"Тъй вълшебен и велик"! Нестихващата любов между феновете на ЦСКА и Петър Жеков (ВИДЕО)


"Тъй вълшебен и велик"! Нестихващата любов между феновете на ЦСКА и Петър Жеков (ВИДЕО)
Снимка: Ilian Telkedjiev / LAP.bg

6870 0

ЦСКА е клуб, орисан да развенчава величия. Клуб, който през годините си е извоювал правото да излезе с високо вдигната глава срещу който и да е съперник, гледайки го в очите без капка страх. 

За да се случи това през годините, в добрия смисъл, са виновни легендарните "червени" футболисти и деятели, както и феноменалната "армейска" публика, които неведнъж са вдигали от пепелта 31-кратния шампион на България. Като единици - историята на ЦСКА може да се похвали с едни от най-големите имена в българския футбол, чиито червени фланелки и придружаващите ги десетки отличия, пълнят витрините на стадион "Българска армия".

Когато обаче зад тези огромни футболисти и личности застанат "армейските" запалянковци, сметките на противника значително се объркват. Пожънати са безброй успехи, но малцина са тези, които истински успяха да влязат в сърцата на привържениците на ЦСКА. Безспорно, един от тях е легендарният Петър Жеков.

"Вълшебния стрелец", както го наричаха, ни напусна внезапно на 78-годишна възраст. Новината за кончината на първия кавалер на "Златната обувка" шокира "червените" фенове, които в събота сутрин вече бяха грабнали шалчето за поредната битка - тази срещу Ботев Пловдив у дома, за запазване на първото място в родния елит.

Без съмнение, "северната" трибуна ще почете своя легендарен голмайстор подобаващо с уважение, каквото много малко успяха да заслужат от силно изискващата и понякога избухлива публика на ЦСКА. Така, както запалянковците досега неведнъж са правили.

Любовта между Петър Жеков и феновете никога не е стихвала, макар и подмолните опити от трети лица през годините тази силна връзка да бъде скъсана по един или друг начин. Нещо, което така и не се случи. Привържениците на ЦСКА неведнъж са засвидетелствали безграничното си уважение към "вълшебния стрелец". Жеков често ходеше през Сектор "Г", за да поздрави "червената" стена, а извън стадиона никога не отказваше снимка или разговор с малки и големи, чиято звезда в очите, виждайки едно от най-големите величия на българския футбол, грееше силно. 

Най-ярък пример за любовта между "армейците" и Жеков е страхотният жест на уважение от страна на запалянковците през 2014-а година. Тогава в Северната трибуна, издигнат от хиляди привърженици, грейна ликът на първия носител на "златната", "сребърната" и "бронзовата" обувка. 

Бате Петьо, както го наричаха, бе видимо трогнат от видяното. Той благодари искрено, а хореографията по-късно намери място в редица престижни класации, съпоставящи най-добрите такива в целия свят.

Петър Жеков завинаги ще остане в "червените" сърца като онзи, в чието лице виждаха подкрепа. Самият той неведнъж е защитавал феновете на ЦСКА. Последният път, когато го направи, бе съвсем скоро, в един от най-тежките чисто футболни периоди на отбора. Той не се посвени да застане на страната на протестиращите срещу ръководството на клуба в искането си да видят любимия си тим отново на върха привърженици. 

Смел, безстрашен, никога несвеждащ глава пред никого! Такъв беше Петър Жеков! Това е и причината феновете на ЦСКА да виждат в него отражение на себе си. Такъв е бил, е и трябва да бъде техният идеал.

Автор: Емил Георгиев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички