Урок по отблъскване на фенове


Урок по отблъскване на фенове
Снимка: Официален сайт на Левски

4751 0

Остават три дни до първия сблъсък между Левски и ЦСКА за сезона. Еуфорията между феновете на двата тима е голяма - и „сини”, и „червени” се представят добре в първенството и делят първото място, и само благодарение на по-добрата голова разлика отборът на Нестор Ел Маестро заема челната позиция. Срещата е с огромен заряд и за двата отбора, тъй като при победа единият от тях ще се откъсне на 3 точки пред другия. А при равенство, столичните грандове ще направят услуга Лудогорец, който е в нетипичната за отбора роля на преследвач.

Съвсем логично следва и интересът към идния двубой да е голям. Благодарение на промените в закона за футболно хулиганство обаче, този интерес е на път да бъде скършен. За пръв път билети в деня на мача НЯМА да се продават. Причината е определението "високорисков двубой, дадено от полицията за предстоящия столичен сблъсък. Припомняме, че до тези промени в закона се стигна, след като бе хвърлена бомбичка по време на двубой между същите тези два отбора през изминалия сезон и полицайка бе тежко ранена. Абсолютно недопустимо нещо, което не трябва да се случва по стадионите, и проблем, който няма да се реши със спирането на продажба на билети. Същият този човек, който е метнал бомбичката, е бил проверен от полицията, която сега определя мача за високорисков и смята, че част от решението е да няма билети в деня на мача. Самата липса на ценните хартийки в събота сама по себе си е много по-рискова и би провокирала много по-голямо напрежение и недоволство из феновете.

Именно поради тази причина това ще е първото голямо предизвикателство за българския шампионат и ще се покаже има ли някаква почва и роля Закона за футболното хулиганство в този си вид. Едва ли някой от футболните привърженици може да си спомни инцидент, който да се е разиграл на касите, докато се купуват пропуски. Разликата в разстоянието между касите за продажба на двата отбора и огромна и не съществува никаква вероятност фенове на двата тима да се засекат. Това най-добре би трябвало да го знае полицията, която пази всеки регион и периметър около "Васил Левски". Срещите между „сини” и „червени” са едни от най-посетените от родния шампионат и за тях идват хора не само от София, но и от цялата страна. Тези привърженици сега трябва да търсят алтернативен начин за билет и да отделят доста повече време през работната седмица, ако искат да присъстват на Националния стадион в събота. И то, за да си вземат един билет, който струва 10 или 15 лева, и на който дори не е написано къде точно е мястото Ви в дадения сектор.

От Левски до известна степен опитаха да улеснят част от своите привърженици, като пуснаха в продажба билети и в петък преди двубоя с Витоша Бистрица. Публикувана бе и информация и за местата, от които може да се закупят, освен от „Герена”. С наближаването на мача обаче се появиха и много оплаквания, включително и из социалните мрежи, където фенове се оплакват, че не на всички от уречените места може да се закупят заради различни видове проблеми със системата. Точно всички тези неща биха породили много по-голямо напрежение, отколкото това да отидеш няколко часа по-рано и да се наредиш на касите пред Националния стадион. Интересът към родните мачове и без това не е много голям, огромна част от стадионите пустеят по време на мач, а сега за тези среши, за които има интерес се опитва той да бъде ограничен минимално. Просто така, за да бъде по-лесно за всички останали, но не за клубовете, феновете и играта...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички