ЦСКА срещу Хебър: Какво говори историята зад това съперничество?


ЦСКА срещу Хебър: Какво говори историята зад това съперничество?
Снимка: CSKA.BG Ivan S. Ivanov / LAP.bg

3590 0

ЦСКА започва новия си поход в Първа лига с една единствена цел - шампионската титла, която бяга на "армейците" в продължение на вече 15 години, а през изминалия сезон им се изплъзна на сантиметри.

На пътя на Саша Илич и неговите възпитаници застава Хебър - един неособено добре познат на 31-кратните шампиони съперник, срещу който обаче имат страхотен актив.

Двубоят е насрочен за неделя (16.07) и е с начален час 21:00 ч. Той може да бъде проследен НА ЖИВО в Sportlive.bg!

"Червените" гостуват на "зелените в ролята на категоричен фаворит. Въпреки това, насреща им стои отбор, готов да се противопостави и докаже с всички сили, начело с "армейската" легенда Любослав Пенев. В чия полза обаче говори историята?

ЦСКА срещу Хебър - Поглед в миналото

За първи път в историята, в официален двубой, тези два съперника се изправят лице в лице през 1978-а година. Срещата се състои в последния ден от календарната година - 31-ви януари. Тя е осминафинална от турнира за тогавашната Купа на Съветската армия.

Именуваният тогава Бенковски (Хебър) отпада след 1:3 от "армейците" в Благоевград. Голмайстори за столичани са Цецо Йончев (43'), Красимир Горанов (60') и Никола Христов (65'). Автор на единственото попадение за символичните домакини е Бонев (51'). Впоследствие ЦСКА отпада в полуфиналите от Левски - Спартак, а битката за третото място губи от Марек с 0:1.

Година по-късно пазарджиклии отново отпадат след среща на 1/32 финалите с родния гранд и общ резултат 3:7. Първият двубой за първенство между тези противници също завършва злополучно за "зелените", които губят с 1:3 в първия кръг на сезон 1989/90 г.

От тогава до момента статистиката говори изцяло в полза на 31-кратните шампиони. Те надвиват Хебър в 8 от 8 срещи помежду им в елита, както и в 14 от общо 16 във всички турнири.

Любопитно: 

ЦСКА постига един от най-разгромните си резултати за първенство именно срещу Хебър. На 12.05.2001 г. побеждават с категоричното 9:2 на стадион "Българска армия".

Единствения си успех срещу "червените" пазарджиклии постигат през именно на 24-и ноември, 1979-а година. Тогава те се налагат над именития си съперник в първия 1/32-финален мач помежду им с 3:2. В реванша вкарват още 1 гол, но допускат цели 4, които са достатъчни да ги отстранят от битката за трофея.

Любопитно:

Предстоящата среща на стадион "Георги Бенковски" ще бъде първата такава на осветление.

Последно ЦСКА и Хебър мериха сили миналият сезон. И в София, и в Пазарджик, "армейците" се наложиха с два индентични и напълно категорични резултати - с по 4:0. 

Какво предстои и къде да гледаме неделния двубой?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички