро комисионна на Джери Перейра, за Жоазиньо - 500 000 долара и 50 000 комисионна за 63% от правата, за Зе Соарес - 300 000 евро или долара и 10% комисионна, за Дарко Тасевски (който уж беше свободен агент, но с компенсации up-front payment и др. отидоха към 200 000 евро), за Юсеф Рабех - 750 000 евро.

"Борето уреди и купихме автобус за 600 000 чисто нов и горе-долу парите свършиха. Може би съм сбъркал, а и школата – ние трябваше да го направим това общежитие. Децата живееха в мизерни условия, които бяха срам за България, а камо ли за Левски! Направихме тип хотел „3 звезди“ – със стаи по две легла, санитарни възли, обзаведени с телевизори и отопление и абсолютно всичко за около 50 деца. Там също отидоха към 800 000. Така че аз нищо не съм взел от Левски, ако това е скритият замисъл", категоричен бе бившият собственик на клуба. А каква добра новина за Левски сподели наскоро Наско Сираков вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички