Димитър Евтимов и ЦСКА – какво се крие зад "сухата" положителна статистика?


Димитър Евтимов и ЦСКА – какво се крие зад "сухата" положителна статистика?
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

3624 0

"Сухите" факти и проверените данни са неоспорима информация, но не винаги отговарят на реалността. Възможно е нападател да играе ужасяващо, но топката да го удари по главата и той да се превърне в голмайстор. Понякога вратар спасява 9 положения, но десетото е влязло - той не е успял да запази мрежата си суха.

Именно "сухи" числа, неподплатени с факти, започнаха да циркулират из "червеното" общество след 20-ия мач на Димитър Евтимов. Привържениците на българския гранд изискват много от своите любимци и по тази причина обръщат сериозно внимание на статистиките.

Този път дори "сухите" числа успяха да разделят феновете - едни поздравиха стража за недопускането на попадения в 14 срещи, докато други подчертаха, че още има къде да надгражда.

Българският вратар е едно от лицата в ЦСКА, които се ползват с огромно уважение от привържениците на клуба. 28-годишният футболист се присъедини към любимия си клуб през лятото на 2020 година, като голяма част от феновете смятаха, че именно той ще реши проблемите около този пост в клуба.

Неговото привличане се случи малко след напускането на Витаутас Черниаускас, който натрупа 93 срещи с червената фланелка, но често бе критикуван от привържениците, че не се представя на най-високо ниво и че не става за титулярния пост. Пристигането на Евтимов на "Българска армия" бе и официалният край на дългия му период на Острова, където смени цели 5 клуба, а за времето зад граница стигна дори до Португалия.

Началото:

Пътят на футболиста започва от родния му град Шумен – 7-годишен се включва към школата на Волов Шумен. След 8 години той преминава неуспешни проби в Левски, но след година качествата му са оценени от школата на Чавдар Етрополе.

Дебютира за първия състав на 18 септември 2010-а при победата с 5:1 над Ком Берковица, а с добрите си изяви във Втора лига предизвиква интерес в отбори като ПСВ Айндховен, Ливърпул, Селтик и Глазгоу Рейнджърс. В същия период изкарва и проби в Манчестър Юнайтед, а на 15 април 2011 г.  подписва с Нотингам Форест, Англия.

Евтимов зад граница:

Всъщност, подсилването на един от най-славните английски клубове стартира една дълга серия от смяна на отбори в следващите години. Българинът трупа временно опит в Илкстън Таун, Гейнсбъро, Нунеатон, Мансфейлд Таун, Порт Вейл и португалския Оляненсе, но във всички тях записва общо едва 15 професионални срещи. Най-голямо доверие получава на Иберийския полуостров като 24-годишен – 10 срещи във второто ниво на португалския футбол.

7-годишният престой на Евтимов в Нотингам приключва на 31-и август 2018 г. Тогава той става свободен агент и след две седмици се присъединява с безплатен трансфер в Бъртън Албиън. Любопитно е да се отбележи, че българинът записва общо 3 срещи за "червените" – една за ЕФЛ Къп и две в Чемпиъншип. В новия си тим сериозно вдига бройката и до зимата натрупва 9 срещи, в които два пъти не допуска гол, за сметка на 13 инкасирани попадения в останалите 7 мача.

Неговите качества не остават незабелязани и на 19 януари 2019 година Бъртън пуска като свободен агент българина в Акрингтън Станли - последната му спирка преди ЦСКА. Именно и с него записва най-много срещи в кариерата си – цели 32, в рамките на сезон и половина. Неговото представяне е колебливо и допуска 46 попадения за 2693 минути, а 5 пъти опазва вратата си успешно.

Трансфер на стадион "Българска армия":

Времената се промениха, в живота на хората се намеси пандемията, а в сърцата на привържениците на ЦСКА – българският страж. Стигалият до юношеския национален отбор до 21 години се присъединява към българския колос на 17 юли 2020 година, като подписва контракт за две години. Той е поредният нов трансфер в тима, а през въпросния сезон 2020/2021 са привлечени общо 12 играчи за цялата кампания.

Евтимов изчаква цели 107 дни, преди да дебютира за "армейците". Това се случва на 1-и ноември 2020-а година при победата с 1:0 над Царско село. Той изигра 20-ия си официален двубой на 14 август 2022 г., отново срещу непретенциозен съперник – Септември, победен с 1:0.

В първите си двадесет срещи той допуска 14 попадения, а в 14 мача успява да опази вратата си. Не взима официално участие в европейски двубои за ЦСКА, а мачовете му до този момент са разделени между Първа лига и Купата на България, която печели още в първия си сезон с "червените".

Денят, в който българинът остана в историята на ЦСКА:

Евтимов получава възможността да пази и в двата полуфинални двубоя срещу Славия за Купата на България през миналата година. "Червените" започват лошо пролетта, но в "Овча Купел" взимат чудесен аванс от 2:0 и преди реванша на "Армията" всичко изглежда решено. Тогава тимът е поет временно от Алън Пардю, тъй като Стойчо Младенов подава остава след първия двубой. Славия започва реванша по неочакван начин и реализира в 9-ата и 12-ата минута.

Така "белите" довеждат срещата до продължения и дузпи. Двата тима са безгрешни дванадесет поредни пъти, но пропуск на Мено Кох смълчава "Армията". Тогава изгрява "звездата" на Димитър Евтимов, спасил две поредни дузпи – на Николаевич и Нгуена. Между тях Брадли Мазику се разписва и така българинът осигурява финал за ЦСКА срещу Левски, по-късно загубен.

Моментът, който Евтимов иска никога да не се повтаря:

Само девет дни след изстраданата победа срещу Славия, ЦСКА излиза с експериментален състав срещу Лудогорец в Разград за мач, който няма особено значение, тъй като "орлите" вече имат шампионска разлика, докато "червените" са се насочили към Купата на България.

Тогава "армейците" претърпяват историческа загуба от 0:5, а попаденията са допуснати именно от Евтимов. Единственият тим, който е вкарвал повече попадения на българина, е Съндърланд, но това се случва в цели 4 срещи. Головете от "зелените" сериозно натежават в статистиката на българина, но за тази "катастрофа" стражът няма особено голяма вина, предвид цялостната картинка.

Ужасът за ЦСКА продължи и след загубата от Лудогорец, а бъдещето на Евтимов на "Армията" бе под въпрос. Неговият договор изтичаше, но в крайна сметка успя да преподпише за още един сезон. Така българинът продължава да служи вярно пред "червената" публика, която иска да го вижда по-често, но и изисква повече от стража.

Евтимов неслучайно е част от най-титулувания български клуб, но след две години така и не успя да си извоюва титулярно място пред Густаво Бусато. Бразилецът е изиграл цели 116 срещи за тима и като всеки друг е допускал грешки, но в нито един момент не успя да загуби дълготрайно мястото си на вратата. 

Статистиката показва, че доверието към Евтимов се увеличава - в първия си сезон изигра 7 срещи, през следващия - 12, а през този - вече дебютира.

Българският вратар ще продължи да очаква по-голям шанс, а с него и доверие за незабравима европейска вечер, каквато така и още не е успял да изживее пред "червените" привърженици.

Ето как се разви двадесетият мач на Димитър Евтимов!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички