ЦСКА и Базел отново се сбиват! Научил ли е Саша Илич урока на Стамен Белчев?


ЦСКА и Базел отново се сбиват! Научил ли е Саша Илич урока на Стамен Белчев?
Снимка: Stephen McCarthy / Harry Murphy / Tyler Miller / LAP.bg

2647 0

ЦСКА и Базел излизат един срещу друг тази вечер за втори път в последните две години, но сега всичко изглежда коренно различно. Тогава възпитаниците на Стамен Белчев успяха да поднесат една от изненадите в плейофната фаза на Лига Европа и на празния стадион "Сейнт Якоб Парк" написаха поредната славна страница в европейската история на клуба.

В онези 90 минути явно съдбата бе на страната на "червените", но сега ще трябва да бъде в два случая - както днес на националния стадион "Васил Левски", така и след седмица на добре познатото съоръжение в Базел. Самият Саша Илич заяви, че този път и късметът ще бъде от огромно значение.

В последните четири седмици само класата на "армейците" направи разликата срещу непретенциозните Македония Гьорче Петров и Сейнт Патрикс, но в следващите дни всяка минимална грешка би могла да провали "червената" мечта.

ЦСКА вероятно е задължен да потърси ценен домакински успех тази вечер, защото трудно би намалил пасив в Швейцария, но не трябва да го прави на всяка цена. Българският гранд се опита да си осигури аванс и срещу Сейнт Патрикс, но това не се получи, дори точно обратното – мълниеносна атака и груба грешка провалиха плана на "армейците".

"Учениците" на Саша Илич бързо си написаха домашното и с вече добре познатата схема на игра 4-2-3-1 съумяха да достигнат до последното "стъпало" преди същинската част от Лигата на конференциите. Сръбският специалист използва въпросната формация и при двата европейски успеха, така че е твърде вероятно да го направи и трети път.

Всъщност, именно подобно позициониране донесе успех на "червените" в Швейцария преди две години. Тогава Белчев бе наредил възпитаниците си в 4-2-3-1 и успя в края да шокира съперника. В онзи мач "армейците" достигнаха до повече опити за отбелязване на гол и точни удари, а "червено-сините" бяха с по-лошите статистически показатели!

И докато за западноевропейците разликите от тогава са много, то в ЦСКА не лисват, но приликите в стартовия състав ще бъдат забележими.

Какво може да избере Саша Илич?

Безспорно под рамките на вратата ще се завърне обиграният Густаво Бусато, който вече натрупа доста европейски вечери с тима. Той получи почивка при шампионатния успех над Септември през уикенда, но сега идва времето да се появи, докато Димитър Евтимов ще остане като резервен вариант – точно както в Базел.

Опасни положения ще трябва да не допускат четирима пред бразилския страж – капитанът Юрген Матей и сънародника му Мено Кох в центъра на отбраната, националът Иван Турицов на десния бек, а на противоположния фланг идва най-голямата въпросителна!

От дълги години това е проблемен пост в състава на "червените", който през последните сезони бе поверен на Брадли Мазику. Той си тръгна след миналата кампания и на негово място дойде Брадли де Нойер, който получи неразумен червен картон в последния европейски мач.

Така се получава известна дупка в тази ключова позиция, на която Илич няма голям брой алтернативи. На въпросното място се състезава бегло познатият на привържениците на ЦСКА Галин Минков, но не е ясно дали старши треньорът ще рискува с пускането му, предвид липсата му на опит в подобни срещи.

На другия полюс – добре познатият дефанзивен полузащитник Джеферсон е опция в тази част на терена, но трябва да се отчетат няколко фактора - огромен процент от феновете отдавна нямат доверие в него, това не е стандартната му позиция, а и напоследък е използван най-вече като резерва, което може да повлияе отрицателно на представянето му. Друг вариант пред наставника е да включи на поста нестандартен играч, каквито действия не са непознати за тима през последните години.

Съставът изглежда доста по-ясен в останалата част на терена. В неговата среда традиционно се очаква да си партнират Тибо Вион и Амос Юга. Двата фланга ще бъдат разделени от Маурисио Гарсес и Георги Йомов, докато между тях ще действа предпоследното ново попълнение – Джонатан Линдсет.

Линдсет остави отлични първи впечатления, българският национал е неизменна част от стартовия състав в по-голяма част от времето, а бразилецът е същинската "звезда" от началото на сезона със своите попадения. 

Малка въпросителна остава и за върха на атаката, където Илич умува между Браян Морено и Дауда Бамба. Вторият е доказал в миналите си клубове, че умее да се разписва, но за ЦСКА има едва 17 минути, след които се разболя.

Той бе първи вариант за реванша в Дъблин, но вместо това се появи колумбиецът, който донесе ценни 4 точки на клуба в шампионата (равенството на Локо София и победата над Септември), а през останалото време се представя на ниво.

Евентуален състав на ЦСКА (4-2-3-1)

Густаво Бусато – Галин Минков, Мено Кох, Юрген Матей, Иван Турицов – Амос Юга, Тибо Вион - Маурисио Гарсес, Джонатан Линдсет, Георги Йомов – Браян Морено

При подобен състав се виждат четирима, които стартираха и при успеха над Базел с 3:1 – Бусато, Матей, Юга и Йомов. Те изглеждат сигурни и за днешната среща, но постоянните ротации на Саша Илич от началото на кампанията са доказали, че специалистът винаги намира с какво да изненада противника. 

Швейцарският гранд влиза с леко предимство в срещата, според букмейкърите, но всичко ще се реши след седмица. ЦСКА е доказал, че никога не е аутсайдер, дори в Европа, независимо от съперника срещу него!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички