Ботев (Пловдив) е пред фалит, има огромни задължения, ето каква сума спешно трябва да бъде намерена


Ботев (Пловдив) е пред фалит, има огромни задължения, ето каква сума спешно трябва да бъде намерена
Снимка: Официален сайт на Ботев Пловдив

2391 0

Един от най-знатните отбори в българския футбол Ботев (Пловдив) е в критично състояние, близо до фалит. На специална пресконференция членовете на УС на организацията Радослав Кошински, Тодор Бочев и Борис Гиздиков обясниха, че трябва да се намери спешен вариант, за да може клубът да съществува и след Нова година.

Ботев дължи 26 милиона на КТБ, "канарчетата" вече са осъдени на две инстанции, а синдикът вече си иска парите. Освен това, спешно трябва да бъдат намерени 565 000 лева за закупуването на дълг и 220 000 лева за бившия наставник на тима Желко Петрович.

"След фалита на КТБ идват големите проблеми, имаше една сума като дългове, която се спрягаше и беше между 52 и 54 милиона лева. Основният проблем е половината от тази сума – 26 милиона лева. Има една редица дела за тези пари. Синдикът си ги иска и сме осъдени на две инстанции и предстои трета. До декември ще минем и трета. Само таксите за разноски по делата са 3 милиона лева, отделно 26-те милиона остават. Всички тези суми ще станат дължими. Това не е нещо приятно, но ако искаме клубът ни да съществува след Нова година, трябва да намерим спешно вариант, да се обединим под знамето на спасението на клуба ни.

Към декември 2019 оперативните задължения са над 2,5 милиона лева. Към днешна дата тези задължения са 1,3 млн. Всяко задължение обаче е разсрочено и има погасителен план, който се спазва. В момента не са изискуеми и не са страшни. Дълговете към НАП са под 200 000 лева и още толкова има към доставчици. 

Направихме одит, защото знаехме, че ще трябва да водим разговори за нови спонсори. Направихме такива срещи още в началото на август, но ни искаха одит за финансовото състояние на клуба. Бяха наети специалисти за този одит. Анализът ще бъде достъпен за всеки човек, който иска да инвестира в клуба. Виждате как в годините след 2017 година приходите намаляват. Другите приходи са пари от Самуилов. Преди десет дни синдиците на КТБ заведоха ново дело срещу клуба за същите 26 млн. лева. То ни нанася щета от още милион лева. Сами си даваме сметка това до какво може да доведе в клуба.

Решението на тези дела и на средствата, които ще дължим, е закупуването на дълга. Този дълг беше с първоначална цена около 1 милион. Сега той струва 565 хиляди лева. Ние трябва да изкупим този дълг. Трябва да предприемем кампании за закупуването на дълга. Не знам дали имаме времето, енергията и духа за това. Друго задължение, което е много спешно, е към бившия треньор Желко Петрович. Той ни осъди за около 220 хиляди лева. Дължим ги до края на октомври", обясниха от Сдружение "ПФК Ботев Пловдив".

А Румен Чандъров отрече спекулациите, че се връща в Ботев (Пловдив).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички