Петър Величков: Базата в Бояна можеше да излезе с 25 млн. лева по-малко


Петър Величков: Базата в Бояна можеше да излезе с 25 млн. лева по-малко
Снимка: Lap.bg

2294 0

Базата на националния отбор в Бояна е можела да струва с 25 милиона лева по-малко. Това смята Петър Величков, който е част от екипа на кандидат-президента на БФС Димитър Бербатов. Величков е на мнението, че е било излишно да се плащат 33 милиона лева за такава огромна база, която е можела да бъде построена в рамките на 6-7 милиона. 

"Единственото хубаво нещо за тези 16 години, което може да се види, това е базата. Тя е част от инвестиционната политика на това ръководство, която е свързана със строителството на някои терени, игрища и т.н. В националната футболна база обаче се инвестираха 33 милиона, построи се огромен хотел, огромен ресторант, построи се бар, административна сграда. Това ли беше необходимо на българския футбол?", започна Величков пред БНТ.

"Безспорно националният отбор трябваше да има тази база, да се готвят в модерна обстановка, но като човек от реалния бизнес бих направил друго - не бих похарчил 33 милиона за такава база, а за такава, която тясно е свързана с работата на националните отбори. Можеше тази база да се построи в рамките на 6-7 милиона лева: по-малък хотел, с малък ресторант, и те да бъдат предназначени изцяло за подготовка на националния отбор. Останалите 25 милиона можеха спокойно да бъдат разпределени на две части - половината да отидат при аматьорите и ДЮШ, а с другата половина администрацията на БФС можеше да плаща наем в най-модерната сграда в София в рамките на 130 години.

След години в Изпълкома разбираме, че всъщност е имало един наемател, който си е тръгнал с едни задължения в размер на няколко стотин хиляди лева, които не са платени. БФС го е съдил, делата са спечелени и в крайна сметка тази компания се оказва куха. Става дума за около 300 000 лева, това обаче не е всичко. Идват втори наематели - барът е на един наемател, ресторантът и хотелът са на друг. По същата схема не плащат наем, вода, ток, БФС покрива тези разходи. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

Когато поставихме въпроса защо схемата се повтаря, наемателите дойдоха и казаха: "Как да платим, когато не ни е фактурирано?". Питаме администрацията защо не е фактурирано - хората стоят и не дават обяснение. Трудно ми е да кажа дали има политически натиск в управлението, като член на Изпълкома такъв натиск не съм разбрал. Ако позицията на държавата, в лицето на един министър-председател и един министър на спорта, които като цяло са с добро отношение към футбола, идвайки да кажат, че не искат да работят с това ръководство на БФС, ако това се смята за политически натиск, така го приемете. Но аз не мисля, че това е така", добави още Петър Величков.

Междувременно стана ясно, че провеждането на конгреса на БФС ще струва почти половин милион лева (подробности четете тук).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички