Попето разкри болезнени истини за националния отбор


Попето разкри болезнени истини за националния отбор

1868 0

Ивелин Попов назова назова много от причините за провала на България в квалификациите за Евро 2016. Направи го го в прав текст без да се притеснява от началници, съотборници и медии.

"Радващо е, че завършихме с победа, но като цяло - пореден провален цикъл. Отдавам го на много неща. Когато има атаки към даден футболист или треньор, ръководството трябва да излиза и да казва "това са хората, на тях ще разчитаме". Трябва да ги защитава, за да се чувстват футболистите и треньорът уверени в себе си и да работят на спокойствие", започна Попов.

"Имал разговор с хора от ръководството на футболния съюз. Много от идеите много от принципите ми съвпадат с техните и много се радвам, че победихме, защото ще имаме малко повече време да работим за следващите квалификации. Вие също трябва да ни помагате", обърна се Ивелин към журналистите.

"На ръководителите също им е гадно. Кой обича да го бият като брашнян чувал - и ние не обичаме, и те не обичат. Те са постигнали много повече като футболисти на националния отбор, но времената са други, менят се. Трябва да гледаме по рационален начин, а не да седим на стари лаври и да си казваме едно време друго беше.

Ще кажа и друго нещо. Националният не е само на София. Днес ако играехме в Стара Загора, Пловдив, Разград, Ловеч, щеше да е пълен стадиона, друга атмосфера. Там хората гледат по друг начин на националния отбор", добави той.

"След мача с Малта подкрепа получих от семейството си, 4-5 човека, които винаги са до мен. Тежко беше, но се изправихме всички и стъпихме на крака. Визирам, че не може като ме плюят мен, 10 човека да седят отстрани и да потриват ръце. Защото утре са те наред, други ден сте вие, после - треньорът, след това - президентът. А като видят, че сме единни и не могат да ни бутнат, няма да е така.

В отбора има единство. Не мислете, че на момчетата им е лесно. Днес (бел. ред. вчера) беше много тежък мач. Ако бяхме загубили, не знам какво щеше да стане. Имахме добри положения и е радващо, че победихме. Преди мача казах на момчетата, че не ни интересува играта - жълти картони, червени картони, но трябва да вземем трите точки", поясни Попето.

Той обясни и причината, поради която, националите не показват сърцата игра във всеки мач.

"Да ви кажа ли защо? Когато има лагер, четири-пет дни преди това се пише кой с коя спал, интрига след интрига. Идва мачът. Когато са два двубоя, при негативен резултат от първия - ни съсипват. Колкото и да се правим на железни, не сме железни. Дойде следващият мач - падаме, след което ни съсипват още 10 дни. Това казах и на жена ми. Идвам с настроение, за 10 дни вкарах 4 гола в Русия. Идвам тук и се надявам, че ще си тръгна с добро настроение. Да, наистина, днес победихме и ще си тръгна с добро настроение, но повечето пъти си тръгвам с гадно настроение. Не си мислете, че на нас ни е леко.

Другото, което искам да кажа, е, че когато на младите футболисти им се каже нещо, трябва да слушат. Едно време когато отговарях на Стилиян Петров, той ми каза: "Ще те набия". И аз съм си навеждал главата. Бербатов също.

Днес като им кажеш нещо, те се сърдят. Мислят, че футболът е "Фейсбук", показност на кола и с коя си бил - не е това. Като излезеш в чужбина е съвсем друго. Много малко започват да играят. Защо? Все някой друг ли е виновен? Търси вината в себе си.

Когато всеки види, че е виновен за нещо, нещата ще започнат да се подобряват. А не да казвам аз играх слабо, но Йордан игра по-слабо. Така се въртим в омагьосан кръг и 7-8 години все едно и също", поясни звездата на Спартак Москва.

"Имах среща с хора от ръководството. Винаги казвам истината - който иска, да я приема. Повечето я приемат. Според мен трябва да се свика обща пресконференция за всички, да се изгради обща стратегия и да започнем да правим нещата както трябва. За мен от нашата федерация трябва да влязат в контакт с тези на Румъния, Унгария, Албания. Да видят как се работи там. Как се работи там с медиите, защото вие сте много важна част. Вие може да вдигнете най-слабия футболист до небето и да сринете най-добрите със земята. Така е. Факт", даде съвет Попов.

Що се касае до отказа на Гълъбинов да играе за България и критиките към Терзиев, Попов поясни:

"Гълъбинов ми каза, че не се чувства добре. Лично аз, и да ме плюят, повиквателна не бих отказал. Никога.

Терзиев преди 4-5 месеца вкара гол на Ливърпул, игра в Шампионска лига. Според вас има ли качества или не? Според мен - има. Проблемът е в главата. Психологически е проблемът, а не в качествата, защото ги има.

Всеки в отбора има приятели журналисти и може да им каже да пуснат тази и тази статия за това кой е взет и кой не. Така се въртим в омагьосан кръг. А когато всички са зад треньорите и те имат подкрепа, всочко ще е по-добре.

Когато играеш редовно, имаш самочувствие, опит, игрова практика. Когато не играеш, ти си на 300% мобилизиран, тичаш 15 минути, после се пресичаш и край.

Не си мислете, че като излезеш в чужбина и ще си въртиш синджира. Всеки ден се доказваш. Но ще ви кажа. В чужбина след една загуба хората ни казват да не се притесняваме, нещата ще се оправят, а тук - този не става, онзи не става. Такова е мисленето като цяло. Не се вижда градивното в един човек, как се развива. А се пишат стари глупости от преди 8-10 години.

Холандия и Швеция винаги са ни превъзхождали, а не към момента. През последните 21 години живеем с 94-та година. Много грешки се направиха. Едно време като играеха Стилиян, Мартин, Бербата, Мариян Христов, грешно се предаде щафетата.

Лесно е да се каже, че тези не стават и да идват другите. Нали покрай тях младите трябва да трупат опит. Мариян Христов - единственият българин, който е шампион на Бундеслигата, Бербатов - голмайстор на Висшата лига, Стилиян Петров - капитан във всички отбори, в които е бил. Той ако не ни е за пример, кой? Те трябва да са покрай отбора и да ни помагат", завърши Ивелин Попов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички