Треньорът на Черно море Илиан Илиев обвини Ботев Пловдив в некоректни действия


Треньорът на Черно море Илиан Илиев обвини Ботев Пловдив в некоректни действия
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

3597 0

Старши треньорът на Черно море - Илиан Илиев, даде интервю пред "Дарик", в което обяви, че Ботев Пловдив се е свързал зад гърба на "моряците" с един от неговите футболисти. Наставникът говори и за изминалия полусезон в Първа лига и прогреса на отбора му, който финишира 2021 година на 3-о място в класирането след Лудогорец и ЦСКА:

Г-н Илиев, вече привлякохте първото ново попълнение. Кажете няколко думи за офанзивния полузащитник Мазире Сула. Защо точно на него се спряхте и с какво ви впечатли?

- Знаете, че се разделихме с трима офанзивни играчи и е нормално да търсим попълнения в тази зона. Какво ни впечатли? Знаете нашите изисквания за хората в средата на терена и напред. Да играят добре един на един, да имат бързина. Другите неща опират до адаптацията и като индивидуалност дали ще паснат на нашия стил на игра.

На какви постове търсите други нови играчи и има ли шанс те да са от родното ни първенство?

- За играчи от нашето първенство в повечето случаи ние се обръщаме към нашата школа. Ако има български играчи, които да искаме да привлечем, нямаме възможностите или навиците да плащаме трансферни суми. А всичките зимата са с договори. Търсим нападател и крило от чужбина. А по отношение защитата може да вземем наше момче от школата, което да започне подготовка с мъжкия тим.

Защо не се получиха нещата с Фоде Гираси, Джеваро Непомусено и Зе Гомеш?

- С Джеваро се бяхме разбрали до зимата да тренира с нас и да покаже качествата си. Той има добри качества. Имаше малко проблеми с килограмите, с което не можа да се справи. Това е една от причините. Гираси трябваше да се адаптира към нашия стил на игра. Имаше качества, но не те не кореспондираха с нашия стил на игра. Със Зе не искахме да се разделяме, но той имаше желание да си тръгне, тъй като не се е чувствал щастлив. Можехме и да не се разделяме с него, но му оставаха 6 месеца от договора. Така, или иначе лятото пак щеше да си тръгне и затова предпочетохме да търсим човек, който има по-дългосрочни планове с нашия отбор. За случая с Дичевски...Аз и всички в клуба го харесваме. Възпитан е, има страхотни качества като вратар, но при наличието на другите двама в отбора той добре си е премислил нещата. Той взе правилното решение да потърси другаде развитие. Има качества, става вече на 21 години и му е време да застане сериозно и да пази. Пожелаваме му успех. Разделихме се за негово добро, да се развива и е винаги добре дошъл, ако реши да се върне при нас.

Черно море прави най-силния си сезон, откакто вие поехте отбора и е нормално да има интерес към ваши футболисти. Не е тайна, че има играчи на "Морето", които са в полезрението на "канарчетата". Как приемате този интерес и склонен ли сте вие като треньор да дадете съгласието си да се лишите от някой от тях при добри оферти, защото сглобихте добър отбор и всеки, с който се разделите ще липсва!?

- Така е, да. Ще ни липсва всеки един, ако излезе в момента. От Ботев официално има само интерес само за Сердюк. Но не приехме тяхната оферта. Предложения конкретно в момента имаме за двама наши футболисти. Те са Сердюк и Леандро. Интерес има и към Пабло. И към Родриго има интерес, и към Виктор Попов. Надяваме се да не се разделяме с никого, за да продължим сезона и да се пробваме да стигнем до третото място или евротурнирите. Нямаме фикс идея да се продават хора. Некоректното като цяло от страна на Ботев Пд е, че след нашия мач се свързаха директно с футболиста, без да информират клуба ни. И естествено в следващите мачове Сердюк не беше на обичайното ниво. Не, че го е правил съзнателно. Но след като ти дадат една заплата два-три пъти по-голяма..и знаете как се разбъркват главите особено на хора, които до преди 3 месеца преди да дойде при нас, една година не беше играл футбол. Това е некоректното. Иначе е добре да има интерес към наши футболисти. Значи при нас се работи правилно. Не е коректно като говориш първо с футболиста и му разбъркаш главата с едни големи суми и после замажеш положението, като хвърлиш една оферта в клуба.

Радва ли ви фактът, че интуицията ви за Сердюк не ви подведе? Само с няколко мача и без да е провел пълноценна подготовка, пасна като дялан камък в атаката, а не струваше нищо на клуба...? Как ги намирате тези футболисти?

- Понякога нещата се получават, понякога не, както в случая с Гираси. Допускат се и грешки. Харесваме определен тип футболисти и когато попаднем на такъв, правим всичко възможно да го имаме. Много важно е и желанието на играча в случая, не само да дойде в отбора, но да покаже нещо, за да остане. Доста голям е пазарът. да, ние не плащаме трансферни суми, но се ориентираме към млади играчи,. Както в началото с Леандро и Родриго някои са се чудили как можем да ги привлечем при нас. Но след адаптацията виждате Леандро как играе, а Родриго вече го знаем. Не е лесно, но трябва да имаш търпение и естествено разбиране от ръководството, защото грешки се получават.

Къде ще проведе отборът подготовка, кога се събирате и има ли сигурни контроли вече?

- Няма да ходим на лагер в чужбина. Така се реши. Ще се готвим изцяло тук. Ако можем на "Младост" или Албена. Дано времето да е добре и терените да не са замръзнали . За контролите тепърва ще обявим програмата. Стартираме на 19-и първа контрола с Добруджа, на 22-и играем с Лудогорец II, на 29-и с Черноморец Бч, но конкретно за датите ще ви информираме допълнително. Иначе започваме подготовка на 8-и януари.

Какво искате да промените в играта, къде точно искате да надградите, за да завършите в топ 3 и в края на първенството?

- За надграждане винаги има какво. Виждате, че резултатите ни се подобриха, след като подобрихме отборната игра в защита, но в някои мачове това е за сметка на атаката. Ще искаме да сме малко по-балансирани. Дано продължим така-да имаме добра успеваемост в защита, да не допускаме голове и естествено да отбелязваме повече. Това всеки треньор го иска. Ще искаме особено в мачовете у дома да сме повече продуктивни точково, за да държим тази позиция, на която сме.

Бяхте при вашия син в Кипър. Как се справя там той, как са го приели и какви са отзивите за него?

- Да, бяхме при него няколко дни. Гледахме дербито с Апоел. Получи се страхотна атмосфера. Той се чувства добре. В отбор е, който се намира на първо място. Има голяма конкуренция. Това ще му помогне изключително много. Приет е добре. Доста от чужденците, които като него са били млади навън, осъзнават, че е сам и му помагат много не само на терена. Важното той да е щастлив, а той е.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички