Виктор Кашай защити "съдиите под прицел" и обяви, че грешките са малко


Виктор Кашай защити "съдиите под прицел" и обяви, че грешките са малко
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2055 0

Председателят на Съдийската комисия на Българския футболен съюз Виктор Кашай застана зад съдиите, като обясни, че са следени под лупа, а грешките, които допускат са малко. Той коментира и поотделно някои спорни моменти от двубои в последните кръгове в Първа лига, които бяха широко дискутирани.

Има и проблемни отсъждания, но голяма част са точни, категоричен е Кашай

"Изиграха се вече 48 мача и ние сме силно критични към съдиите. Всеки кръг анализираме над 100 ситуации и изпращаме между 15-20 интересни видеоклипове. Някои са с проблемни отсъждания, но голяма част от тях са точни. Да, има и дискусионни решения, все пак говорим за 48 мача. Знам, че доста от ситуациите предизвикват дискусии. Това са нормални неща, защото и в топ първенствата може да видите подобни неща", започна Кашай в предаването "Домът на футбола" по Diema Sport.

Къде са допуснати грешки и дори не се е стигнало до намеса на ВАР?

Като грешка се посочи неотсъдена дузпа срещу Димитър Илиев в двубоя на Локомотив Пловдив срещу ЦСКА, игран в София. "Смятам, че се вижда ясно нарушението на играча на Славия срещу този на Локомотив София при гола на "белите". ВАР се намеси правилно и голът е коректно отменен. Смятам, че при ситуацията с Димитър Илиев е грешка и на главния съдия, и на асистентите, защото са близко и виждат ситуацията. Това е пропуск и на ВАР. Има явен контакт, затова е грешка", заяви председателят на Съдийската комисия на БФС.

"Важно е да уточним, че получихме инструкции от УЕФА, че леки задържания или леки контакти, които не влияят на завършека на ситуацията от играча, не се отсъждат като дузпа. Тук главният арбитър отстоя своето отсъждане, а крайното решение е негово, затова той решава, че контактът не достатъчен за дузпа. Решихме, че това е правилното решение след анализ. При дузпата на ЦСКА заставаме твърдо зад съдията. Той отсъди и без намесата на ВАР, така че поздравления за него. Решението беше правилно", добави Кашай.

Шефът на съдиите подкрепи още две ситуации, при които ВАР се е намесила решаващо. Стават въпрос за двубоите Берое - Септември и Черно море - Ботев Пловдив, когато "моряците" имаха претенции за дузпа. "Ситуацията за засада при гола на Берое срещу Септември е много интересна. Не можем да кажем, че двамата играчи на софийския отбор отиграват под пълен контрол ситуацията. Тук атакуващият футболист в зелено е в нередовна позиция и извлича предимство. ВАР се намесва много правилно тук. При ситуацията с ръката на Виктор Генев срещу Черно море се вижда, че няма дузпа, тъй като ръката е прибрана и няма голямо разстояние. ВАР се намесва правилно и подкрепяме това решение на 100 процента", каза Кашай.

"Съдии под прицел"

"Арбитрите винаги са под лупа, нормално е, винаги са и критикувани страшно много. Сблъскваме с това всеки ден. Не се фокусираме много върху критиките, които получаваме, защото е нормално. Гледаме как да повишим нашата система и представяне. Всеки знае, че съдиите са под прицел. Имаме и своите вътрешни критики. Повярвайте ми, много сме критични към всяко грешно отсъждане. Когато някой допусне пропуск, ще бъде наказан. Естествено, че няма да излезе в мрежите как ние действаме. Това е една европейска практика, няма да публикуваме сумите, които удържаме от съдиите", коментира още специалистът.

"Всичко се прослушва, знаем какво реферите говорят помежду им. Ако направят важна грешка, подлежат на наказание. Това важи и за страничните арбитри. Да, няма да публикуваме имената, защото се опитваме да защитаваме и имижда, който градят. Винаги има съдии, които ще се справят по-добре от други, но тук говорим за последните 6 кръга, нали? Доволен съм от представянето на Железов в пловдивското дерби. Ръководи добре мача, никой не говори за съдията след мача, което е показателно. Доволен съм и от Гидженов, Чинков, както и от Станислав Тодоров, който е много опитен съдия", допълни председателят на Съдийската комисия на БФС. Последният отбор, който нападна Виктор Кашай бе Славия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от БАЛКАНИ

Сценарият с двете ЦСКА напът да се повтори в съседно на България първенство

Румънският футбол е напът да повтори неприятно постижение на българската Първа лига. Става въпрос за прецедента...

Реклама
Най-четени новини

виж всички