Петър Курдов за Sportline: И Тонев е изчерпан, с Тодор трябва да си тръгнат всички


Петър Курдов за Sportline: И Тонев е изчерпан, с Тодор трябва да си тръгнат всички

2098 0

Легендата на "Левски" Петър Курдов коментира пред Sportline.bg последните събития в "синия" клуб, както и перспективите пред него. Бившият нападател е на мнение, че промяна в собствеността при "сините" е наложителна, но в клуба трябва да влязат нови лица, защото Тодор Батков и Иво Тонев са изчерпани.

Г-н Курдов, какво провали "Левски" в Бургас и като цяло през този сезон?

- Черно море официално играха с човек по-малко, докато ние официално бяхме с трима-четирима по-малко. Част от хората на терена нямаха представа какво значи "Левски". Обстоятелствата и тази публика предполагаха, че всеки, който облече екипа на "Левски", може да отиде и без треньор на такъв финал.

Огорчението е страшно и ако пак си препредават вината, тежко ни и горко. Аз съм играл важни мачове и съм печелил много финали, но такова безхаберие не мога да си обясня.

Говори се за смяна на собствеността. Какви са перспективите според вас?

- Аз не съм от кухнята, но мисля, че това ще е най-доброто решение. Виждате какво се случва в ЦСКА, казусът няма как да ни подмине. Г-н Батков е изчерпан като ръководител, защото всички стрели са насочени към него. Той даде немалко на клуба и постигна много. Трябва да се научим ние, българите, да изпращаме по достойнство предшествениците си. Ако е решил да напуска, трябва да му се отдаде чест и да го изпратим като достоен човек. Няма да е честно, ако някой го плюе. Апелирам за това футболните хора в "Левски" и нашите запалянковци.

Ако има добри правила, нещата ще се случат. Никой не е в състояние да го принуди да си джироса акциите. Без да си ги джироса и да се обявят правилата, няма как да стане.

Иво Тонев е човекът, когото сочат като този, който ще поеме властта...

- Редовно разговарям с левскари и споделям мнението, че и той е изчерпан като ръководител. Смята се, че локомотивците стоят като кръпка на "Герена". Трябва да се активизира поколението, което може и знае. Ако човек има достойнство, след като губи пореден финал, а шампионската титла вече е мираж, с Тодор трябва да си тръгнат всички. За мен футболът е въпрос на чест и достойнство и като виждаш, че не ти се удава, трябва да си тръгнеш.

Вероятно има хора с компетенции да управляват, но има ли и такива с пари, които да издържат "Левски"?

- Има хора, които ще се призоват в тази насока, има достатъчно богати българи, а и чужденци. Все пак "Левски" е институция. Виждате, има хора, които наливат пари, а събират един файтон хора. Това с нас не може да се случи. "Левски" и ЦСКА няма да останат без подкрепа.

Христо Йовов и Наско Сираков обвиниха треньора Стойчо Стоев за загубата в Бургас. Сгреши ли той според вас?

- Присъединявам се веднага към тях. Срещу Берое загубихме по същия начин - водим с 1:0 и губим с 1:2 в продълженията. С човек повече. След загубата той каза, че още сме зелени да спечелим финал. Като са зелени, ти за какво си там? Да стоиш със скръстени ръце ли?!

Кои играчи трябва да останат в отбора?

- Не мога да коментирам с имена. В началото на сезона имаха едни цели, после станаха други работи. В паузата трябва да се вземе решение горната и долната шестица да се премахнат.

Заговори се и за завръщането на Наско Сираков? Какво мислите вие по този въпрос?

- При всички положения с него ще е по-добре, отколкото с тези, които сега ги коментираме. Когато ръководеше, отборът бе на позиции, за които сега могат само да мечтаят. разбира се, имаше и човек с много пари. Може всякакви да са ни отношенията, но трябва да отдадем дължимото на тези, които са постигнали нещо. Наско е опитен човек, знае къде да пипне и какво да направи. Сега на "Герена" едва ли имат неговия опит. Но по-голямата катастрофа ще е Сираков и Гонзо на два различни бряга.

Как трябва да се действа според вас?

- Когато бях начело на дублиращия отбор, с Васко Методиев, Ники Илиев, Емил Спасов и другите, събрах ги и им казах: Дайте да си изберем един цар. И сега е така: да изберат един цар - изпълнителен директор или президент, а другите да запрятат ръкави и да се хващат на работа, за да вдигнат "Левски" там, където му е мястото. Апелирам да забравят себелюбието - кой е по-голям и кой е дал повече, и да работим за благото на отбора. Ако тръгнат да търсят спасители, ще сбъркаме много. Никой не е по-голям от "Левски".

Самият аз съм дълбоко обиден, защото съм дал частица от себе си за този клуб, а до момента не съм получил покана да работя там. На "Левски" му трябва един такъв като мен, за да сложи нещата в ред. Не съм само аз, има и други от моето поколение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички