Акциите на Левски могат да струват на Наско Сираков 5 стотинки или... над 1 млн. лева


Акциите на Левски могат да струват на Наско Сираков 5 стотинки или... над 1 млн. лева
Снимка: БГНЕС

8502 0

Днес (28.05) се очаква най-сетне акциите на футболния клуб Левски да бъдат джиросани на избрания от "синята" общност техен нов лидер - легендарният бивш нападател Наско Сираков. Оказва се обаче, че може да има нова сериозна пречка.

"24 часа" разкрива няколко възможни варианта след джиросването, като при единия Сираков ще дължи данък в размер на 5 стотинки, а в другия... 1,17 милиона лева (в третия - 1 лев). А ето и откъде идва огромната разлика и какво разкриват юристите в случая.

Сираков ще дължи данък, дори акциите на "Левски" да му бъдат прехвърлени безвъзмездно. Всичко е записано в Закона за местните данъци и такси. Налогът варира между 3,6% и 6,5% от придобитото имущество. След вписването му като собственик в акционерната книга Наско има 2 месеца за деклариране на имуществото, защото не е в родствена връзка по права линия с Георги Попов.

Номиналът на прехвърлените акции е 26 383 777 лева, което прави данъка изключително сериозна сума - ако се приеме, че за София той е 5%, се получават едни 1,17 милиона лева, които Наско Сираков ще трябва да заплати.

"Ако се приеме, че не става дума за ценни книжа, а за временни удостоверения, се отива към Търговския закон, където има точно определяне на прехвърлянето на акционерни участия в ООД. В случая на АД, каквото се явява "Левски", се взема предвид последният счетоводен баланс. Според финансовия отчет, вписан в Търговския регистър миналия месец, той е положителен за повече от 2 милиона лева. Така приемането на акциите от Сираков, ако липсва договор за някаква, дори минимална цена от 1 лев, ще трябва да се мине и през оценка на активите, за да се изчисли данъкът за прехвърлянето. Заради това в предни джиросвания на акциите е използван точно такъв подход, като е сключван и договор между страните за сумата от 1 лев, защото освен активите се приемат и пасивите на дружеството" - информира "24 часа".

И стигаме до третата гледна точка. Когато в едно търговско дружество пасивите са много повече от активите, то пазарната цена на акциите следва да е равна на нула лева (в случая е 1лв.). Пазарната цена може да се определи от лицензиран оценител, който ще съпостави стойността на активите и стойността на пасивите, а оттам и стойността на самите акции. Съгласно чл.33, ал.1, т.3 от ЗМДТ данъчната основа при дарение на ценни книжа е пазарна цена, която в този случай може да се определи като 1 лв. именно поради факта, че пасивите са много повече от активите. Тогава данъкът би трябвало да е 5% от въпросния лев, които се равняват на 5 стотинки.

A феновете на Левски събраха над 600 000 лева за 20 дни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички