Оттеглената оставка на Борислав Михайлов е правен прецедент


Оттеглената оставка на Борислав Михайлов е правен прецедент
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

1292 0

В края на месец април българският футбол беше разтърсен от изненадващото решение на Борислав Михайлов да оттегли оставката си и да се завърне начело на Българския футболен съюз. По-рано през тази седмица обаче Агенцията по вписванията отказа да впише Борислав Михайлов като президент на БФС. Оказва се, че евентуалното повторно вписване на Михайлов като президент би било правен прецедент.

Ивайло Дерменджиев, българският представител в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, е категоричен, че решението на Агенцията по вписванията е основателно и не би трябвало Борислав Михайлов да бъде повторно вписван като президент на футболния съюз. 

"Решението (на Агенцията по вписванията - бел. ред.) изглежда мотивирано и обосновано, също така има своята правна логика. Ако се допусне повторно вписване на вече заличено лице от регистрите, се създава правен прецедент и несигурност на актовете към всички трети лица. Оставката е подадена, приета по съответния ред в Устава на БФС, вписана е в агенцията и случаят е приключен юридически. Другото би било правен нихилизъм. Моралната страна на този акт няма да коментирам, тя е извън правната сфера", заяви Дерменджиев в интервю за "24 часа".

"Изпълкомът има два правни пътя - единият е да обжалва решението на агенцията пред съда, да забави процедурата по отказа за вписване и когато окончателно бъде решен въпросът, да се събере на заседание и да реши за нов конгрес или не. Подозирам, че тогава обаче ще е много късно за нов конгрес. Другият вариант е да приеме решението на агенцията така, както е постановено, да се събере на извънредно заседание и да потвърди провеждане на конгреса, ако това все още е възможно. Това би бил логичен изход и в голяма степен ще отговори на обществените очаквания", добави още той.

Ивайло Дерменджиев е категоричен, че Конгресът е този, който дава начало и край на мандата. Това означава, че с провеждането на изборите започва 4-годишен мандат. "В Устава на БФС не се прави разлика между редовен и извънреден конгрес", напомня Дерменджиев. И напомня, че УЕФА и ФИФА могат да наложат санкции на българския футбол, като това се е случвало и в миналото.

Какво написаха от УЕФА и ФИФА в писмо до БФС - четете в този материал!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички