Ексклузивно в SportLive! Тодор Тимонов – Принца на Пловдив: Ивелин Попов ще поведе Ботев Пловдив към победата срещу ЦСКА


Ексклузивно в SportLive! Тодор Тимонов – Принца на Пловдив: Ивелин Попов ще поведе Ботев Пловдив към победата срещу ЦСКА
Снимка: www.facebook.com/todor.timonov

4958 0

Родният футбол ще предложи едно от най-зрелищните дербита у нас навръх Деня на независимостта на България. На новия стадион „Христо Ботев“ в Пловдив един срещу друг ще се изправят Ботев Пловдив и ЦСКА. Сбъсъкът е тази вечер от 20 часа. Това ще е първият им сблъсък на новия "Колеж".

И двата отбора не започнаха първенството по най-добрия начин. Напоследък обаче се забелязва прогрес и при „канарчетата“, и при „червените“. В последния кръг пловдивчани изпуснаха първа историческа победа над Лудогорец в Разград, след като „орлите“ се докопаха до 2:2 в 9-ата минута на добавеното време. Армейците пък сразиха ЦСКА 1948 с 2:0 на стадион „Българска армия“.

Бившата звезда и на двата отбора Тодор Тимонов, известен като Принца на Пловдив, се съгласи да даде обширно интервю пред SportLive.bg по повод очаквания с голям интерес мач. Настоящият 37-годишен спортен директор на Спартак Пловдив изрази мнението си и по още куп теми, като коментира и актуалните събития около родния си клуб – Ботев Пловдив.

Ето какво сподели Тимонов пред медията ни: 

- Г-н Тимонов, предстои едно от най-големите и зрелищни дербита в българския футбол. Какви са очакванията Ви за сблъсъка между Ботев Пловдив и ЦСКА?

- Реално и двата отбора са в подем.  ЦСКА са в някакъв подем. Ботев Пловдив бяха в голяма дупка, в която са все още. С една победа обаче мисля, че ще излязат от нея. На практика в мача с Лудогорец се видя, че вървят в правилната посока с новия треньор.

Поради тази причина очаквам да се получи зрелищен мач. Ще има доста хора – стадионът ще е пълен за нашите стандарти на хубаво ново съоръжение каквото е „Колежа“. Всички ходят там с желание и със сигурност ще стане един хубав мач за привържениците, които ще са по трибуните.

- Кой според Вас е фаворит в двубоя, ако вземем предвид моментната форма, макар че в подобни сблъсъци тя не е от съществено значение?

- Аз винаги съм пристрастен.  За мен фаворит е Ботев Пловдив, особено като домакин и пред пълен стадион. Моментната форма не играе роля в такива мачове или пък в пловдивските дербита.

- Вие сте бивш футболист и на двата отбора, но очевидно ще стискате палци и ще подкрепяте Ботев Пловдив, чийто юноша сте.

- Да. Точно така.

- Каква е прогнозата Ви за мача?

- Не обичам да давам прогнози, но ще кажа 2:1 за Ботев Пловдив.

- Поне на хартия изглежда, че ЦСКА разполага с по-качествени футболисти. Кой ще бъде основният коз на Ботев Пловдив – само публиката или ще има и друг?

- Реално погледнато към момента основният коз ще бъде публиката. С привличането на Ивелин Попов обаче и неговата добра игра в мачовете, в които е играл до момента, мисля, че той ще е барометъра и ще направи разликата.

Все пак знаете, че той е бивш играч на Левски и за него ще има малко по-голям заряд  да се изправи срещу ЦСКА. Предполагам, че няма да разочарова хората. Ще опита да се нагърби, най-вероятно и ще отбележи гол.

- Ивелин Попов ли ще поведе „канарчетата“ към победата над „червените“?

- Да, мисля, че той ще е човекът.

- Новият треньор Душан Керкез ще води отбора за първи път на стадион „Христо Ботев“, след като в дебюта му Ботев Пд изпусна историческа победа в Разград. Смятате ли, че босненският специалист  ще успее да вдигне на крака тима след колебливия старт?

- Има наченки към момента. Видя се, че отборът на Ботев Пловдив  е преобразен и играе по съвсем различен начин. Дори и за малкото време, от което работи той, се забелязва, че има промяна. Убеден съм, че в мача срещу ЦСКА тимът ще изглежда по същия начин. Върви се към прогрес.

Предполагам, че тепърва ще има голяма положителна промяна в отбора. Доколкото знам, човекът работи доста добре. Има много хубави отзиви за него. В интерес на истината времето ще покаже. Да се надяваме, че ще се случи така желаната промяна.

- Отчитате ли като грешка назначението на Станислав Генчев, който беше посрещнат с големи очаквания, но очевидно заради различни обстоятелства не сполучи и клубът се раздели набързо с него?

- Не, в никакъв случай!  Аз лично бях привърженик на хода с назначението му и ми харесваше Станислав Генчев като треньор от работата му в предишните отбори. Явно обаче не му се получиха нещата.

Вероятно е имало някакви недоразумения, не се е сработил с футболистите, което е нормално. Невинаги се получава.

Отделно се иска  и време за един треньор, за да успее да наложи собствения си стил , тимът му да има облик и да се изгради един качествен и сплотен отбор.

- Напоследък в Ботев Пловдив сякаш българските треньори не успяват да виреят. Справят ли се по-добре чужденците начело на отбора, каквато е тенденцията през последните 2-3 години?

- Може би им дават малко повече респект на чуждестранните треньори, както и повече време в случая с Ботев Пд. Не знам защо. Да кажем, че е на базата, че взимат  по-големи заплати и евентуално при едно уволнение ще трябва да плащат голяма неустойка. Не мога да кажа категорично.

Факт е обаче, че на чуждестранните треньори в България им се предоставя повече време. Толерансът към тях е по-голям.

- Правилно ли е това според Вас?

- Не е правилно! Аз съм привърженик на българските футболисти и треньори. Ако искаме да се развиваме и да вървим напред, да имаме силен национален отбор, трябва да е налице развитие в детско-юношеските школи, българските футболисти и треньори.

- Споменахте детско-юношеските школи. В Ботев Пловдив критиките през последните години са насочени именно към работата в нея и липсата на играчи, които да излизат оттам и да бъдат налагани в представителния отбор. Какво е Вашето мнение по този проблем в клуба?

- Това е факт. Имам наблюдения и поглед над нещата. Наистина школата не върви нагоре, не е в цветущо състояние към момента. Най-нормалното нещо е да има промяна от гледна точка на треньорите, които работят.

Вече там аз не мога да се бъркам. Имат си шефове на школи и т.н. Йерархията там трябва да се спазва и всеки да си каже мнението, за да видят откъде им идват проблемите. Не съм в кухнята на Ботев Пловдив,  а и нямам право да говоря. Факт е обаче, че има някакъв проблем.

- Какво е мнението Ви за тоталното налагане на чужденци в Ботев Пловдив, което не кореспондира и с историята, и традициите на клуба?

- Явно е такава гледната точка на президента на клуба – да налага чуждестранни футболисти. Може би имаше някакъв натиск от страна на фенове и т.н заради този факт. Те искаха да се налагат български играчи и предимно такива от собствената школа.

Поне аз си обяснявам нещата със следното. Той направи един турнир с негов отбор, който е създаден главно от тъмнокожи футболисти, които по време на надпреварата на базата в Коматево , прегазиха всички. Мисля, че той го организира, за да им покаже, че на такива футболисти може да се разчита и те притежават качества,  т.е че едва ли не в момента школата на Ботев Пд не е готова. Подобна е вероятно идеята на собственика на клуба.

Пак ще подчертая, че не съм в клуба. Порази причина не мога да го коментирам това нещо.

- Напоследък обаче зачести лекото напрежение между феновете и собственика на Ботев Пловдив. Как си го обяснявате?

- С лошите резултати, които показва представителният отбор. Нямаше победи, нямаше никакво развитие. Нормално е, винаги е било така. Феновете на Ботев Пловдив са доста претенциозни. Каквото и да си говорим, не обичат да чакат много, много. Искат бързи резултати. Изказват си мнението в случая.

Зингаревич е собственика, той плаща и той поръчва музиката, както се казва.

-Завръщането на новия стадион „Христо Ботев“ трябваше да обедини всички ботевисти, но сякаш се получи и някакво разединение, поне витаят и такива мнения.

- Не съм чул за такова нещо. Видяхме в първите 5-6 мача хората си бяха единни. Подкрепяха си отбора. Не съм видял и чул подобно нещо. От теб го чувам.

- Сега вече всички очакват да бъде взет първия по сериозен скалп на „Колежа“ в предстоящия мач с ЦСКА.

- Мисля, че да. Надявам се и аз и съм убеден на 90%, че ще се случи. Въпросът е футболистите да го направят.

- Спортният директор Артур Платек обяви, че целта е класиране за евротурнирите, макар и чрез 7-ото място. Ще я изпълнят ли според Вас и докъде може да стигне отборът пред този сезон?

- Не мога да кажа. Сезонът е доста дълъг. Въпросът пред Ботев Пловдив в момента е да се стабилизира, да показва добри игри и трупа победа след победа. Апетитът идва с яденето, както е казано.

Всичко е възможно. Нагледали сме се на всякакви неща във футбола. Надявам се, че ще се постигне тази цел, дори и чрез седмото място.

- През сезон 2021/2022 Ботев Пловдив спечели третото място, но през следващите две кампании не се наблюдава прогрес, а регрес, въпреки че в клуба няма финансови проблеми и е един най-добре обезпечените. На какво се дължи според Вас ?

- На слабата игра на футболистите. Може би в даден момент те се главозамаяха, повярваха си малко повече. Също така и Тошко Неделев се махна. Имаше и някакви неразбирателства в клуба. Наистина нямам представа защо се получи така след онзи успешен сезон.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive.bg! Цялата истина защо Димитър Димитров - Херо не пое Ботев Пловдив – причините са две, не е само сформирането на собствен екип

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SportLive! Иван Чворович: Има интерес към Неделев от България и чужбина, но за Ботев Пловдив е спекулация

ОЧАКВАЙТЕ ВТОРА ЧАСТ ОТ ОБШИРНОТО ИНТЕРВЮ С ТОДОР ТИМОНОВ – ПРИНЦА НА ПЛОВДИВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички