ЦСКА капарира дъното в Лигата на конференциите, Бодьо/Глимт би "червените" на историческо място


ЦСКА капарира дъното в Лигата на конференциите, Бодьо/Глимт би "червените" на историческо място
Снимка: Lap.bg

8891 0

ЦСКА записа още една загуба в групата на Лигата на конференциите, след като бе победен от норвежкия шампион Бодьо/Глимт с 2:0. Така "червените" със сигурност ще завършат на последното място, тъй като са само с 1 точка - 5 по-малко от третия Зоря. Украинците бяха разгромени от италианския гранд Рома с 0:4, като "вълците" събраха 10 пункта и изостават с един от норвежкия лидер, като в последния кръг ще се реши кой ще завоюва върха. В него Рома гостува на ЦСКА в София, а Бодьо/Глимт има визита на Зоря.

"Червените", които за първи път в историята си гостуваха толкова на север, бяха тотално разпиляни от опонента си през първото полувреме, но се отърваха само с един гол пасив, дошъл след груба грешка в отбрана, където бе изпуснат влезлия от втора линия Брунстад Фед, който без да се бави стреля от въздуха след получено подаване в наказателното поле и вкара красив гол. През втората част българският тим показа друго лице и бе по-активен през по-голямата част, като дори създаде няколко доста добри положения за гол, но той така и не падна. За сметка на това Ботхайм удвои аванса на своя тим 5 минути преди края на полувремето. В последните секунди домакините можеха да запишат и класически успех, но удариха греда.

Атакуващият играч се намира в страхотна форма и вече е вкарал или асистирал 7 от последните 10 гола на норвежкия гранд. Неговият тим пък вече е в серия от 22 поредни двубоя без поражение във всички турнири.

Бодьо/Глимт записа 6-а поредна победа у дома в европейските клубни турнири, като има голова разлика от 16:2. ЦСКА затвърди слабата си форма като гост и няма успех в последните си 9 визити в Европа, записвайки 4 равенства и 5 загуби, като в 7 от тях дори нямат попадение.

Въпреки загубата за българския отбор в този мач обаче родните ни тимове продължават да имат положителен баланс срещу отборите от Норвегия, записвайки 3 победи, 4 равенства и вече 2 загуби.

За ЦСКА предстои много тежък двубой в Първа лига срещу шампиона и хегемон у нас Лудогорец, който ще се състои в Разград (29.11). След това идва и мач на "Българска армия" от междинния кръг срещу Локомотив София (02.12).

За Бодьо/Глимт пък следват мачове със съответно 4-ия и последния в класирането в Норвегия - Русенборг (28.11) и Бран (05.12). Отборът е близо до втора поредна титла, като има 5 точки аванс пред втория Молде 3 кръга преди края.

СЪСТАВИ

Бодьо/Глимт: Халкин, Сампстед, Му, Лоде, Бьоркан, Брунстад Фед, Ветлесен, Солбакен, Ботхайм, Пелегрино

ЦСКА: Бусато, Турицов, Матей, Лам, Мазику, Вион, Жеферсон, Юга, Йомов, Кери, Кайседо

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите секунди от срещата гомакините имаха чудесен шанс за гол, след като Ботхайм получи в наказателното поле, където бе непокрит. Той обаче стреля в средата на вратата и Бусато успя да избие встрани.

Домакините продължиха с жестокия си натиск и създадоха още няколко положение след това. При най-сериозното топката бе центрирана отляво, а Бусато ключово я докосна, преди тя да бъде засечена във вратата от играч на Бодьо/Глимт.

В 11-ата минута Ботхайм имаше нов шанс да се разпише. Той отново овладя топката в наказателното поле на "червените" и опита мощен изстрел в близкия ъгъл, но той мина с малко над напречната греда.

ЦСКА имаше първа възможност чак в 20-ата минута, като тя бе изработена от нападателя Жорди Кайседо. Той получи извеждащо подаване и демонстрира впечатляващите си скорост и физика, като в крайна сметка по аутлинията се справи с противников бранител и дори успя да чукне топката пред излезлия Халкин навътре към Георги Йомов. Той обаче бе твърде бързо затворен от други двама футболисти на норвежците и дори не се стигна до удар.

25' - 1:0! Логичното се случи и домакините откриха резултата.  Пелегрино с невероятен пас в наказателното поле, където Брунстад Фед нахлу от втора позиция и "червената" отбрана не го проследи, а играчът демонстрира добра техника и с едно докосване от въздуха насочи топката в мрежата зад Бусато.

Първият удар към вратата на домакините дойде в 35-ата минута, когато Греъм Кери стреля отдалеч, но опитът му мина покрай десния страничен стълб на вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

10-ина минути след началото на втората част ЦСКА получи правото да изпълни ъглов удар, след който Кайседо стреля с крак, но топката е отклони в крака на противников футболист и излезе в нов корнер. След неговото изпълненеи пък Томас Лам засече с глава, но изстрелът му бе доста неточен и излезе в аут.

Постепенно ЦСКА започна да играе доста по-добре на фона на първата част и да задържа повече топката. Час след началото на сблъсъка Йомов получи отдясно и центрира към Кайседо, но нападателят стреля неточно от добра позиция в наказателното поле.

Подемът за българския отбор продължи. Стойчо Младенов извърши 3 смени наведнъж, а единият от появилите се играчи - Яник Вилдсхут, имаше добър шанс да стреля от наказателното поле след разбъркване, но не уцели вратата.

85' - 2:0! Брадли Мазику бе надбяган по фланга от Солбакен, който след това комбинира с Ботхайм. Вторият стреля с едно докосване отблизо и шпагатът на Матей не успя да пресече топката, която се озова за втори път в мрежата на Бусато.

В последните секунди домакините можеха да запишат и класически успех, но удариха греда, след което дойде и последният съдийски сигнал.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Норвежкият гранд респектира всички в групата със звучния шамар, който удари на Рома - 6:1, именно на този стадион. Победа за него и днес срещу ЦСКА ще му гарантира едно от първите две места в групата с отличен изглед за лидерската позиция.

Българският отбор обаче може да се похвали с факта, че е единственият, който е спрял Бодьо/Глимт да се разпише в настоящата серия от 21 поредни мача без загуба за норвежците (в тях имат 15 победи и 6 равенства).

Домакинът в днешния мач е спечелил последните си 5 двубоя у дома от европейските клубни турнири и има забележителна голова разлика от 15:2. 11 от реализираните 15 идват през второто полувреме. ЦСКА пък е пуснал 3 гола в последните си 3 мача от групите, въпреки че има само 1 точка.

"Армейците" обаче сериозно ще трябва да подобрят формата си на гости, тъй като не са спечелили нито един от последните си 8 двубоя в Европа като гост (4 равенства и 4 загуби) и дори не са реализирали попадение в 6 от тях.

Исторически българските отбори имат 3 победи, 4 равенства и 1 загуба срещу норвежки тимове.

Ерик Ботхайм е вкарал или асистирал 6 от последните 8 гола на своя отбор в Европа. Жорди Кайседо пък ще опита да пренесе головата си форма от шампионата в Европа. ЦСКА трябва да внимава, тъй като опонентът му е вкарал първия гол в срещата в 9 от 10-те им европейски мача през този век.

Вижте още: Преди подготовката: Бетано коефициенти за титла на ЦСКА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички