Беройско проклятие тегне над "Левски", заплашва Костадинов


Беройско проклятие тегне над "Левски", заплашва Костадинов

5579 0

В "Левски" вече се хвалят с новата си придобивка. Халфът и един от най-силните играчи на Берое за последния сезон - Георги Костадинов, вече се пъчи със синия екип. В Подуяне обаче вече се питат дали каръкът с привличането на играчи от Стара Загора ще продължи и с него.

Цял отбор беройци се изреди през годините на "Герена", където обаче кариерата на повечето от тях отиде в коша. Нито те прокопсаха, нито "Левски". "Всеки ден" представи каръците, отишли от Берое в "Левски". Дотук са дванадесет, а Костадинов е под фаталния номер 13!

Теньо Ботев не е Марадона

Защитникът на „Берое" става европейски шампион с националния отбор за юноши през 1959 г., а три години след това се озовава при сините. През първия му сезон „Левски" става едва четвърти, а Ботев отива резерва. След това за две години изиграва едва 20 мача и го пъдят. Съотборникът му Георги Златков свидетелства, че публиката го е освирквала, а останалите така и не са се сработили с него. „Така си тръгна от „Герена" Теньо Ботев. Ако не си Марадона, отборът винаги може да те провали", казва Златков.

И Иван Вутов не прокопса

През 1966 г. от „Берое" в „Левски" пристига Иван Вутов, един от най-добрите в защитата на заралии. Изиграва едва седем мача и му показват вратата. След това през 1993 г. като старши треньор прави „Левски" шампион след знаменития обрат срещу ЦСКА от 0:2 до 3:2. За „благодарност" президентът на клуба Томас Лафчис го сменя с Георги Василев.

Васил Драголов - непризнатият

Бързоногото крило отива на „Герена" през есента на 1988 г. Изиграва приличен сезон, с 29 мача и 18 гола, два от които при равенството с ЦСКА (2:2). Същата година Драголов е най-полезният играч на сините. Така обаче и не получава нужното признание от публиката, а и „Левски" не спечелва нищо, всички трофеи отиват при ЦСКА. В края на сезона напуска в посока гръцкия „Лариса".

Червеният картон на Гошо Гинчев

Смелият бранител се озовава в „Левски" в началото на 1993 г. Става три пъти шампион и веднъж носител на Купата на България. С него обаче е свързано отпадането от Шампионската лига срещу германския „Вердер". След 2:2 в първия двубой в София, когато Гинчев изравнява с удар отдалеч, на реванша в Бремен защитникът си изкарва червен картон малко след почивката. С човек по-малко „Левски" губи 0:1 и не успява да влезе в групите. Отпадането обрича българските отбори на няколко години изгнание извън турнира на най-богатите клубове заради тогавашния регламент, който праща шампиона на „А" група само до турнира за Купата на УЕФА.

Провал с Димитър Трендафилов

След като продава централния нападател на „Левски" през 1992 г., президентът на „Берое" Атанас Атанасов - Кеби се хвали пред журналистите: „Няма да ви казвам за колко го продадох, да не си изтървете тефтерите". Файдата обаче е само за Кеби. За три години на „Герена" Трендафилов вкарва едва шест гола и си тръгва като трансферен провал.

Петър Янков с трите гола

Нападателят на „Берое" се озовава в „Левски" през 1995 г., привлечен от съгражданина си от Раднево Андрей Желязков. За две години вкарва само три мижави гола, което е достатъчен повод да му кажат да си стяга куфарите.

Иво Иванов - лошият герой

Почти 15 години след последния трансфер по оста Стара Загора - „Герена" защитникът се озовава в „Левски" като част от селекцията на новия треньор Ясен Петров. Пускат го в последните минути на мача с френския „Лил" от турнира Лига Европа, за да си вкара автогол само секунди след влизането си в игра. Равенството 2:2 лишава „Левски" от преминаване на груповата фаза. След това го връщат обратно в „Берое", където днес е капитан на отбора.

Тодор Христов рухва

През 2011 г. крилото на „Берое" пристига в „Левски" с репутацията на най-добър млад играч в първенството на България. Само че „Герена" се оказва за него истинска гробница. След едва седем мача със синия екип обещаващата му кариера се проваля напълно и днес Христов рита по долните дивизии.

Прочутият автогол на Везалов

Димитър Везалов е вторият защитник от „Берое", имал нещастието да си вкара автогол с екипа на „Левски". При това най-прочутият автогол в стогодишната история на клуба. На 23 май 2013 г. в последния мач със „Славия" Везалов изравнява резултата за 1:1 с гол в собствената си врата. С този автогол „Левски" губи шампионската титла, която става притежание на „Лудогорец". Везалов по-късно е изгонен от отбора.

Дузпата на Стефан Велев

Халфът на „Берое" е привлечен в „Левски" уж за да засили централната линия. Така и не успява да се наложи в състава. За сметка на това обаче пропуска една от дузпите за сините във финала за Купата на България срещу бившия си тим „Берое" на 15 май 2013 г. в Ловеч. Ударът му рикошира в гредата, а заралии печелят трофея. Това лято Велев бе изпъден от „Левски" и сега се щура без отбор.

Кривите сметки на Пламен Крумов

В началото на 2014 г. халфът се мести от „Берое" в „Левски" с изявлението, че отива на „Герена", за да печели купи и медали. Сметките му обаче излизат криви. Крумов записва срещу името си пето място в „А" група със сините, а след провала на „Левски" миналата есен е натирен да се маха.

Злополучният Борко Стойчев

Хасковлията Борислав Стойчев веднъж вече се беше парил от престоя си в „Левски", но реши да се пробва втори път. Миналото лято защитникът на „Берое" хукна към „Герена", за да вземе участие в най-слабия сезон на сините за всички времена. След плейофите в групата на изпадащите отбори Стойчев беше една от изкупителните жертви за резила.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички