В Сърбия ни се присмяха заради задаващия се мач между двете ЦСКА в елита


В Сърбия ни се присмяха заради задаващия се мач между двете ЦСКА в елита
Снимка: Официален сайт на ЦСКА 1948

2749 0

Сръбското издание Sportske.net не пропусна да отрази влизането на ЦСКА 1948 в елита, както и да подходят с ирония, че през следващия сезон ще има двубой между две ЦСКА в елита. "Представете си Звезда срещу Звезда или Партизан против Партизан? България го постигна!", е заглавието на агенцията.

В Сърбия припомнят, че подобна е и ситуацията в Румъния със Стяуа, но клубът на армията, който запази името и емблемата е в четвърта дивизия, а Джиджи Бекали основа нов клуб в елита, който обаче се казва ФКСБ. "Тук сега ще гледаме дербито между двете фракции, така че ЦСКА срещу ЦСКА 1948, първите имат всички условия, вторият клуб е собственост на фенове, които не са простили предателството и сливането с Литекс, но са собственици на своя клуб...", пишат в материала си.

Западните ни съседи описват ситуацията с двата отбора и какво се е случило с тях през последните години, за да се стигне до тази ситуация. "ЦСКА, клуб на българската армия по време на комунизма и вечен съперник на Левски, имаше големи проблеми преди около шест години. Те не можеха да играят Европа, спекулациите за фалит се оказаха верни и клубът премина в трета лига.

Основан под ново име, веднага се връща в професионалния ранг на следващата година, но след това решават да се слеят с Литекс, по-точно да им вземе лиценза и се връщат в елита. Те имаха държавна помощ, най-голямата телекомуникационна компания в България е спонсор, а по-късно връщат марката и емблемата, като бяха обявени за наследник на бившия ЦСКА, който спечели рекордни 31 титли и 20 купи в България. След случая с лиценза на Литекс, част от ръководството се отдели, недоволни от този ход и основаха ЦСКА София 1948 г. Те твърдят, че са запазили духа на истинския ЦСКА, че е оригинален клуб и обвиняват ЦСКА, че е използвал фалшиво име и трофеи. ЦСКА 1948 проби през аматьорските лиги, миналата година бе на второ място, а тази година те са на първо място, след като първенството бе прекъснато. Първата лига ще продължи, втората няма, затова ЦСКА 1948 г., който играе мачове на стадион "Васил Левски" ще бъде повишен в елита", пишат в Сърбия.

А притеснява ли се БФС, че в Първа лига ще има два отбора под името ЦСКА - може да видите в този материал.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички