9 трофея, фенове фанатици, цял отбор нови: Срещу кого се изправя Левски тази вечер?


9 трофея, фенове фанатици, цял отбор нови: Срещу кого се изправя Левски тази вечер?
Снимка: Getty Images

4145 0

Тази вечер Левски среща най-трудния си европейски противник в последно време в лицето на Айнтрахт Франкфурт. На "Васил Левски" в София "сините" ще търсят позитивен резултат, който да им остави някакви шансове в очаквано трудния реванш на 31 август в Германия. Арената, разбира се, е Лига на конференциите.

Айнтрахт е популярен клуб, но за всеки случай от Sportlive.bg се постарахме да Ви го представим най-обобщено и актуализирано. Ето срещу какъв отбор се изправя 26-кратният шампион на България:

Това е Айнтрахт

Сезон 2023/24 Айнтрахт започна с нов треньор в лицето на бившия помощник на Юлиан Нагелсман - Дино Топньолер. Той замени Оливър Гласнер, който се провали в опита си да спечели Купата на Германия срещу РБ Лайпциг.

През миналия сезон в Бундеслигата шампионът в Лига Европа за 2022 година завърши седми, а поражението във финала за Купата ги прати на участие в Лига на конференциите.

Айнтрахт имаше бурно трансферно лято, като подписа след договор за наем с Ерик Жуниор Дина Ебимбе, Ансгар Кнауф и Филип Макс. Клубът привлече и Уилиан Пачо, Уго Ларсон и Йесик Нганкам.

Кампания 23/24 за тима от Франкфурт започна с убедителна победа над Локомотив Лайпциг в първи кръг на Купата на Германия. Успехът бе разгром - 7:0. На 20 август съперникът на Левски изигра и първия си мач в Бундеслигата, постигайки победа с 1:0.

ВИЗИТКА

Успехи: Шампион на Германия (1959), 5-кратен носител на Купата на Германия (1974, 1975, 1981, 1988, 2018), шампион на Втора Бундеслига (1998), 2-кратен победител в Купата на УЕФА/Лига Европа (1980, 2022), финалист в КЕШ (1960).

Звезда: Рандал Коло Муани (нападател), Марио Гьотце (атакуващ халф)

Капитан: Себастиан Роде (Германия), 32 г., халф

Схема: 3-1-5-1

Стадион: "Дойче Банк Парк" (51 500 места) (Бившият "Валдщадион" (Горски стадион), който е преустроен за Мондиал 2006. Понастоящем седмият по големина футболен стадион в Германия.

Силни страни

През миналия сезон тимът доминира в притежанието на топката, постигайки над 51% в повечето мачове. Те умеят да контролират темпото на игра, бързо да си връщат топката и също бързо да преминават от защита към атака. Бяха на четвърто място по брой реализирани голове за миналата кампания - 58, след Байерн, Дортмунд и Лайпциг. По допуснати бяха осми - инкасираха общо 52.

Очаква се при новия треньор Дино Топмьолер тимът да упражнява неуморен натиск върху противниковата отбрана, да пресира високо и да търси бързо възстановяване на притежанието. Тимът от Франкфурт ще гради бързи и интелигентни атаки.

Сезон 2022/23 в Европа

Със спечелването на Лига Европа 2022 Айнтрахт си гарантира участие в груповата фаза на Шампионска лига, въпреки че в Бундеслигата завършиха на 11-а позиция. Те излязоха от група "D" след 3 победи (2 над Марсилия и 1 над Спортинг), равенство с Тотнъм и 2 загуби - от Спортинг и "шпорите". В осминафиналите обаче паднаха 2 пъти от Наполи и с общ резултат 0:5 напуснаха турнира.

Треньор

През новия сезон Айнтрахт е воден от 42-годишния Дино Топмьолер, син на Клаус Топмьолер, кръстен на легендата Дино Дзоф. Започва треньорската си кариера през 2010 г. като асистент във ФСВ Салмрохр като асистент. През 2020 г. е помощник на Юлиан Нагелсман в РБ Лайпциг, а през 2021 отива с него в Байерн Мюнхен. След уволнението им по-рано тази година, през юни поема Айнтрахт.

Летни трансфери:

Входящи: Елиес Шкири, Робин Кох, Омар Мармуш, Йесик Нганкам, Уилиан Пачо, Хуго Ларсон, Жуниор Дина Ебимбе, Ансгар Кнауф, Филип Макс, Нманди Колинс, Ноел Футкеу

Изходящи: Алмами Туре, Игор Матанович, Жером Онгуене, Фариде Алиду, Али Акман, Ян Шрьодер, Даичи Камада, Еван Ндика, Рагнар Аш, Диант Рамай, Джибрил Соу

Стойност: 273,40 милиона евро - петият най-скъп състав в Бундеслигата след Байерн, Байер Леверкузен, Борусия Дортмунд, РБ Лайпциг.

Фенове

"Дойче веле" ги определя като "една от най-ревностните фен бази в Германия". И пише, че създават атмосфера, която предизвиква завист в Европа. Вярно е, това се случи с Барселона в 1/4-финалите на Лига Европа през сезон 21/22. Тогава 30 000 фенове на Айнтрахт се промъкнаха на "Камп ноу", при все, че им бяха отпуснати 5000 билета.

Страховитата подкрепа и обидите срещу каталунците повлияха за загубата на домакините с 2:3 и отпадането им от турнира след 1:1 в първия мач. Президентът на испанския гранд Жоан Лапорта нарече случилото се с гостуващите привърженици "позор, който не трябва да се повтаря".

За феновете на германския тим се знае още, че създават специална хореография преди всеки домакински мач, а в дисциплинарно отношение "вървят по опънато въже". Нерядко ги наричат "фанатици". При гостуването на Айнтрахт на Наполи те създадоха безредици в Неапол, като се сблъскаха с полицията, мятаха димки, хвърляха столове по улиците.

Съпоставка

ЛЕВСКИ/АЙНТРАХТ

  • средна възраст 22,9/25,1
  • национали 7/12
  • чужденци 12/20
  • най-ценен играч Хосе Кордоба 2,5 млн. евро/Коло Муани 80 млн.

А ето какво очаква в мача срещу Айнтрахт Георги Дерменджиев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички