Силните и слабите страни на Левски и Лудогорец преди дербито


Силните и слабите страни на Левски и Лудогорец преди дербито
Снимка: Официален сайт на Лудогорец

2484 0

Големият мач на 25-ия кръг на Първа професионална лига противопоставя Левски и Лудогорец. Дербито на върха може да направи първенството изключително интересно точно преди плейофите в шампионата. Разликата между двата отбора е 5 точки, като при успех „сините“ ще могат да я съкратят до 2 точки. Нещо, което изглеждаше невъзможно в края на 2018 година, когато 10 точки деляха двата тима.

След изключително динамичните месеци, които изживяха „сините“, най-сетне в клуба вече се мисли предимно за футбол, а феновете чакат с нетърпение да запълнят трибуните на „Георги Аспарухов“. Повод за оптимизъм сред тях е и не толкова убедителната игра, която показват разградчани от началото на сезона, като всички „сини“ привърженици се надяват, че любимците им ще успеят да стигнат до победата.

В следващите редове ще разгледаме слабите и силните страни на двата отбора преди дербито помежду им.

Безспорно един от големите удари на „сините“ е привличането на Николай Михайлов. В двубоите от началото на 2019 година юношата на клуба показа отлични качества и внесе необходимото спокойствие, което липсваше на този пост преди него. Най-сетне може да се каже, че Левски има вратар, на който може да се разчита. Освен това 30-годишният играч показа, че има лидерски качества. Именно такива качества липсваха в голяма част от футболистите през есенния дял, а отборът се нуждае от фигури, които да поемат инициативата в труден момент. Друг позитивен знак в представянето на „сините“ е връщането на формата на Паулиньо. Бразилецът страда от няколко контузии поред и трудно възвръща предишния си ритъм. В последните няколко срещи обаче Паулиньо отново показва, че може да тормози всяка защита и да бъде креативен в атака. Но другото крило Жерсон Кабрал също може да измисли нещо интересно във всеки момент и по този начин двамата правят така, че Габриел Обертан да не липсва особено на отбора.

Друга силна страна безспорно е Хали Тиам - истинска находка за родния футбол. Сенегелецът се представя отлично и е един от играчите, които са на най-високо ниво в отбора. Отнемането му на топки и силната игра в центъра може да затрудни сериозно Лудогорец. 26-кратният шампион на България има още един коз, а именно своя наставник – Георги Дерменджиев. Често наричан „архитекта на проекта Лудогорец“, той познава отлично атмосферата при разградчани, както и по-голямата част от футболистите им. Едва ли биха могли да го изненадат с нещо, а това може да му помогне изключително много за тактическите съвети, които ще даде на играчите в синьо.

Към слабите страни на отбора може без съмнение да откроим играта в защита. Под ръководството на Делио Роси миналият сезон, тази линия бе най-добрата, но в последните месеци това коренно се промени. След тежката травма на Холмар Ейолфсон, отбранителната линия сериозно отслабна, като Давид Яблонски често допуска грешки, а Нуно Рейш изглежда, че не се чувства особено комфортно в центъра на отбраната. Въпреки че с идването си посочи, че именно тази позиция е неговата и я предпочита пред това да бъде използван като дефанзивен халф. Милош Цветков също е доста колеблив в представянето си и това сериозно може да навреди на играта на отбора. Неговата алтернатива Живко Миланов доскоро лекуваше травма и все още не е попадал в групата на отбора, така че това драстично намалява шансовете му да започне титуляр. В сравнение с началото на сезона и миналия такъв капитанът Иван Горанов също е по-неточен в изявите си, но като добър заместник там е Луи Нганиони.

КОЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ЗАГУБА ОТ ЛЕВСКИ НА СТОЕВ С ЛУДОГОРЕЦ?

Все още се вижда в двубоите на Левски, че играчите се напасват към стила на Георги Дерменджиев. Неговото желание винаги е било да вижда бързи атаки и много скорост в играта без излишни пасове назад. Личи си, че той има все още много работа в отбора, за да заиграе по начина, по който той иска. Затова е много важно по какъв начин избраниците му ще влязат в дербито и какво темпо ще наложат.

Каква е ситуацията при Лудогорец? 7-кратният шампион на България направи ключова смяна няколко дни пред дербито. Разградчани смениха Антони Здравков със Стойчо Стоев, който започна втория си престой начело на „орлите“. Както често сме виждали, тази треньорска рокада може да донесе допълнително мотивация за срещата и да вдигне настроението сред играчите, което доскоро изглеждаше доста минорно. Като едно от големите оръжия за „зелените“ се считат крилата. Вандерсон е много бърз и освен това е най-резултатният футболист за Лудогорец срещу Левски със своите 4 попадения. Точно заради това е и една от най-силните страни, прикрепено с головете на Кешеру, които също се завърнаха в последните месеци. Един от големите стълбове в отбора е Марселиньо, който в много от случаите е бил с ключова роля в двубоите. През пролетта той все още няма попадение, но за сметка на това има 2 асистенции и е завършил успешно 183 от подаванията си. Освен това, докато Левски все още гради определен стил, то при Лудогорец това вече е постигнато и голяма част от играчите са добре сработени.

Подобно и на „сините“ слабото звено в последно време при шампионите също е защитата. Лидерът в нея Козмин Моци вече изглежда доста по-бавен от преди, а крайният бранител Натанаел също липсва в игра заради неуредици с договора. Това доведе до една вътрешна ротация. Антон Недялков, който е изключително стабилен в защита, точно се бе сработил в центъра на отбраната с Моци и бе изпратен отляво на мястото на Натанаел. А Драгош Григоре започна да получава своите шансове за изява редом до Моци. Няма как да подминем и разликата в средната възраст на двата отбора. Често коментиран проблем е, че Лудогорец изпусна момента, за да поднови състава си и сега е отборът с най-голяма средна възраст - 29 години. Средната възраст при Левски пък е 25 години. Дори и при състезанието между Станислав Костов и Клаудиу Кешеру за голмайстор на първенството (и двамата имат 17 попадения), възрастта е в ущърб на разградчани. Костов е на 27 години, а нападателят на Лудогорец е на 32 години.

ЛУДОГОРЕЦ ВЕЧЕ НЕ ПОКАЗВА, ЧЕ Е ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ ОСТАНАЛИТЕ

Независимо от всички тези фактори двата отбора ще се хвърлят с всички сили в битката, а мотивацията ще е до краен предел. Срещата се очаква и да даде много отговори – като например – лесно преодолима ли е кризата в Лудогорец и има ли сили още през този сезон Левски да преследва докрай титлата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички