Финалът между ЦСКА и Левски ще е много важен за развитието на българския футбол


Финалът между ЦСКА и Левски ще е много важен за развитието на българския футбол
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2282 0

17 години минаха от последния финал за Купата на България, в който се изправиха един срещу друг ЦСКА и Левски. Тази година, след дълго чакане, решаващата среща противопоставя двата най-големи български отбора с най-голяма фенска маса в страната ни. Очаква се в неделя (15.05) на стадион „Васил Левски“ да има около 35 000 фенове на „червени“ и „сини“. Много вероятно е дори този мач да подобри рекорда от финала през 2016 година между ЦСКА и Монтана за най-посетен мач между два български отбора за 21-ви век.

Погледнато от друга перспектива, няма особено значение, кой от двата български грандове ще спечели трофея. Важното за българския футбол е друго. Какво послание и какви впечатления ще остави този мач у футболното общество, привържениците на футбола и малките деца у нас?

Нормално е при мач между тези два отбора, а и става дума за финал, да има огромно напрежение. Тук обаче много зависи и от самите фенове. Те трябва да покажат, че футболните стадиони не са опасно място в България, че едно семейство може да отиде на футболен мач и да гледа любимия си отбор на живо без да се страхува от т.нар. хулигански прояви, както и от опасните пиротехнически средства като сигнални ракети и бомбички.

Тук не става въпрос за обединение, а за добро и цивилизовано поведение. В противен случай се рискува българският фен да се отдръпне още повече от българския футбол и още дълги години да не стъпва по родните стадиони. Този български фен, който не е част от организираните такива на определен отбор, а този, който би искал да заведе своето семейство през уикенда на футболен мач и да изпита само положителни емоции от това.

Именно този мач трябва да върне ентусиазма на футболните привърженици в България и отново на мачовете в страната ни да се наблюдават доста по-пълни стадиони и хубава атмосфера, което би било прекрасно. Така ще се вдигне и нивото на футбола, защото футболистите ще бъдат по-мотивирани да показват само най-доброто от себе си. Кой футболист обича да играе пред празни трибуни?

Отделно от това този финал е с огромно значение и от друга гледна точка. Той може да запали доста малки деца, които в последните години подкрепят предимно чуждестранни клубове и не се интересуват от български футбол. Това е шансът този мач да повлияе на младите у нас и да „разпали искрата“ в тях. Все пак съперничеството между „армейците“ и „сините“ винаги е било лицето на българския футбол и така ще си остане, без значение състоянието на двата футболни гранда в България.

Финалът между ЦСКА и Левски със сигурност може да се определи като мача на десетилетието в страната ни. Не защото се изправят тези два отбора, а защото този мач може да се окаже повратна точка за иначе много изстрадалия футбол у нас, и той да тръгне отново нагоре, връщайки ентусиазма на футболните фенове и децата, които живеят с футбола.

Вижте още: Какво казаха Станимир Стоилов и Алън Пардю на пресконференцията преди мача в неделя

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички