Отговорникът за ВАР в България разкри колко грешки е направила системата и как работи тя


Отговорникът за ВАР в България разкри колко грешки е направила системата и как работи тя
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

1368 0

Отговорникът за системата ВАР в България Петър Петров даде извънредна пресконференция. Тя бе организирана от БФС по повод на използването на видео асистент рефера у нас. В изложението си Петров даде любопитни данни за работата на системата, като обясни някои детайли, които не се интерпретират правилно. Той започна с главното – в цял свят се работи по един същи начин с ВАР – системата.

„По цял свят се работи по единен ВАР протокол. Първата опорна точка, която четем и коментираме, че тук има някакъв български ВАР - това не е истина. Навсякъде работим по единен ВАР протокол. Той е дълъг и обстоятелствен. Ще маркирам някои основни принципи. В един мач съдиите правят поне 120 ВАР проверки“, започна изложението си Петров и след това даде и пример:.

Пример с Шампионска лига

В последните 16 мача в Шампионска лига имаше в 16 мача, 16 ВАР интервенции. Давам ви два примера Копенхаген - Манчестър Сити  - 3 ВАР интервенции. Това значи, че съдиите са допуснали три важни грешки. Имаме 49 позитивни намеси и 13 негативни - трябва да признаем грешките. Имаме 19 фактически намеси - това са решения, които ВАР съдиите могат да вземат. Те не могат вместо главния съдия в други ситуации. Проверява е когато има гол, дали има засада и съответно другото, което могат да вземат това е за "вътре-вън" за наказателното поле при отсъждането на наказателен удар. За всичко останало могат само да препоръчат на главните съдии“, продължи той и с разяснения за работата на системата.

356 мача с ВАР - една грешка

След 356 мача с използване на системата ВАР имаме само една грешка за неправилно отменен гол. ВАР проверява всичко на 100%. Всички ситуации, които са свързани с гол и възможни нарушения, за наказателни удари, директен червен картон и сгрешена самоличност. След всяка среща има запис - аудио и видео и се вижда всичко, което се прави. На следващия ден се подготвят клипове и се изпращат на съдиите. През целия мач не е задължително да има директна комуникация с главния съдия. Има така наречената тиха проверка за всички нарушения по ВАР протокола. Има ВАР интервенция само при явна и очевадна грешка от съдията на терена", уточни още Петров.

След това той даде интересни разяснения за някои от така наречените спорни ситуации.

Крайното решение винаги е на главния съдия

Когато имаме спъване се взема точката при първия контакт. Първият контакт е на 20 см извън наказателното поле. Когато имаме задържане се взима последният контакт - когато защитникът пуска нападателя. Много е важно да се знае. Ако няма никакво решение на терена и ВАР не може да комуникира и да каже "отсъди дузпа или покажи червен картон". Първо главният съдия трябва да вземе решение и тогава ВАР може да направи проверка. Крайното решение винаги е на главния съдия дори от ВАР да го извикат да прегледа ситуацията“, каза още Петров относно цялостната работа на системата ВАР. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Готвят „революционна“ промяна в родния футбол

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички