ЦСКА сбъдна мечтата си и е в групите на Лига Европа!


ЦСКА сбъдна мечтата си и е в групите на Лига Европа!
Снимка: Getty Images/Guliver

13064 0

ЦСКА сбъдна голямата си мечта и е в групите на Лига Европа, след като победи с 1:3 Базел в решителен плейофен сблъсък. В големия герой за "червените" се превърна Тиаго, който влезе в игра в 59' и с две попълнения успя да осъществи пълен обрат. Преди това базел откри резултата след точно изпълнена дузпа от Кабрал, а Ахмед Ахмедов оформи крайното 1:3.

Така, България ще има два представителя в групите на Лига Европа, след като по-рано днес и Лудогорец победи Динамо Брест и се класира. Утре двата тима ще разберат и съперниците си в тазгодишното издание на втория по престижност европейски клубен турнир.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началните секунди домакините опитаха да наложат натиск, но "червените" се справиха и постепенно успяха да отговорят. В 9' обаче защитата на "червените" се пропука, като се стигна до намесета на Густаво Бусато. Той пресече опасно подаване на Фрай към Кабрал.

Две минути след това Щокер и Кабрал разиграха, като извдоха Фрай, но от воле прати топката над напречната греда. Първият точен удар в мача бе в 13' и то към вратата на Базел. Жеферсон комбинира с Али Соу, който отправи хубав удар от дистанция, но Джордже Николич плонжира и спаси.

В 25' отборът на Стамен Белчев пропусна златна възможност. Пулулу сгреши и подари топката на Георги Йомов, който веднага напредна и излезе сам срещу Николич, но стреля много слабо и право в него. Последваха спокойни минути без опасности пред двете врати, като се действаше предпазливо, очаквайки грешката на другия.

В 34' Санкаре центрира към наказателното поле на швейцарците от фаул, но не много добре и Николич предвидливо излезе, надскочи Антов и улови топката. В 39' Базел разигра добре пред наказателното поле на гостите. Кабрал копна топката към Ван Волфсвинкел, който стреля от воле, но отново над вратата. В 40' Валентин Щокер нанесе тежък удар от дистанция, но Густаво Бусато плонжира и успя да избие.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част не започна особено добре за "червените", след като в 52' швейцарците получиха право да изпълнят дузпа след нарушение на Валентин Антов срещу Пулулу. Зад топката застана Кабрал, който прати топката в левия ъгъл на Бусато.

В 64' влезлият като резерва Тиаго стреля от фаул, но топката се удари в стената. Малко след това дълго подаване към наказателното поле намери Гълъбов, който подаде към Соу. Гамбиецът обаче не успя да се ориентира бързо и не отправи добър удар. След попадението на Базел от ЦСКА натиснаха, но завършващата фаза им липсваше, като не успяваха да се възползват от опасни центрирания към наказателното поле, които да превърнат в гол. В 67' Соу опита изпълнение от задна ножица, но топката мина покрай вратата.

В 72' този натиск даде резултат. Тиаго се възползва от оставеното свободно пространство от защитата на домакините, преодоля двама играчи и стреля пред дъгата за наказателното поле без да остави шанс за Николич. В заключителните минути "червените" бяха много по-свежи физически и всички интересни неща бяха пред вратата на Базел.

Две минути преди края на редовното време Тиаго се превърна в големия герой за ЦСКА. Той стреля от фаул от границата на наказателното поле на Базел, топката рикошира в Алдерете и Ван Волфсвинкел и влетя във вратата на Николич. В добавеното време и друга резерва Ахмед Ахмедов успя да се разпише за крайното 1:3.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Базел: 1. Николич – 5. Видмер, 4. Джомерт, 6. Алдерете, 72. Падула – 14. Щокер (к), 22. Бунжаку, 20. Фрай, 11. Пулулу – 98. Кабрал, 9. Рики ван Волфсвинке

ЦСКА: 1. Густаво Бусато – 28. Пламен Гълъбов, 26. Валентин Антов, 2. Юрген Матей, 18. Брадли Мазику – 3. Жеферсон, 21. Амос Юга – 30. Георги Йомов, 13. Юнус Санкаре, 14. Жул Кейта – 22. Али Соу

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Днес е денят, който всички привърженици на ЦСКА очакват с нетърпение. Водени от Стамен Белчев, "червените" имат реалната възможност да се класират за групите на Лига Европа. За тази цел обаче ще трябва да преодолеят Базел на "Санкт Якоб Парк".

Швейцарците са сериозно име на европейската сцена, но се намират в криза и това дава повод за още по-голям оптимизъм, че могат да бъдат отстранени. За да стигне до този мач, ЦСКА се справи последователно с малтийския Сиренс, БАТЕ Борисов и Б36 Торсхавн от Фарьорските острови, като във всяка една от срещите бе домакин.

В предишните кръгове на турнира Базел победи Осиек, който през миналия сезон стана жертва и на ЦСКА, и Анортозис. Отборът вече не е хегемон в местната Супер лига и отстъпи тази роля на Йънг Бойс, но не трябва да се пропуска, че само преди няколко седмици игра четвъртфинал в Лига Европа срещу Шахтьор (Донецк).

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички