За радост на феновете: Отпадна забраната за продажба на билети преди големи дербита


За радост на феновете: Отпадна забраната за продажба на билети преди големи дербита
Снимка: Официален сайт на Левски

3097 0

За радост на феновете в България отпадна един от законите, срещу който имаха големи претенции в последната година. А именно забраната на билети за двубои от Първа лига, които се считат рискови. В това число попадаха дербитата и за тях привържениците трябваше да търсят начин да се сдобият с пропуск дни преди срещата.

След предложение на министъра на младежта и спорта Красен Кралев беше постигнато единодушно съгласие да отпаднат алинеи 3 и 5 от член 11 в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Двете алинеи засягат продажбата на билети за спортни събития. При най-рисковите мачове, които са и най-посещавани, организаторите на големите футболни дербита нямаха право да продават билети в деня на мачовете. Няколко футболни клуба сезираха Министерство на младежта и спорта и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта относно затрудненията, които се създават за футболните фенове.

Във връзка с писмата от клубовете председателят на ресорната парламентарна Комисия Славчо Атанасов инициира дискусия. В срещата днес участваха министър Красен Кралев, заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, народните представители Иван Ченчев, Боряна Георгиева, Маноил Манев, Йордан Йорданов и Севим Али, както и съветникът на министър Кралев Гошо Гинчев.

От страна на БФС присъстваха изпълнителният директор на футболния съюз Борислав Попов и неговият заместник Антон Попов. В дискусията участваха и представители на Национална спортна база.

В началото на срещата министър Кралев направи предложение въпросните текстове от Закона, които имат нужда от по-широк дебат и прецизиране, да отпаднат. Освен забраната на продажба на билети в деня на големи футболни дербита спортният министър направи предложение да се отмени и изискването за персонализиране на  входните талони. Двете предложения бяха обсъдени и приети от всички парламентарно представени политически партии, от представителите на МВР и на БФС. Славчо Атанасов и присъстващите депутати поеха ангажимент да внесат в Народното събрание законопроект, с който да бъдат отменени тези изисквания в кратък срок.

„Забраната за продажба на билети в деня на мачовете среща огромно недоволство у феновете и по наблюдения до момента има по-скоро обратен ефект. За пътувания в други градове привържениците се организират предварително, закупуват много билети, които препродават в деня на мача. По този начин не се избягва струпване на фенове извън стадионите, а напротив”, заяви Кралев.

Ето какво обяснение пък бе дадено за въвеждането на поименни билети преди само няколко месеца.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички