Петър Александров: Базел ще се опита да победи още в София


Петър Александров: Базел ще се опита да победи още в София
Снимка: Getty Images/Guliver

1053 0

Помощник-треньорът на Аарау и бивши национален нападател на България Петър Александров даде подробно интервю за предстоящите сблъсъци между ЦСКА и Базел от плейофите в Лигата на конференциите. Ветеранът живее от 30 годии в Алпийската страна и е чудесно запознат с възможностите на местните тимове. Той коментира престоящите сблъсъци пред "Тема Спорт". Ето какво каза специалистът:

Г-н Александров, как бе приет в Швейцария жребият, който изправи местния гранд Базел срещу ЦСКА, и има ли настроения за реванш, след като преди две години червените победиха с 3:1 и се класираха в групите на Лига Европа?

На този етап пресата не отделя голямо внимание на този мач и почти не се говори за него. Това не е изненада, защото швейцарците са по-сдържани хора, а не са емоционални като нас, балканците. Двубоят ще се превърне в тема номер едно за Базел в деня преди мача.

Жребият се прие сдържано и когато стана ясно името на съперника само бе отбелязано, че преди 2 години ЦСКА е победил в Швейцария. Не е имало закани за реванш.

Колко по-различен ще е този сблъсък в сравнение с онзи преди две години, който ЦСКА спечели с обрат, дошъл след много силни последни 30 минути?

Бих казал, че почти няма да има нищо общо. От състава на Базел в момента има много малко състезатели, които са участвали в онзи двубой. Това са капитанът Фабиен Фрай и не съм убеден за може би още един играч. Подобно е и положението в ЦСКА, въпреки че в техния състав има повече футболисти, взели участие в сблъсъка преди 2 години.

Със сигурност за червените ще бъде много по-трудно сега. Преди две години Базел бе разклатен и нестабилен отбор. Сега също все още е колеблив, особено във вътрешното първенство, но като цяло е по-класен в сравнение с онзи момент. Те имат много по-добри играчи, но все още не са завършен отбор, не притежават нужната сработеност като състав, но класата им е висока.

Чисто спортно-технически колко различен е Базел в момента в сравнение с преди 2 години?

Базел търси себе си, каквото е положението и в ЦСКА. Има голямо текучество в отбора. При настоящия собственик Давид Деген се оформи една тенденция да се взимат много футболисти под наем. Това е причината те все още да нямат изграден, постоянен състав, но като качества играчите са много добри. Наставникът Александър Фрай бе отличен нападател и сякаш поставя мислено себе си на върха на атаката. Така, както той обичаше топката бързо да стига до него, така и сега налага директен и бърз офанзивен начин на игра, при който кълбото възможно най-бързо и по най-прекия път да стигне до нападателите.

От Базел не може да се очаква и да се види продължителен контрол на топката и 20-30 паса по ширина на игрището. Тимът разполага с много добри и много бързи играчи в предни позиции. Те създават много положения, но на този етап не реализират достатъчно от тях. Точно поради тази причина имат едва 2 отбелязани гола в 4 мача от вътрешното първенство. Но това е нов отбор и съм сигурен, че ще изчистят пропуските с течение на времето. Мачът с ЦСКА идва малко рано за Базел, защото на отбора ще му трябва още време, за да достигне оптималното си състояние. Но с класата, която притежава, Базел може да избухне с много силен мач във всеки един момент.

Много специалисти заявиха, че шансът отпреди 2 години за ЦСКА е бил в това, че сблъсъкът се е провел в един мач, защото това позволява изненади, а реваншът поправя грешките… Съгласен ли сте с това и сега задачата на армейците по-трудна ли е?

– Определено на ЦСКА сега ще му е по-трудно, в това съм убеден. Преди 2 години казах, че ЦСКА има много големи шансове, защото тогава Базел бе в дупка. Сега определям шансовете като 55 на 45 в полза на швейцарците. Това обаче нищо не означава. Ще дам пример с нещо, което се случи преди няколко дни. Вадуц, който играе във второто ниво на швейцарския футбол и е с бюджет от 5 милиона евро, излезе срещу Коняспор, който има бюджет 60 милиона, и го победи с 4:2 пред 27 хиляди зрители. По принцип Вадуц играе пред 800 до 1200 човека публика, но въпреки това постигнаха резултат, който бе извън всички очаквания, проценти и прогнози.

Нещо подобно май се случи и на “Герена”…

– Да, още ми настръхва кожата, като се сетя за атмосферата по време на мача. Радвам се, че в момента феновете не съдят сините, а са зад тях. Нека не забравяме, че Левски постигна нещо значимо в последната година и едва ли има друг отбор в света, който е регистрирал подобен прогрес за толкова кратък период. Аз преживях подобно разочарование само преди няколко месеца. В последния кръг с Аарау приемахме Вадуц и ни трябваше победа, за да се класираме в Супер лига. Стадионът бе разпродаден за 10 минути, но за съжаление загубихме с 1:2. Въпреки загубата след мача публиката не спря да ни подкрепя. Това е европейска подкрепа.

Базел загуби в последния кръг като домакин от Лугано с 0:2, но резултатът не показва реално случилото се на терена. Как това поражение ще рефлектира върху предстоящия сблъсък с ЦСКА?

– Морално със сигурност ще им тежи, но във футбола хубавото е, че нямаш много време за съжаление, защото след 3-4 дни идва следващият мач и дава възможност да се поправиш. Загубата от Лугано бе наистина нелепа, защото Базел създаде много положения. Удариха 3 греди, а гостите отбелязаха два гола в последните минути. В този мач имаше много промени в състава на Базел, като явно Александър Фрай ротираше с оглед предстоящия сблъсък с ЦСКА.

Като цяло Базел не стартира подобаващо в първенството, като има едва 3 точки от 4 мача. Има ли вариант да се неглижират мачовете в Европа и кои са слабите страни, които ЦСКА може да използва?

– Не, в никакъв случай. Още преди мачовете с Брьондби от ръководството на Базел заявиха, че са включили в бюджета приходите от влизането в групите на Лигата на конференциите. Евентуален провал ще отвори дупка, така че по-скоро съм склонен да вярвам, че ще се случи обратното – ще предпочетат Европа пред местното първенство.

Александър Фрай разполага с голям избор от нападатели – атаката ли е силното звено на швейцарците?

 Не само. Мога да кажа, че имат и много добър вратар, който взеха от Борусия Дортмунд. Като най-опасен футболист мога да определя централния нападател Анди Зекири. Допреди две години беше в Лозана, после в английския Брайтън, а през миналия сезон игра под наем в Аугсбург.

 А кои са слабите звена?

Със сигурност има слаби звена, след като влязоха в първенството като фаворит за титлата, а в същото време все още нямат победа в 4 мача, като записаха 3 равенства и 1 загуба. Гледах на живо и мача им със Сервет. Играха много добре, доминираха, създадоха положения, но не успяха да ги реализират. Допуснаха грешка и стигнаха само до равенство. Това са грешки на прехода и ЦСКА трябва да се възползва от тях. И Базел, и ЦСКА имат сериозни натрупвания на международната сцена, така че очаквам много интересни мачове.

Как очаквате да подходи Базел на “Васил Левски”?

Базел няма да подходи предпазливо, а ще търси победа и в двата мача. Сигурен съм, че те ще играят атакуващо в София, просто това е стилът им.

Имахте ли възможност да гледате някой от мачовете на ЦСКА и познавате ли състоянието на армейците в момента?

– Да, гледам всички мачове на ЦСКА. Подобно на Базел и червените търсят себе си. Срещу Септември хубавото за ЦСКА бе само, че взеха трите точки. С оглед показаното на терена гостите не заслужаваха да загубят, защото армейците не показаха много футболни аргументи. Вижда се, тимът се нуждае от още много време, за да се приемат идеите на новия наставник.

Да очакваме ли пълен “Сейнт Якоб Парк” на реванша?

– Ще има най-малко 20 хиляди зрители. Аз също ще присъствам на мача, защото Базел ми е само на 60 км и често ходя да ги гледам. Базел разполага с голяма и вярна публика, която подкрепя отбора независимо от състоянието. Убеден съм, че и в София ще дойдат няколкостотин привърженици на швейцарците.

Вижте кой "червен" любимец коментира шансовете на българския гранд!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички