Виктор Касай преди старта на сезон 2022/23: Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата


Виктор Касай преди старта на сезон 2022/23: Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата
Снимка: Getty Images

2205 0

Председателят на съдийската комисия в БФС - Виктор Касай, заяви, че е отговорен за нарядите в мачовете от Първа лига. Той самостоятелно се определи като "върха на пирамидата" и обеща сериозни промени в българското съдийство. Това се случи на пресконференция по повод началото на новия сезон в родния елит.

"Много хора си мислят, че работата на съдиите се изчерпва с 90-те минути на терена. Това не е съвсем така. При тези тежки климатични условия реферите се подготвят, правят физически тестове. Семинарът започна в петък с ВАР сесии. Както футболистите, които тренират цяла седмица и се готвят, същото важи и за футболните съдии. Искаме да им помогнем да са възможно най-добре подготвени за новия сезон, който стартира другата седмица“, коментира унгарецът.

„В събота отделихме внимание на събития и ситуации от изминалия сезон. Трябва да запазим този подход при тези, които се справихме добре, в другите трябва да подобрим поведението. Днес денят е посветен на фитнес тестове. Те са голямо предизвикателство, дори за гледане. Следобедът ще го отделим за теоретична сесия.

Искаме да ви съобщим, че ще има промени в категориите, ще има промотирани рефери. Не можем като клубовете да привличаме футболисти, трябва да си откриваме сами талантите в различните региони в страната и затова работим с различни програми, за да открием най-талантливите рефери и да им дадем шанс да се проявят на най-високо ниво.

Още от парил и май започнахме ВАР обучение на съдии. Петима от тях преминаха тестовете, сега е време да започнат да прилагат знанията си на практика. Няма да започнем с дербитата, но постепенно ще започнат да се изявяват.

Относно новата екипировка, много се радваме, че подписахме този договор. Щом правят за съдиите на УЕФА, ще е добро и за нас. Имаме ново лого, тъй като то не беше променяно от десетилетия насам. Радвам се, че направихме тези промени. Тези нови красиви екипи не са тези, които ще дават жълтите и червените картони на терена. Те са само предпоставка съдиите да си вършат работата.

Запазваме 21 съдии от миналия сезон и добавяме един за новия. Започнах работа през февруари, а лигата приключи през май. Имах много малко време да проверя качествата на всички. Както при трансферите в клубовете, когато някой дойде, друг е аут. Така че през декември броят от 22-ма рефери ще бъде намален. Представянето на всеки един от тях ще бъде гледано под лупа.

Доволен съм от показаното на ВАР, но никога не съм напълно задоволен. Имаме официални статистики от екипа на ВАР. Системата се е намесвала доста пъти през изминалия сезон. Всички трябва да се радват, че имаме възможност да я използваме, защото големите грешки са редуцирани. Обърнахме внимание, че има определени ситуации, в които трябва да подобрим оценката си, за да работим в още по-добър синхрон със системата.

Съдиите са готови. Нашата работа е да подготвим максимално добре за началото на новия сезон, подобно на един футболен треньор, който подготвя футболистите си през седмицата преди мача. Когато настъпи времето за мача, съдиите взимат решенията.

Със сигурност трябва да работим и да подобряваме нивото на съдиите. Предстоят шест ангажименти за тях в квалификациите на евротурнирите. Само Георги Кабаков е сред най-добрите. Трябва да работим в тази посока. Отнема време в подготовката на топ съдия. Кабаков е пример как се получават наряди за някои от най-важните мачове и турнири. Ще работим да подготвим други хора, които да дойдат след Кабаков.

Не съм тук като турист, не съм тук за един уикенд. Имам апартамент в София. Работя с реферите и мениджърите и имам контакти с организации. Обучавам съдиите, решавам кой съдия на кой мач е от Първа лига. Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата. Моите асистенти са с разпределени функции за ВАР съдиите и за страничните съдии. Дори, когато не съм тук, имам виртуални срещи със съдиите.

Куражът е изключително важно качество за тях. Да, те могат да допускат грешки, но трябва да са със силни характери, за да преодоляват тези грешки. Куражът и смелите решения за мен са задължителни.

ФИФА ще използва системата на Световното първенство, но що се отнася до нас и до България, става дума за финанси. Ако БФС е готов да инвестира сериозни суми, може да го направи, но реалистично не виждам тази система да бъде въведена в България в скоро време", допълни още той.

Ето какви са последните важни промени в българското съдийство

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички