Драголюб Симонович: Лекарството за ЦСКА се казва Гриша Ганчев


Драголюб Симонович: Лекарството за ЦСКА се казва Гриша Ганчев

3149 0

Драголюб Симонович на­руши дългото си въздържа­ние от медийни изяви с ин­тервю за „Тема Спорт“. Сърбинът игра за Литекс и ЦСКА. Той беше помощник и главен трень­ор в Ловеч и наставник в Сливен и Спартак (Вн), а на „Армията“ работи като спортен директор. Дуци коментира най-горещите теми около футбола у нас в типичния си колоритен стил. Той засегна поредна­та треньорска рокада в Литекс и възхода на Лудогорец при Дерменджиев.

Г-н Симонович, Регекампф е ваш бивш съотборник в Литекс, а с Люпко Петрович сте работили заедно. Защо се стига до тези чести сме­ни на треньорите в Ловеч, това изглежда доста несериозно за клуб, който е обявил за цел шампионската тит­ла?

– Това, което стана с Реге­кампф, е едно голямо преда­телство. Той дойде в Литекс с дългосрочен план за работа. Но подведе и собственика Да­наил Ганчев, и спортния ди­ректор Стойчо Стоилов, а предаде и футболистите. Най-големите предателства в историята на Литекс са все на румънци – първо беше един вратар, който помните как пази в един мач срещу Левс­ки…. И сега дойде втори румъ­нец, който предаде Литекс преди най-важните мачове. Разликата между Люпко и Ре­гекампф е огромна, те са от различни планети. Люпко е толкова велик, колкото Регекампф е малък. И затова Пет­рович стана европейски шам­пион с Цървена звезда, а Реге­кампф едва ли ще постигне нещо значимо като треньор. Сигурен съм, че зад неговото отиване в Стяуа не стои са­мо румънският клуб, а и Джиджи Бекали. Убеден съм, че има и българска ръка в цялата тази история. Спомнете си, че по същото време миналата година за­почнаха да разбиват ЦСКА, когато имаше солидна преднина на върха. Така и през тази година през декември започнаха да разбиват Ли­текс, който е най-сериозни­ят претендент за титла­та.

Коя е българската ръка, която иска да разбие Ли­текс? Определен клуб ли ви­зирате?

– Дали са намесени един или два клуба, не мога да съ сигурен. Но не е възможно Регекампф преди мача с Чер­но море да запази пет от най-добрите си играчи за ма­ча с Лудогорец… И изведнъж решава точно преди среща­та с Лудогорец, че именно тогава задължително тряб­ва да отиде в Стяуа! Какъв беше проблемът да остане за срещите до края на полусезона, или то поне да се задържи още една седмица? Не можеше ли да каже на Да­наил Ганчев, че иска да се прибере при семейството си, но да остане поне една седмица?

Тоест, съмнявате се в подбудите за решението на Регекампф?

– Той постъпи изключи­телно нечестно и предателски. И това е предател­ство най-вече към играчите – той ги е тренирал, 4 месе­ца им е говорил, че ще ста­нат големи и ще играят в Шампионската лига. И кога­то им беше най-трудно, той ги предаде. Това не ви ли прилича на опит за разби­ване на отбора преди мача с Лудогорец? Но за щастие дойде човек като Люпко Петрович. Който е с много висок морал и каза, че идва да помогне на приятелите си. Това е изключително дос­тойна постъпка.

Как българска ръка ще е повлияла на Стяуа да прив­лече Регекампф?

-Това не се е случило изведнъж. Решението на Регекампф не е от вчера… Още преди мача с Черно море е знаел, че ще си тръгне. Не е било половин час след двубоя да го реши.

Вашият стар приятел Люпко Петрович стартира с равенство срещу Лудого­рец. Как видяхте мача в Ло­веч?

– Един разбит от Реге­кампф отбор се изправи сре­щу Лудогорец, който пък изиг­ра най-силния си мач през сезо­на. И Люпко бе единственият човек, способен да вземе точ­ка в този момент. Играта на Литекс е доста зависима от Асприя. И според мен той бе­ше с размътена глава от приказките за трансфер в Стяуа и записа най-слабия си двубой през сезона срещу Лудогорец.

Но беше добре блокиран и от левия бек Натанаел…

– Абе, оставете го бека на Лудогорец. Асприя е най-добрият футболист в А група, който съм виждал откакто съм в България. А те станаха 20-ина години вече.

Лудогорец навлезе във форма, след като Георги Дерменджиев се завърна на треньорския пост. Като че ли петата поредна титла на този клуб не подлежи на съмнение?

– Не, много е далеч от то­ва. Цялата пролет ще е голя­ма битка между три отбора плюс Берое. Лудогорец е по-добър само през последните 15-20 дни. Но идват празници, подготовка… Помним на как­во приличаше Лудогорец дос­коро.

Не считате ли, че Литекс и Левски са обречени в бит­ката за титлата, след като Лудогорец ги превъзхожда значително като класа?

– Да, но нали идват почивка и трансферен период. Левски и Литекс няма да останат със същите отбори напролет. Те ще се подсилят. Левски с нови­те спонсори и Литекс с амби­циите за титла ще оставят ли ей така първенството да приключи? Няма да стане.

Какво очаквате от 1/4-финала между Литекс и Левски? Сблъсъците между двата отбора за купата чес­то са били съпътствани от големи скандали?

– Това ще е един хубав мач, а аз очаквам победа за Ли­текс. Тази точка срещу Лудо­горец подейства добре психо­логически, играчите се успоко­иха. Мисля, че Литекс ще спе­чели този двубой. Само да се надяваме всичко да е нормал­но от страна на съдийство­то. Това, което виждам цяла есен, е голяма кражба срещу Литекс. Не е минало и едно дерби, в което да не се свири срещу Литекс. Ако имаше нормално съдийство, отборът трябва­ше да води с няколко точки на върха.

Как гледате на ситуация­та в ЦСКА и перспективите пред клуба?

– Перспективата е само ед­на и не мисля, че има друг ва­риант. Всички говорят за ня­какво оздравяване. Но оздра­вяването вече е започнало. Лекарството дойде и то се казва Гриша Ганчев. Всички други аспирини и малки хапченца са срещу ЦСКА, а не в полза на клуба. Всички други предла­гат полека-лека умъртвяване­то на клуба. Щом започнат да се появяват идеи за „оздравя­ването“ на ЦСКА в медии, кои­то са анти-ЦСКА, е ясно накъ­де отива работата. Пътят е само един. Само Гриша Ганчев излезе пред всички фенове и каза: клубът е във фалит, има­те две възможности – ново дружество, ако приеме БФС, или купуване на лиценз на клуб от А група. Купува се лиценз и толкова, няма сливане, няма обединяване. Друг път за ЦСКА освен този няма. В дру­гата посока са тези, които говорят за „оздравяване“ в А окръжна и без ЦСКА в елита още 5 години. През това вре­ме Лудогорец пак ще влезе в Шампионската лига, а Левски ще събере 20 спонсора. И ЦСКА, като се върне след 5 го­дини, ще е спаринг-партнъор, с който двата отбора ще се подиграват. Това е пътят, който искат хората, които работят срещу ЦСКА. В ЦСКА си има един вариант – новото дружество купува лиценза на клуб от А група и това е. Мис­ля, че всичко е решено, оста­ва само Боби Михайлов да ка­же кога може да стане въз­можно. Никакви изпълкоми, никакви събирания. Чака се Бо­би да каже дали зимата, дали лятото е възможно да стане. И то при положение, че той все още е начело на БФС до­тогава. Все пак куп негови приятели от ФИФА u УЕФА ги арестуваха… Иначе всички други приказки за ЦСКА се говорят от 0,1% от така наре­чените цесекари, които ис­кат оздравяване и окръжни групи. Всичко това е пълна глупост. Има начин, по който ЦСКА веднага ще стане основен конкурент и за титлата, и за сериозни пробиви в Европа. Ако чакаме 5 години през А окръжна, дотогава в Разград ще има трибуни „Марселиньо“ и „Кешерю“, а Левски даже мо­же да си построи стадиона… Трябва да си най-големият глу­пак да не разбереш защо се създава цялата тази сумато­ха и история. Цялата работа е ЦСКА да стане някакво отборче, с което другите да се подиграват през следващите 10 години.

Защо се стигна до рухва­нето на футбола в Сливен, вие бяхте част от най-сил­ния период на клуба през но­вия век?

– Не ми се говори за Сливен. Онзи, големият, нали си беше повярвал, че ще спечели избо­рите за кмет тази година? А те половината от работни­ците в хотела му не са гласу­вали за него…

Нормално ли е човекът, под чието ръководство Сли­вен се сгромоляса, да бъде ня­какъв фактор в БФС и да се изказва по темата „ЦСКА“?

– Около него всичко се е сгромолясало. Та той е най-големият предател – даже най-добрия си приятел Любо Пе­нев предаде.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички