Ники Михайлов: Най-отрицателното нещо е, че бях юноша на Левски


Ники Михайлов: Най-отрицателното нещо е, че бях юноша на Левски

2418 0

Вратарят на Левски Николай Михайлов даде изключително обширно интервю, в което говори както за миналото си на Герена, така и за новата страница в живота и чакания повторен дебют за "сините". Той коментира настоящата ситуация в клуба пред колегите от Спортал.

Чувствам се добре. По-тежкото от подготовката премина. Опитваме се да освежим отбора и да седим тактически по-добре на терена. Готвим се за оставащите два мача до края. Наистина, резултатите в контролите не бяха добри за нас. По-притеснителното е, че играта на отбора в различните фази куцаше на моменти. Хората виждат, доста промени се случиха, откакто подписах с Левски. Надявам се час по-скоро всичко да влезе в релси, за да може футболисти, треньори и ръководство да се концентрираме върху това и да върнем Левски там, където му е мястото.

За всички е тежко, когато се сменят треньори, ръководство, помощници. Всичко се променя. Настройка, тренировки. Всеки има различни виждания. Ако върнем времето по-назад, аз не съм бил тук. В началото на сезона започнаха с Делио Роси. За седем-осем месеца се сменят трима треньори. Със сигурност това не е в полза на футболистите. Дошли сме тук не да се оплакваме, а да се адаптираме според ситуацията и да помогнем с това, с което можем Левски, да върви напред. Това са различни звена, които започват винаги най-отгоре откъм главата. Надявам се в близките дни всичко да бъде стиковано. В лицето на Павел Колев, когото познавам от доста години, ще бъдат правени правилните действия, за да бъде върнат Левски там, където му е мястото. Видяхте и в края на първия полусезон колко точки се изгубиха срещу отбори, което, според мен, е меко казано несериозно. За първи път от доста години сме толкова далеч от борбата за първото място.

Амбицията е да се представим по възможно най-добрия начин и да спечелим колкото се може повече точки. Докато има теоретичен шанс да се борим за челните места, трябва да го правим. Трябва да гледаме реално на нещата. Ще се продават футболисти. Вече се продаде един в лицето на Обертан. Ще се вземат нови футболисти. Имаме позиции, на които имаме нужда от футболисти. Тук треньорското ръководство трябва да прецени на кои имаме нужда и на кои не. Да стиковане един отбор, тъй като пролетният дял чука на вратата, а ние за момента не сме готови.

Нямам толкова голямо наблюдение върху чужденците и върху Обертан. Беше професионалист. Много добър футболист за нашето първенство. Ръководството е преценило да го продаде, а ние продължаваме напред. Можем да се разделим и с други играчи. Важното е да се стиковаме, защото за мен най-притеснителна е първо играта, а след това и обстановката в самия тим. Още не виждам отбор.

Абсолютно наложително е да се вземат български футболисти. Имаше случай в една от контролите, когато аз бях единственият българин в състава, което за мен е странно. Бил съм в чужбина, като съм играл в различни първенства, но никога отборът не е бил съставен само от 11 или 10 чужденци. А в този случай аз пазих на вратата и бях единствен. Знаете, Левски е нещо различно. Мога да го кажа като юноша. Отборът на народа. Когато губим, дори в контроли, съм нервен, мен ме боли. Нервен съм после два дни. Приемам го по лично.

Юношите на клуба знаят какво е Левски. Аз съм бил в чужбина. Чужденците отиват, подписват договори. Трябва да изпълнят дълга си, но те са там, за да си вършат работата и да си вземат заплата. При нас българите е по-различно. Нас наистина ни боли и трябва да помогнем. Именно това беше и една от причините да се върна, когато говорих със старото ръководство - Спас Русев, Кирил Вангелов и хората в клуба. Дойдох с голяма мотивация и позитивизъм да помогна с наученето през тези 12 години зад граница, но наистина е много трудно. Не очаквах толкова трудно и толкова бавно да се случват нещата. Хванали сме се на хорото. Трябва да го играем докрай. Тепърва предстоят хубави и лоши моменти. Трябва да си казваме нещата директно, за да извлечем максимума от тази ситуация.

Не мога да кажа, че има напрежение между нас. Напрежение има като цяло около клуба и ръководството. Това напрежение трябва да се разреши час по-скоро, за да се работи в нормална обстановка за всички. За какво напрежение да говорим в основния състав, като ние сме само трима българи. За какво напрежение говорим, като сме само аз, Горанов и Костов? Другото са юноши.

Чувам се с Живко Миланов и Валери Божинов всеки ден. Със сигурност и двамата ще вдигнат много нивото. Доказани футболисти, няма нужда да коментирам качествата им и какво са постигнали в кариерите си. Левскари. Това ни трябва. Трябва ни дух и сърце. Хората да видят този плам в очите. Понякога няма да се получава в мачовете, но хората трябва да виждат, че наистина го искаме и даваме сърцето си на терена. През последните години това не се вижда в доста голяма част от играчите и затова и тяхна увереност пада и няма подкрепа. Когато се доближим до челните места, моментално ентусиазмът на феновете се връща. Това е наша задача да го направим. С Живко вчера се видяхме, коментирахме. Очаква да разтрогне договора си, да се разбере за личните условия, които трябва да се изчистят и след това да седне и да говори с Левски за договор. Говорих с Божинов. Има устна договорка с Павел Колев. Изчаква се да се види в следващите дни какво ще се случи от горе надолу в клуба, което е най-важно за всички в Левски.

От днешна гледна точка имам да сваля още четири килограма до първия официален мач. Всичко върви добре. Здрав съм. Не съм изпуснал нито една тренировка, което е радостно. През последните три години не съм правил нито зимна, нито лятна подготовка, защото винаги подписвах късно и ме хвърляха направо в мачовете и не бях готов. Сега се чувствам все по-добре с всеки изминал ден. С новия треньор на вратарите Димитър Иванков тренираме страхотно. Познавам методиката му. Работили сме и преди. Помага много на вратарите. Тримата вратари сме юноши на клуба, както и той. Знаем за какво сме дошли тук и ще направим всичко възможно да си свършим работата. Аз съм близко до истината. Гоним да сме в оптимална форма и да стъпим добре в първенството, става въпрос за целия тим. След това с всяка изминала седмица да стъпим все по-добре в шампоната.

Всички конкуренти пред нас не са в оптимална форма. Допускат поражения, допускат и много голове. Това трябва да ни мотивира, а не да ни успокоя.

Дали съм сериозен, или съм несериозен, ще направя всичко възможно да го покажа на терена. В България е малко по-различно с моето име. Медийният интерес, който има около мен, е интересен на хората. Бил съм дете. Когато излязох в чужбина, много неща промених в себе си и в начина на живот. Мотивиран съм на 100% да възвърна формата си и да помогна на отбора, от който съм тръгнал. Това мога да кажа и да заявя. Наистина не съм пропуснал нито една тренировка и натискам максимално. Усещам моето тяло, знам докъде ми е капацитетът. Правя го най-вече заради себе си. Аз съм на 30 години. 12 години съм играл чужбина. На 16 годинах започнах да играя професионален футбол. Ако съм жив и здрав, имам още 5-6 години, в които мога да играя на добро ниво. Надявам се да съм във форма и да пазя добре за Левски. Идва моментът за националния отбор. За мен е чест да бъда повикан там. Пред мен предстои много работа. Това ще са много важни пет месеца за моята кариера. Ники Михайлов ще направи всичко възможно да бъде това, което е бил.

Комуникацията между нас четиримата е прекрасна. Наистина с Митко се познаваме от много дълги години. Още съм гонил топките на "Герена", когато той пазеше. Той ми даде първите ръкавици. В един момент аз бях втори вратар, той първи. Били сме заедно и в националния отбор. Аз бях резерва, той се отказа и след това започнах аз да пазя. Изкарали сме доста години заедно като конкуренти и съотборници. За мен е уникално, че той ми е пряк шеф. Давам всичко от себе си, за да покрия изискванията му, защото те са високи и така трябва да бъде. За мен е чест и привилегия именно той да ми бъде треньор в този момент. Той е истински мъжкар и левскар и не на последно място човек за пример, лично за мен.

Ники Кръстев и Пепи са юноши на клуба. Помагаме си с какво можем на тренировки. Опитвам се да им помогна с каквото мога. Аз също ги гледам, наблюдавам. Човек се учи, докато не умре. Единственото нещо, което съм им казал, е, че трябва да сме сплотени. Ние сме отделно звено, важна част от отбора. Не ме интересува какво е било до момента, а какво ще бъде. Вратарското звено в Левски е задружно, сплотено. Надявам се през пролетния дял да свършим работата си и да престанат неоснователните критики към вратарите на Левски. Това е практика от 15 години насам.

Видяхме се с Полачек и Митрев преди да заминем. Пожелах им успех и да бъдат здрави. Футболът на моменти е много безскрупулен. Всички сме изпадали в такива ситуации. Трябва да продължиш напред, трябва да работиш здраво. Убеден съм, че те ще си намерят мястото. Никой не знае във футбола какво ще се случи. След шест месеца може да са в коренно различна позиция. Надявам се и така да бъде. По-генерален проблем беше непредизвиканите грешки, отколкото играта им. Двамата са доказани и добри вратари. Всичко това е на психическа основа. Мога само да ги подкрепя, защото сме вратари. Пожелавам им час по-скоро да намерят своя път във футбола и да бъдат щастливи.

Мачът с Вердер не е най-тежкото и отрицателно нещо в спомените ми с Левски. Най-отрицателното беше, че бях юноша на клуба. Тръгнал съм от дете там и съм дал всичко за Левски. Всички хора, които ме познават, знаят че обожавам Левски. Седмица преди мача с Вердер срещу Черно море имах една неубедителна намеса. Бях на 16 години. Оттам се започна една дилема в медийното пространство. Кой ще пази, защо ще пази… Те ме бяха отписали още преди мача с Вердер. Случи се, каквото се случи в мача с Вердер. Цялата реакция ме изненада. Така са решели, така са направили. Не се сърдя на никого.

ДИМИТЪР ИВАНКОВ СМЯТА, ЧЕ НИКИ МИХАЙЛОВ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Искам да върна времето малко по-назад. В същото време Георги Петков се беше контузил. Пазих в дербито с ЦСКА. Уникален спомен. Пазих стабилно и добре. Гласуваха ми доверие срещу Оксер. Направих един много добър мач, а също така постигнахме един добър резултата във Франция. В София успяхме да ги победим и се класирахме в следващия кръг. Това много преди мача с Вердер. Имал съм уникални моменти с Левски, които се надявам да се повторят някой ден. Имал съм и лоши моменти не от гледна точка на грешките, защото такива грешки виждаме на финали в Шампионска лига, на световни първенства и на големи форуми, какви ли не по-добри вратари правят нечувани грешки.

За две неубедителни неща, които съм направил аз, трябваше да си търся успеха някъде другаде. Всяко нещо си има съдба. Нищо случайно не се случва на този свят. За мен всичко е съдба. Явно имаме нещо недовършено. Надявам се спомените ми от сегашното пребиваване в Левски да са положителни и да бъдем щастливи.

Много време мина. За мен ще е уникално да се завърна в официален мач и да видя тези хора, с които сме прекарали такива хубави моменти. Купи и шампионати сме печелили и песни сме пели. Празнества на "Герена" сме имали. Разбира се, че годините са други. Ще има много фенове. Някои фенове, които са били тогава, ще бъдат на трибуните и сега. Ще направя всичко възможно от мен на терена. Сърцето и душата ще си оставя на терена. Какво ще се случва в мачовете, ще има победи и загуби, ще се правят и грешки. Аз искам просто да ми се даде реален и адекватен шанс, както на всички останали вратари през годините. Нищо повече от това.

Няколко пъти съм бил на крачка от това да се завърна в Левски. Определени неща не са се случили, но на третия път стана. Трети път за щастие. Не е било организирано и не е имало предварителна договорка. През лятото още говорих с Левски, но тогава не се получиха нещата. За нещастие на Митрев и Полачек след резултатите, които постигнаха в Левски, те потърсиха друг вратар. Бях свободен и естеството приех офертата. Имах още два варианта да продължа кариерата си чужбина, но и на двете места нямаше подготвителен лагер. Трябваше да стане като в Кипър. Отиваме и след седмица трябва да играя мач. Не бях готов физически. Нямаше и как да съм готов, след като от три години не съм водил подготовка поради различни причини. Много наклони везните точно тази работа в Кипър, 13 години по-късно след работата ми с Мъри Стоилов и Наско Сираков, се завърнах точно тук. Ще успея да свърша такава работа, каквато нямаше да свърша в другите два тима, а имам и още седмица. Радвам се, че съм здрав и успяхме да свършим много добра работа.

С днешна дата съм готов на 70% физически. Тактически имам да избистрям доста неща. Мисля си, че и отборът е готов на тези проценти, като вървим ръка за ръка. Важното е да бъдем напълно готови за първия мач. Знаете и програмата. Имаме три мача за една седмица, което ще бъде доста тежко - Локомотив Пловдив, Витоша, ЦСКА. Имаме 5-6 дни да се аклиматизираме с условията в България. Не съм дошъл тук да се оплаквам и да се упрекваме. Аз съм много точен човек, поели сме отговорността в наши ръце. Всичко си зависи от нас. С помощта на ръководството и феновете мисля, че Левски постепенно ще бъде това, което трябва да бъде. Това е говорено всяка нова година и при всяко ръководство, но това са реалните неща. Няма как от днес за утре да се случат нещата след толкова много промени в толкова кратък срок.

Давам съвети на абсолютно всички. Както добри, така и лоши. На моменти трябва да се говори твърдо. Не е коректно да отличавам някого повече от другите. С някои имам по-добра комуникация, но гледам да говоря с всички. Бил съм като тях. Знам какво беше. Беше много по-тежко да си юноша на Левски. Мисля, че момчетата работят много усърдно. Този труд накрая ще се възнагради.

Има различни типажи футболисти. С Кабрал израснахме заедно в Холандия. Имахме шампионски отбор в Твенте, когато го купиха от Фейенорд. Много време е минало. Хората са се променили. Не мога да кажа кой е очаровал най-много. Всеки си има плюсовете и минусите. Гледаме да изчистваме негативните неща. Имаме места, на които трябва да подобрим много играта си. Надявам се още в следващия мач да покажем по-добро лице и да направим положителен резултат. Знаете, контролите са важни да трупаш самочувствие и увереност, а това липса на Левски от много, много дълго време като отбор.

Гръбнакът в Левски беше от българи с някои топ качество чужденци, а сега гръбнакът е от чужденци и само от трима българи, защото на юношите към момента не се разчита. Тогава бяхме отбор, а сега не сме.

Тежка група. В националния отбор сме процедирали винаги мач за мач. Да успяваме да вземем максималния брой точки във всеки мач. Накрая да видим къде ще сме стигнали. За Горанов и Костов пожелавам да са здрави и да бъдат на нивото, на което бяха. Да помагаме да клубно и национално ниво. Групата е тежка, не е невъзможна. Всеки отбор има шансове. Мисля, че фаворитите ще губят точки. Много интересна група.

Едно време имахме добра българска школа. В един момент нещата се скъсаха по нишката. Казах го, когато подписах с Левски. Прекрасно е, че в Топ 3 има двама вратари българи, които са потенциални състезатели в националния отбор. Надявам се и в ЦСКА да има български вратар и по-възможност най-много български отбори да имат български вратари. Това е несериозно. По едно време трите топ отбора бяха с чуждестранни вратари. Да, окей, ние бяхме в чужбина, но има други качествени български вратари. Част от тях познавам, тъй като съм се засичал в националния отбор. Това трябва да се изкорени час по-скоро. За мен е хубаво за българския футбол, че Пламен Илиев се върна в Лудогорец, а аз дойдох в Левски.

Бих пожелал на феновете да са живи и здрави, да ни подкрепят неимоверно, както е било винаги. От мое лице мога да им обещая, че ще направя всичко възможно за едни добри резултати, сухи мрежи, спасявания и една стабилна игра. От името на Левски не искам да обещая нищо, защото нищо не се знае какво ще е след 48 часа. Надявам се, че Левски го очакват добри времена в следващите няколко месеца.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Ангел на седмицата


"Първо спасете сина ми": Бившият кечист Шад Гаспард се удави в САЩ

Известният американски кечист Шад Гаспард се е удавил в Калифорния. Смъртта му бе официално потвърдена от...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама