Първа и Втора лига се завръщат най-рано на 5-и юни


Първа и Втора лига се завръщат най-рано на 5-и юни
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

2622 0

Най-ранната дата, на която може да бъде възобновен българският футбол, е 5 юни, твърди "Тема спорт". Това може да се договори на утрешната среща на Изпълкома на БФС, чиято тема е именно подновяването на първенствата у нас.

Тази дата ще е първата възможна, на която евентуално да се възобновят мачовете в елита. При такъв вариант пандемията от коронавирус трябва да бъде овладяна до 13 май и да бъде прекратено обявеното извънредно положение. Ако всичко дотогава е наред, още на следващия ден тимовете ще подновят тренировки.

Те ще имат на разположение 20 дни за кратка подготовка – до 4 юни включително. А ден по-късно ще стартират и официалните двубои. Според плановете, до края на юли трябва да бъде доиграно цялото първенството – двата кръга от редовния сезон и плейофите, както и полуфиналите и финалът за Купата на България.

Ще бъдат определени и влизащите – първият от Втора лига ще се класира директно на мястото на последния от efbet Лига, а вторият и третият от втория ни ешелон ще играят баражи за промоция с 12-ия и 13-ия от елита. Ще има и плейоф за Лига Европа – четвъртият срещу седмият.

Вече дори е начертан предварителен план за следващата кампания. Ако тази се доиграе до края на юли, то тимовете ще имат кратка двуседмична пауза и на 14 август, петък, ще може да стартира сезон 2020/21. Но дотогава има доста време, първо трябва да се справим с пандемията.

Разглеждат се и съкратени варианти. Сред тях е само доиграването на двата кръга до края на редовния сезон в елита, както и срещите за купата. При него във Втора лига ще се направят директно плейофи за влизане. Септември (Сф) и ЦСКА 1948 при разменено гостуване ще определят новия член на мястото на Витоша Бистрица (последен в елита), а загубилият отива на бараж срещу 13-ия в елита. Локомотив (София) и Монтана по същия начин ще определят кой ще играе срещу 12-ия.

При такава опция не би трябвало да има и бараж за Лига Европа между 4-ия и 7-ия. В момента шести и седми с равен брой точки са Черно море и Берое, на които им предстои мач помежду им. Ако не отпадне баражът, то всеки би предпочел да загуби, вместо да спечели – оставайки седми, ще имаш шанс за евротурнирите. А ето кои са за и кои против доиграването на Първа лига

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички