Късен гол прати ЦСКА в екстаз, "червените" спечелиха Купата на България!


Късен гол прати ЦСКА в екстаз, "червените" спечелиха Купата на България!
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

8486 0

Отборът на ЦСКА спечели Купата на България, след като победи Арда с 0:1 на финала на турнира. "Армейците" трябваше да чакат до 85-ата минута, за да вкарат победното попадение, което им донесе така бленувания трофей - при това пред погледа на 20 000 фенове на Националния стадион "Васил Левски".

Арда, който игра първия си финал в историята, игра достойно, но малшанс ги лиши от възможността да вкарат мача в продължения. Тимът от Кърджали показа добър футбол и стигна до добри положения в мача, но опитът и класата на ЦСКА решиха срещата в полза на "червените".

Макар и не с най-добрата си игра, ЦСКА спечели срещата благодарение на брилянтен пас на Амос Юга и още по-чудесно овладяване и изстрел от резервата Бисмарк Чарлс, който донесе трофея на отбора. Това бе 21-ва Купа на България в историята на ЦСКА и първа от 2016-а насам. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

ЦСКА започна по-агресивно срещата, вдъхновен от мощната подкрепа на своите привърженици. Арда пък беше принуден да се прибере по-назад, за да се подсигури в отбрана. "Червените" обаче трудно достигаха до удари към вратата на своя съперник, докато тимът от Кърджали пръв стигна до по-опасна ситуация. В средата на полувремето Емил Мартинов стреля опасно от границата на пеналтерията, но Густаво Бусато успя да спаси с една ръка.

В следващите минути ЦСКА контролираше играта, докато Арда изчакваше своя миг предимно на контраатаки. Именно тимът от Кърджали обаче изглеждаше малко по-опасен от своя съперник, който имаше сериозни трудности в атака. Играта на "червените" не "тръгна" и до края на полувремето, като нервността оказа влияние, с което двата отбора се прибраха за почивка без отбелязани попадения.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Любослав Пенев извърши смяна, пускайки в игра Тибо Вион на мястото на Федерико Варела. В 58-ата минута Спас Делев изпълни опасен пряк свободен удар, но изстрелът му премина малко над вратата. Малко по-късно Пенев направи още две промени, като включи в игра Георги Йомов и Бисмарк Чарлс, които замениха Джером Синклеър и Жорди Кайседо.

В 65-ата минута отбраната на ЦСКА се пропука и "червените" за малко да пострадат. Емил Мартинов получи извеждащо подаване в наказателното поле, което го постави очи в очи с вратаря Густаво Бусато. Бразилският страж обаче бързо скъси дистанцията до футболиста на Арда и успя да затвори ъгъла, за да избие удара му в корнер.

В 74' Георги Йомов центрира хубаво в наказателното поле, а Бисмарк Чарлс успя да достигне до подаването, за да засече с глава, но ударът му бе уловен от вратаря Иван Караджов. Четири минути преди края на срещата ЦСКА стигна до гол. Амос Юга отправи фантастично дълго подаване за Бисмарк Чарлс, който успя да овладее на гърди и да нанесе точен удар към вратата на Арда - 0:1!

ПРЕДИ МАЧА

По трибуните се очакват 20 000 души, след като здравният министър разреши националният стадион "Васил Левски" да бъде запълнен на 50%. Очаква се сред посетителите да са президентът на България Румен Радев, както и собственикът на "червените" Гриша Ганчев.

"Армейците" стигнаха до мача за Купата след като на 1/16 финалите спечелиха разгромно с 5:0 срещу Ботев (Ихтиман). Последваха убедителни успехи срещу Черно море (3:1) и Ботев Враца (4:0). В полуфиналите момчетата на Любослав Пенев повалиха шампиона Лудогорец след равенство 1:1 в първия мач и успех с 2:1 във втория.

Арда записа минимален успех срещу всеки свой съперник по пътя към финала. Възпитаниците на Николай Киров започнаха с успех над Спартак с 2:1, а след това с по 1:0 бяха победени Етър и ЦСКА 1948. В полуфиналите отборът от Кърджали отстрани Славия след 0:0 и 1:0 в двата двубоя.

През миналия сезон "армейците" отново играха финал в турнира, но тогава Лоомотив Пловдив спечели трофея след изпълнение на дузпи.

"Червените" имат 6 двубоя срещу Арда (подробности тук), като в първенството два двубоя са завършвали наравно, а в останалите две ЦСКА надделява (3:2 и 1:0). В единствената среща за Купата досега ЦСКА печели отново с 1:0 в 1/8-финалите през сезон 2019/20.

Тази кампания срещна двата отбора цели три пъти, като два от двубоите завъшиха при равен резултат - 1:1, докато в последния ЦСКА спечели с 1:0.

Още за предстоящия финал ТУК

СЪСТАВИ:

Арда: 12 Иван Караджов, 8 Милен Желев, 9 Спас Делев, 17 Иван Коконов, 20 Деян Лозев, 24 Алекс Петков, 27 Емил Мартинов, 33 Иван Тилев, 71 Пламен Крумов, 80 Лъчезар Котев, 98 Тонислав Йорданов

ЦСКА: 1 Густаво Бусато , 2 Юрген Матей, 4 Мено Кох, 5 Федерико Варела, 8 Греъм Кери, 18 Брадли Мазику, 19 Иван Турицов, 20 Тиаго Родригез, 21 Амос Юга, 24 Джером Синклер, 30 Жорди Кайседо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички