Официално: Отпускат по 12 млн. лв. на Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) за стадионите им


Официално: Отпускат по 12 млн. лв. на Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) за стадионите им
Снимка: LAP.bg / колаж: SportLive

2969 0

Общинският съвет в Пловдив прие плана за заема от близо 44 млн. лева относно реконструкцията на стадион "Христо Ботев", стадион "Локомотив", както и изграждането на нов плувен комплекс в града, съобщава "БНР".

Според разпределението на сумата, по 12 млн. лв. ще получат местните грандове Ботев и Локомотив, а останалите 20 млн. ще бъдат инвестирани в плувния комплекс, като за него ще помогне Фондът за устойчиво градско развитие. Заемът ще е с максималната лихва от 3% и срок за погасяване от 20 години.

Преди да бъде взето окончателно решение обаче в залата се състоя динамичен дебат, в който несъгласието си изразиха общински съветници и представители на БСП и Демократична България. Кметът на Пловдив Здравко Димитров пък от своя страна не бе на едно мнение с тях.

Николай Радев от БСП предложи парите да бъдат поискани от държавата, като заяви, че с този план се залага на следващите кметове хем да изплащат кредита, хем да търсят още пари.

Той бе подкрепен от Георги Величков от коалиция „Ние, гражданите“, който разкри, че за стадион „Христо Ботев“ ще бъдат нужни 53 милиона лева, от които към момента държавата е осигурила едва 25 млн. Величков допълни, че ще трябват нови 16 млн. лв, за които няма гаранция, че ще бъдат намерени.

"Защо даваме пари само за тези стадиони? В Пловдив има и други футболни клубове, които имат нужда от подкрепа – Спартак и Марица. Не на последно място, освен футбол и плуване, други спортове нямаме ли", коментира Йордан Василев от БСП.

"Тези пари от 12 млн. ще са за цялостна козирка, за да могат да се играят мачовете от евротурнирите и Първа лига. На стадион „Марица“ сме проектирали трибуната и козирката. Стадион „Спартак“ беше на концесия, сега искат да бъде прекратена концесията и да се направи нова, защото условията в момента не отговарят", отговори кметът на втория по големина град в България.

"Строят се две зали за волейбол и баскетбол в район „Западен“. Може да си откупим зала „Строител“, която има доста земя около нея, която може да стане буферен паркинг. Самият аз съм играл там. Тя е на частници, ако решим ние можем да я закупим и да бъде дадена на някой отбор“, допълни още той.

Ето кога се очаква Ботев да се завърне в своя дом

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички