Нова пречка пред ЦСКА, този път еколози може да забавят реконструкцията на "Армията"


Нова пречка пред ЦСКА, този път еколози може да забавят реконструкцията на "Армията"
Снимка: Lap.bg

3635 0

В последните дни се появиха няколко писма, които се обявяват против готвената реконструкция на стадион "Българска армия". Първо активисти изпратиха писмо до РИОСВ с искане да не одобри инвестиционния проект заради липсата на подробен устройствен план (ПУП), а вече и еколози пожелаха оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Ново искане преди строежът да е започнал

Инициативата е на "Зелени закони", която се финансира от "Отворено общество". Там участват известният природозащитник Тома Белев, бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, екологът Петко Ковачев, Стефан Аврамов от швейцарската фондация WWF и журналистката Вера Стаевска.

Ремонтът на стадиона на ЦСКА се планира да започне през есента, но разработването на оценка за въздействие върху околната среда е дълга процедура, която обикновено продължава с години. Поради подобни обжалвания на зелени неправителствени организации, някои линии на метрото бяха забавени с години.

Проектът на ЦСКА планира всички дейности по реконструкцията да са в рамките на съществуващото съоръжение, без да се навлиза и засяга Борисовата градина. Законът не изисква за ремонт да се прави ОВОС. Той е задължителен, ако се изгражда нов стадион, който засяга части от парка. По-рано активисти от "Да спасим Борисовата градина" "разкриха" скрит подземен паркинг на новата "Армия" и питаха феновете: "Защо съучаствате на мафията".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички